Libija:Gori i drugi rezervoar nafte

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.544
Libija:Gori i drugi rezervoar nafte
Izvor: Beta
Tripoli -- Ogroman požar koji je zahvatio veliko skladište goriva u glavnom gradu Libije Tripoliju proširo se danas na drugi rezervoar s gorivom.

94409557553d6a18d9ca66035497370_orig.jpg
Foto: Beta/AP
Vatrogasci nisu uspele da savladaju požar zbog borbi suprotstavljenih paravojski.

Libijske vlasti upozorile su da bi zbog požara moglo doći do katastrofe.

Libijska nacionalna naftna kompanija (NOC) navela je da je požar "van kontrole". To je saopšteno samo nekoliko sati pošto su libijske vlasti zatražile međunarodnu pomoć u pokušaju da suzbiju vatru.

Prvi rezevoar gori od nedelje, i sadrži šest miliona litara goriva. On se nalazi na putu do aerodroma oko kojeg se više od dve nedelje bore rivalske milicije. U tim borbama je poginulo više od 97 ljudi, a 400 je ranjeno.

I drugi rezervoar sa preko 10 miliona litara naftnih derivata na putu je za aerodrom. Na toj lokaciji u skladištima ima više od 90 miliona litra goriva, pored rezervoara u kojima je i gas za domaćinstva, objavila je libijska nacionalna naftna kompanija.

Vatrogasci od sinoć pokušavaju da ugase vatru sa ograničenim sredstvima kojima raspolažu, ali su zbog borbi u blizini bili primorani da napuste mesto požara.

Portparol domaće naftne kompanije rekao je da najveća opasnost preti od proširenja požara na rezervoare za gas za domaćinstva, što bi moglo da izazove eksploziju i štete u krugu od tri do pet kilometara.

Vlada je pozvala da se odmah uspostavi prekid vatre a stanovnike iz okruženja da napuste tu zonu iz straha zbog eksplozije većih razmera.

Libijska vlada je navela da je požar izazvan skukobima rivalskih paravojski koji su poslednjih nedelja pojačani i zbog kojih su mnoge strane zemlje pozvale svoje državljane da napuste Libiju, a SAD privremeno zatvorila ambasadu u Tripoliju.
 
Natrag
Top