Počele demonstracije u Tuzli:Lopovi, krijete kriminalce

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
Počele demonstracije u Tuzli:Lopovi, krijete kriminalce

kurir-info



Učesnici protesta u Tuzli su pred sedištima SDP i SDA zvižducima i skandiranjem “lopovi, lopovi” prozivaju odgovorne za stanje u kome su se našli


Učesnici protesta u Tuzli danas su se zaustavili i pred sedištem Kantonalnog odbora SDP-a gde su zvižducima i skandiranjem “lopovi, lopovi” počeli prozivati odgovorne za stanje u kome su se našli. Dolaskom na Trg slobode otišli su i pred sedište Kantonalnog odbora SDA i tamo, takođe, povicima “lopovi, lopovi” upozorili na teško stanje u koje ih je dovela njihova vlast.

12:23 - SDP i SDA su bračni drugovi u vlasti i jednako su odgovorni za kriminal i pljačku koji se dogodio u privatizaciji naših firmi. Njihovi kadrovi su belosvjetskim tajkunima dali naša dobra. Neka samo pogledaju koju su imovinu ovog grada ti tajkuni dali pod hipoteku bankama kako bi iz njih izvukli milione i milione maraka i odneli ih preko granice. Zato ne odustajemo od njihove odgovornosti – poručio je Enes Tanović iz sindikata “Solidarnost”.
Na Trgu slobode radnicima se obratio Sakib Kopić iz sindikata “Solidarnost”, a potom i Edin Delić ispred Sindikata visokog obrazovanja. S obzirom da je počela padati kiša, okupljeni radnici ubrzo su se i razišli svojim kućama.
Iako je MUP TK za današnje proteste angažirao znatne policijske snage, tokom protesta nije desio ni najmanji incident.

11:46 - Demonstranti su upravo stigli na Trg slobode u Tuzli. Ima ih blizu 1.000 i još pristižu učesnici, kako iz Tuzle, tako i iz ostalih gradova.

11:21 - Učesnici protesta u Tuzli još se nalaze pred zgradom Skupštine Tuzlanskog kantona. S obzirom da im se niko od rukovodstva Skupštine, kao ni članova Kolegija nije obratio, dva predstavnika sindikata Solidarnost ušli su u zgradu kako bi predstavnicima najvećeg zakonodavnog tijela TK predali svoje zahtjeve. Kancelarije Skupštine, nažalost, bile su prazne, a jedan od uposlenika kojeg su zatekli u zgradi, saznajemo, kazao im je da su “danas svi u Sarajevu”.

Inače, na danas zakazane demonstracije radnika i drugih obespravljenih građana TK još uvijek pristižu učesnici, kako iz Tuzle, tako i iz ostalih gradova.

Očekuje se da protestna kolona uskoro krene prema Trgu slobode, gdje je zakazano centralno okupljanje učesnika protesta.

10:33 - Kolona učesnika današnjih protesta upravo je krenula prema zgradi Skupštine Tuzlanskog kantona gdje će tražiti susret sa predsjedavajućim skupštine.

9:27 - Stigla su tri autobusa radnika “Konjuha” iz Živinica. Pristižu radnici iz Srebrenika, Gračanice, Lukavca,… ali im se i pridružuju tuzlanski penzioneri, prosvjetari i drugi.

Trenutno je najavljena delegacija kod glavnog tužioca koju će predvoditi Enes Tanović, predstavnik sindikata “Solidarnost”. Prema Tanovićevim riječima, glavni zahtjev tužiocu ponovo će biti da se iz tužilačkih ladica izvuku predmeti kriminalne privatizacije tuzlanskih preduzeća, da se ako već ne može uradi revizija, da se vidi koja je imovina data pod hipoteku i koliko je kredita podignuto na osnovu založene imovine.

Inače, demonstracije su mirne, a prisutan je veliki broj pripadnika MUP-a koji su okružili zgradu Suda i Tužilaštva. Do sada nije zabilježen niti jedan incident.

9:15 - Danas je u Tuzli počeo novi masovni radnički protesti. Inače, upravo u ovom gradu je u februaru sijevnula iskra koja se pretvorila u masovne demonstracije u cijeloj BiH.

Nekoliko stotina obespravljenih radnika se okupilo ispred Kantonalnog suda i Tužilaštva, dok stalno pristižu kolone radnika iz drugih područja Tuzlanskog kantona.

Čuju se povici upućeni sudijama i tužiocima: “Lopovi”, “Kriminalci”, “Krijete te lopove”.

Među demonstrantima se nalaze i univerzitetski profesori, kao i profesora i nastavnici iz osnovnih i srednjih škola.



 
Natrag
Top