Promašaji Adventne crkve

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Ja se slažem ali pod jednim uvjetom, da to vrijedi i kada mire etiketira druge.

Kada sam ja to tebe nazvao pogrdnim imenom, molim te da mi das taj post?
Nikada nisam upotrebio ovako pogrdan izraz ni za koga, ali ti i Taramana stalno upotrebljavate takve izraze. Rec ''budala'' se ne moze drugacije okarakterisati nego kao ponizavanje i vredjanje..
Nije problem insinuirati da neko nema pojma, ali kada se upotrebi ovako ruzan izraz direktno, to svakako ne prilici Hriscaninu, a ni ovom forumu..

Dao sam, samo ne mogu ja čitati umjesto tebe. Evo ti sa onog "adventističkog sajta" iz članka koji je napisao adventistički teolog Gerhard Pfandl:

''Premda danas crkva ASD prihvaća nauk o Trojstvu, tako nije bilo uvijek. Proučavanje povijesti Adventista jasno pokazuje kako je od najranijih godina naše crkve pa do 1890-tih mnoštvo autora zauzelo poziciju Arijanizma ili polu-Arijanizma.''

Opet se pokazuje da je ono sto sam ja rekao tacno, a ono sto si ti tvrdio nije.
Oni su do 1890-tih imali teologe koji su zastupali Arijanizam. Ali sve jedno na osnovu toga se ne moze tvrditi da je adventisticka crkva u globalu ucila Arijanizam, prvenstveno ako uzmemo dela i izjave Elen White po tom pitanju(da je Isus Bog), a ona je bila jedan od osnivaca.
Dakle onaj ko ovde prica o istoriji, to cini sa kritickog stanovista, a cinjenica je da je to pisano na adventistickom sajtu, sto znaci da oni tu svoju istoriju ne kriju...
Ali ti ovo ne sagledavas objektivno(sto je i bio cilj pisca), nego pristrasno, pa ti svasta pada na pamet..

I opet, pitam te - gde ti je tu 1980. godina? Nema je.
Znaci ono sto sam ja rekao je tacno, a to je: da su svih ranijih godina verovali u Trojstvo i da se nista znacajno nije desilo 1980..


''Dvojica glavnih utemeljitelja crkve ASD, Joseph Bates i James White, bili su pripadnici the Christian Connection Church, koja je odbacila nauk o Trojstvu.''

Ovo nista ne dokazuje(to sto su bili pripadnici arijanizma, ne znaci da kasnije nisu prihvatili Trojstvo), mozda su oni i odbacivali(ali to je njihovo licno misljenje), ne moze se uzeti njihovo verovanje kao zvanicni stav adventisticke crkve..
Trebamo samo pogledati spise E.G.White da bi smo ovo razumeli. A da je stvarno vladala takva atmosfera, ne bi se ona nikada nametnula kao prorocica(ne bi je ni prihvatili), pogotovo ne u takvoj sredini odbacivanja Bozanske prirode Isusa Hrista, a ona je verovala da je on Bog!

''Drugi prominentni Adventisti koji su govorili protiv Trojstva bili su J. N. Loughborough, R. F. Cottrell, J. N. Andrews, and Uriah Smith. Na primjer, J. N. Loughborough, odgovarajući na pitanje "Koje su ozbiljne zamjerke nauku o Trojstvu", piše, Ima mnogo primjedbi koje bismo mogli iznijeti, ali zbog ograničenosti prostora svest ćemo ih na slijedeće tri: 1. Suprotno je zdravom razumu. 2. Suprotno je Svetom Pismu. 3. Poganskog je podrijetla.

Ako ovo dokazuje tvoju tvrdnju, onda ne griješiš.''

Ovo ne dokazuje ni tvoju tvrdnju o zvanicnom stavu crkve po tom pitanju, a ne moze se koristiti ni da pobije moju..

Vidjeli smo, svašta si ti tamo dokazao. Nego, rekao si kako je na tisućama i tisućama stranica Ellen White pisala kako je Isus Bog. Ja sam te zamolio da, od tih tisuća i tisuća, nađeš i citiraš samo jedno mjesto na kojem Ellen White kaža: Isus je Bog. Nisi još citirao, reci mi samo ima li smisla da ja još čekam taj citat?

Naravno da E.G.White kaze da je Isus Bog...
Evo njenih izjava:

"Sila tame moze jedino da se osujeti kroz silu Bozju U TRECOJ LICNOSTI BOZANSTVA, Sveti Duh" -Special Testimonies, Series A, No. 10, p. 37. (1897) ''Ev 617.2''

U ovom tekstu Elen White govori o Svetom Duhu kao o trecem licu Bozanstva?
Mozda ona nikada nije upotrebila rec ''Trojstvo'' , ali je nauku kao takvu naucavala, to se jasno vidi iz ove izjave.

Dalje kaze:

"Postoje tri zive osobe nebeskog Tria, u ime te tri velike sile - Otac, Sin i Sveti Duh - oni koji primaju Hrista kroz zivu veru, su krsteni, a te sile ce saradjivati sa poslusnima u njihovom naporu da zive novi zivot u Hristu"- Special Testimonies, Series B, No. 7, pp. 62, 63. (1905) ''Ev 615.1''

Ovde koristi izraz ''nebeski trio'' za Trojstvo!

"Mi treba da saradjujemo sa tri najvise sile na nebu : Otac, Sin i Sveti Duh i te sile ce raditi kroz nas, cineci nas saradnicima sa Bogom." -Special Testimonies, Series B, No. 7, p. 51. (1905) ''Ev 617.3''


Upravo iz ovih stihova vidimo da ona nigde nije ignorisala postojanje Trojstva.
Bas naprotiv ONA JE O TROJSTVU UCILA!
Znaci besramno LAZES!

Isto tako u onom tekstu sto si izvrnuo ona je na kraju izjavila: ''Krist i Otac su jedno.''(Ellen G. White, Manuscript 140)

Ako je iko iz njenih gornjih izjava mogao zakljuciti da ona nije verovala u jedinstvo ''tri osobe'' mogao je iz ovog zadnjeg da shvati da jeste!


Ne znam kome si to dao odgovor. A i odgovora ima takvih koji jedino osramote onoga tko ih iznese.

Sramotis se ti nepoznavajuci temu o kojoj govoris, ocigledno.
Ili si toliko zao da namerno izvrces!


Ja se nadam da ti nisi ovdje iz straha. Ne znam u kojoj si "fazi obrade", ali sigurno će te obavijestiti kako se uskoro sprema nametanje "nedjeljnog zakona" i kako vam nakon toga slijedi najkrvaviji progon.

Ne postoji strah od Coveka kod mene, vec samo strah od Boga!
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Dao bih jos jednu analizu teme o kojoj je bilo reci u prethodnim diskusijama - a to je pocetak ociscenja nebeske Svetinje nad Svetinjama 22 Oktobra 1844 godine.

U bibliji naime srecemo neka vremenska prorocanstva koja su odredjena vremenskim razdobljima i ako malo bolje pogledamo - uocicemo da su ta vremenska razdolja odredjena celim ili duplim brojevima.
Ovo je bitno jer celi brojevi u bibliji predstavljaju savrsenstvo i puninu i pokazuju da sve sto cini - Bog to cini u savrsenom redu i savrsenstvu cak i u ovom pogledu.

Tako na primer u bibliji sreemo prororanstva odredjena savrsenim punim ili duplim brojevima.

- 40 godina je Izrailj lutao po pustinji pre ulaska u obecanu zemlju.
- 120 godina je dato prepotopnom svetu kao vreme milosti pre nastupajuceg potopa.
- 2300 godina je dato da se Svetinja ocisti
- 1260 godina je odredjeno vreme vladavine zveri iz otkrivenja.
- 144 000 izabranih biva zapecaceno pecatom zivoga Boga.
- 666 je broj zveri iz otkrivenja.

Iz ovoga mozemo zakljuciti da Bog svoju volju ostvaruje kroz vremenska prorocanstva koja sadrze celovite ili duple brojeve.

Sto se tice datuma 22. 10 1844 koji Adventisti uzimaju kao pocetak ociscenja nebeske Svetinje nad Svetinjama - moze se videti da on predstavlja savrseno puni i dupli broj jer sadrzi brojeve 44 i 22, a racunanjem ova dva broja dobija se broj 66 ( 44+22=66 ) i ovaj broj kao sto ce mo videti u nastavku sadrzi numericku vrednost jednog od Bozjih imena JEHOVA racunanjem svakog slova sa svakim.

J - 11
E - 7
H - 26
O - 18
V - 3
A - 1 = 66

66 je dupli broj i jedna zanimljivost je ta da u bibliji ima 66 knjiga

Takodje - ako se datum 22. 10. 1844 izracuna po principu svaki broj sa svakim - dobija se zbir 22 ( 2+2+1+0+1+8+4+4=22 )

Ako pogledamo ove neke brojeve u iskustvu onih koji su danas pozvani na luzbu reforme crkve, moze se uociti savrseno Bozje planiranje dogadjaja u njihovom zivotu po principu ovih celovitih ili duplih brojeva.

Kao sto sam napomenuo, datum 22. 10. 1844 godine takodje sadrzi ove elemente licno vezane za moj zivot i predodredjenost za sluzbu u Bozjem delu, pa tako broj 18 u ovom datumu daje vreme ili broj godina zivota kada sam prvi put sam se susreo sa biblijom i poco da je proucavam biblijske istine a to je 1992 godine ( 1974+18=1992 ).

Tajodje Broj 44 predstavlja broj koji mi je Gospod lično namenio a kojim mi u različitim situacijama ukazuje na svoju volju i da se on lično zalaže za moje spasenje i sadrzi i druge povezanosti:

- Od početka istražnog suda na nebu 1844 godine, do Mineapoliske konferencije na kojoj je iznesena nauka o opravdanju verom 1888 godine - prošlo je 44 godine.

- Od rođenja mog dede 1901 godine, do rođenja moje tetke - rođene sestre moje majke 1945 godine - prošlo je 44 godine.

- Od rođenja moje majke 1948 godine, do vremena kada sam prvi put počeo da proučavam bibliju putem dopisne biblijske škole 1992 godine - prošlo je 44 godine.

Postoje jos neke pojedinosti vezane za Bozje ime u formi JHWH i ime ELOHIM kao i me koje se koristi za Svetog Duha PARAKLETOS, u kojima su numerickom vrednoscu sadrzani dogadjaji u mom licnom zivotu i iskustvu - o cemu ne bih sada pisao.

Prema tome -datum 22. 10. 1844 predstavlja savrsenu puninu u Bozjem planiranju dogadjaja i kroz ovo vreme se otkrivaju i druge pojedinosti koje daju pecat ovom datumu kao pocetku poslednjeg vremena i istraznog suda koji prethodi Hristovom drugom dolasku u slavi.

Bog je danas kroz ove pomenute celovite i duple brojeve otkrio pojedine buduce dogadjaje, odnosno da ce Isus izaci iz Svetinje nad Svetinjama i njegova posrednicka sluzba u korist covecanstva zavrsiti u isto vreme u kome je i odpocela - a to je 22 oktobar kada prestaje vreme Bozje ilosti i takodje da 11 mesec predstavlja vreme kada ce se odigrati sedam poslednjih zla.
Takodje, da ce od pomenutog dogadjaja do kraja istorije proteci tacno 66 dana sadrzanih u datumu 22. 10. 1844 koje daje zbir jednog od Bozjih imena Jehova koji iznosi 66.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Opet se pokazuje da je ono sto sam ja rekao tacno, a ono sto si ti tvrdio nije.
Oni su do 1890-tih imali teologe koji su zastupali Arijanizam. Ali sve jedno na osnovu toga se ne moze tvrditi da je adventisticka crkva u globalu ucila Arijanizam, prvenstveno ako uzmemo dela i izjave Elen White po tom pitanju(da je Isus Bog), a ona je bila jedan od osnivaca.

Doći ćemo i do toga što je tko tvrdio i što je točno. Opet spominješ Ellen White i njezin stav kako je Isus Bog. Ja ću te još dodatno podsjetiti kako si "poskočio" s ovom svojom tezom, evo:

Ona je na vise hiljada stranica tvrdila da je Isus Bog. Trebamo li to zanemariti???,,

Na to sam ja u nekoliko navrata tražio od tebe bar jedan citat gdje Ellen White kaže: Isus je Bog. Evo jednog od tih mojih traženja:

Ja ti citirah baš nju: Čovjek Isus Krist nije bio Svemogući Bog, a ti sada, od tih tisuća stranica, citiraj samo jedno mjesto gdje Ellen White piše: Isus je Bog. Nađeš li samo jedno mjesto, obećavam, ja to neću zanemariti.

Još ništa od tog tvog, bar jednog, citata. Tisuće ih a ti ni jedan ne možeš naći.

Dakle onaj ko ovde prica o istoriji, to cini sa kritickog stanovista, a cinjenica je da je to pisano na adventistickom sajtu, sto znaci da oni tu svoju istoriju ne kriju...
Ali ti ovo ne sagledavas objektivno(sto je i bio cilj pisca), nego pristrasno, pa ti svasta pada na pamet..

Tebe mrzi čitati, kako sam izjavi, pa naravno da onda ni pojma nemaš što tamo piše i kakav je stav autora. A tvoja zaslijepljenost i hipnotiziranost adventistima najbolje se vidi iz tvog zaključka kako takvo pisanje na adventističkom sajtu znači da "adventisti svoju istoriju ne kriju". Briljantan ti je zaključak! Čovječe, autor koji to piše (adventistički teolog Gerhard Pfandl) ipak nije dopustio sebi biti imbecil. Kriti i misliti kako se danas može sakriti što i kako su adventisti vjerovali tijekom svoga postojanja, može zaista samo imbecil. To bi bilo isto kao kada bi netko tko iziđe iz vode uvjeravao sve prisutne da je suh.

I opet, pitam te - gde ti je tu 1980. godina? Nema je.
Znaci ono sto sam ja rekao je tacno, a to je: da su svih ranijih godina verovali u Trojstvo i da se nista znacajno nije desilo 1980..

Evo ti još jednom Gerhard-a Pfandl-a (adventist) pa neka ti netko pročita, tebe mrzi čitati:

Premda danas crkva ASD prihvaća nauk o Trojstvu, tako nije bilo uvijek.

Evo, ti kažeš, "adventisti su svih ranijih godina vjerovali u Trojstvo", a adventistički teolog Gerhard Pfandl kaže, "tako nije bilo uvijek"

A 1980.? Evo ti opet Gerhard-a Pfandl-a, opet zamoli nekoga neka ti pročita kad tebe mrzi čitati:

Temeljno vjerovanje broj dva, koje je izglasano na Generalnoj konferenciji 1980. u Dallasu, izražava sadašnje stajalište Crkve o doktrini Trojstva.

Je li se što značajno desilo 1980. neka zaključuje što tko hoće, ovdje je samo gola činjenica da su ASD 1980. u svoja vjerovanja uvrstili i vjerovanje o Trojstvu.

Ovo nista ne dokazuje(to sto su bili pripadnici arijanizma, ne znaci da kasnije nisu prihvatili Trojstvo),

Ipak nešto dokazuje. Dokazuje da si ti lagao kada si tvrdio "da su svih ranijih godina verovali u Trojstvo". Upravo si tako tvrdio, provjeri.

mozda su oni i odbacivali(ali to je njihovo licno misljenje), ne moze se uzeti njihovo verovanje kao zvanicni stav adventisticke crkve..

Evo da se u nečemu i složim s tobom. Da, ne može se kao zvanični stav i zvanično vjerovanje crkve uzeti vjerovanje pojedinca. Ali, u slučaju Adventista sedmog dana zvaničnog vjerovanja o Trojstvu nema prije 1980.

Trebamo samo pogledati spise E.G.White da bi smo ovo razumeli. A da je stvarno vladala takva atmosfera, ne bi se ona nikada nametnula kao prorocica(ne bi je ni prihvatili), pogotovo ne u takvoj sredini odbacivanja Bozanske prirode Isusa Hrista, a ona je verovala da je on Bog!

Tebi je očito sve zbrčkano i uopće ne razumiješ klimu 1840.-tih niti narednih desetljeća. Da, ne bi je prihvatili i ne bi imala mjesta među "pionirima ASD" da je vjerovala u Trojstvo i da je zagovarala Trojstvo. Pa vidio si, to priznaju i sami adventisti, svi su bili antitrinitarci. Razmisli o slijedećem. Zašto Ellen White ne reagira, ni slova protivljenja ne napiše kada Loughborough odgovarajući jednom čitatelju kaže, "Nauk o Trojstvu suprotan je zdravom razumu, suprotan je Svetom Pismu i poganskog je podrijetla!" Pazi, Ellen White je pisala u časopisu u kojem Loughborough iznosi ovakav stav o Trojstvu.

Ovo ne dokazuje ni tvoju tvrdnju o zvanicnom stavu crkve po tom pitanju, a ne moze se koristiti ni da pobije moju..

Ipak nešto pokazuje. Možeš li zamisliti slijedeću situaciju. Crkva ASD vjeruje u Trojstvo, Loughborough je na visokom položaju u crkvi ASD, i onda iznosi ovakav stav o Trojstvu? Naravno da takvo što nije moguće ni zamisliti. Svi su se oni, pa i Ellen White, slagali s ovom Loughborough-vom izjavom o Trojstvu. Čovječe, nisu adventisti Loughborough-u dali posebnu rubriku u časopisu da odgovara na pitanja čitatelja i pri tom vrijeđa njihove svetinje, obrnuto, rubriku su mu dali da iznosi adventistička vjerovanja i naučavanja.

Naravno da E.G.White kaze da je Isus Bog...
Evo njenih izjava:

"Sila tame moze jedino da se osujeti kroz silu Bozju U TRECOJ LICNOSTI BOZANSTVA, Sveti Duh" -Special Testimonies, Series A, No. 10, p. 37. (1897) ''Ev 617.2''

U ovom tekstu Elen White govori o Svetom Duhu kao o trecem licu Bozanstva?
Mozda ona nikada nije upotrebila rec ''Trojstvo'' , ali je nauku kao takvu naucavala, to se jasno vidi iz ove izjave.

Dalje kaze:

"Postoje tri zive osobe nebeskog Tria, u ime te tri velike sile - Otac, Sin i Sveti Duh - oni koji primaju Hrista kroz zivu veru, su krsteni, a te sile ce saradjivati sa poslusnima u njihovom naporu da zive novi zivot u Hristu"- Special Testimonies, Series B, No. 7, pp. 62, 63. (1905) ''Ev 615.1''

Ovde koristi izraz ''nebeski trio'' za Trojstvo!

Čuj, nebeski Trio! Kao da su Otac, Sin i Sveti Duh nekakav rock band. Kažeš ne koristi izraz Trojstvo, zašto? Kad netko napiše više od 100 tisuća i baš niti jednom ne upotrijebi riječ Trojstvo (Trinity), onda je jasno da je to samo zbog toga što tu riječ nije mogla preko usana prevaliti, bila joj je gadljiva. A vidi kako označava Oca, Sina i Svetog Duha - velike sile. New age posla.


"Mi treba da saradjujemo sa tri najvise sile na nebu : Otac, Sin i Sveti Duh i te sile ce raditi kroz nas, cineci nas saradnicima sa Bogom." -Special Testimonies, Series B, No. 7, p. 51. (1905) ''Ev 617.3''

Otac, Sin i Duh Sveti su ponovo "sile", i te sile će "raditi kroz nas". Inspirirala je i New age-ovce.

Upravo iz ovih stihova vidimo da ona nigde nije ignorisala postojanje Trojstva.
Bas naprotiv ONA JE O TROJSTVU UCILA!
Znaci besramno LAZES!

Nego što! Dok se nije pojavila Ellen White, nitko nije ni čuo za Trojstvo, nitko nije ni znao za Trojstvo, nitko nije znao ni kako ga nazvati. Ellen White ga otkriva ljudima, Ellen White ga imenuje Trojstvom i Ellen White ga slavi spominjući ga na tisućama stranica svojih spisa.

Isto tako u onom tekstu sto si izvrnuo ona je na kraju izjavila: ''Krist i Otac su jedno.''(Ellen G. White, Manuscript 140)

A ispred toga, Čovjek Isus nije Bog Svemogući!

Ako je iko iz njenih gornjih izjava mogao zakljuciti da ona nije verovala u jedinstvo ''tri osobe'' mogao je iz ovog zadnjeg da shvati da jeste!

Što ti to meni govoriš. Objasni to sve većem broju Adventista sedmog dana koji napuštaju službenu crkvu ASD s obrazloženjem: Crkva ASD je Babilon, otpala crkva! Prihvatila je pogansko Trojstvo, koje je odbacivala i Ellen White i svi ostali utemeljitelji crkve ASD!

Sramotis se ti nepoznavajuci temu o kojoj govoris, ocigledno.
Ili si toliko zao da namerno izvrces!

Da bi se čovjek mogao sramotiti mora nešto i znati. Blago onima koji ne znaju, oni se ni sramotiti ne mogu!

P.S. Mire, u nekoliko navrata si isticao kako ti zapravo i nisi pripadnik crkve ASD. Nije lijepo da netko tko je i pripadnik crkve ASD kompromitira i izvrće službene stavove vlastite crkve, a onda pogotovo nije lijepo da to čini netko izvan njihove crkve, kao što to ti radiš. Najprije si tvrdio kako crkva ASD (a onda i adventisti kao članovi crkve) svih proteklih godina prihvaćaju i vjeruju u Trojstvo. Dokazivao si upravo na primjeru Ellen White kako to zapravo seže na sam početak nastanka crkve ASD. Na moju tvrdnju kako je crkva ASD tek 1980. službeno u svoja temeljna vjerovanja uvrstila vjerovanje o Trojstvu "propeo si se na zadnje noge". Jedino što si mogao reći bilo je kako se 1980. nije dogodilo ništa značajno. Dakle, ti kao neadventist, umjesto samih adventista, uzimaš sebi za pravo izjaviti kako službeno uvođenje vjerovanja o Trojstvu nije ništa značajno. Nakon toga predočio sam ti izjave nekih značajnijih adventista o Trojstvu, pa i onu kako je Trojstvo suprotno zdravom razumu, suprotno Svetom Pismu i poganskog je podrijetla, na što si ti odgovorio kako nije mjerodavno što vjeruje pojedinac nego je važno što je službeno vjerovanje crkve. Gledaj kako skačeš "s drveta na drvo". Kad sam ti dokumentirao (iz adventističkog izvora) kada je crkva ASD službeno uvela vjerovanje o Trojstvu, i kako je to bilo 1980. god., ti si izjavio kako se 1980. nije dogodilo ništa značajno. A onda, kad sam te suočio s tezom kako je nauk o Trojstvu suprotan zdravom razumu, suprotan .... , "prešaltao" si se i odgovorio kako nije značajno vjerovanje pojedinca, nego službeno vjerovanje. Ja razumijem tvoju poziciju. Ona je kao kada bi ti netko zapalio vatru ispod jednog stopala, ti podigneš nogu, a onda ti zapale vatru i ispod drugog stopala. Tako si skakao i ovdje. Na što sada stati? Krenemo li na službeno vjerovanje crkve ASD o Trojstvu, evo nas u 1980.-oj. Krenemo li u period utemeljitelja crkve ASD evo nas kod deklaracije kako je Trojstvo suprotno zdravom razumu, suprotno Svetom Pismu i poganskog podrijetla. S obzirom na ovaj začarani krug iz kojeg nemaš izlaza ja te zaista moram pitati. Što ti je uopće trebalo upuštati se u ovaj Sizifov posao? Pogotovo što si sam naglašavao kako i nisi adventist. Na koncu, ti zapravo vrijeđaš i adventiste i ono što oni sami službeno deklariraju. Evo ti sada konačno što sami ASD služebeno kažu o ovome na što si ti sate i sate potrošio pogrešno i krivo ih braneći.

Većina osnivača Adventizma Sedmog Dana, danas se ne bi mogla pridružiti Crkvi, ako bi se morali slagati s temeljnim vjerovanjima Crkve. Konkretnije, većina ne bi mogla prihvatiti vjerovanje broj 2, koje se bavi naukom o Trojstvu. (George R. Knight, Ministry Magazine, Oct 1993, p. 10)

Jeli ti sada jasno. Jesi li svjestan da si "branio" ASD iznoseći potpuno pogrešne informacije o njima. Ne moraš meni, ali lijepo bi bilo da se bar Laodikeji ispričaš.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Ha, opet nisi nista odgovorio, ponavljas jedno isto ko pokvarena ploca :)
Vidim te na drugim sajtovima, pod istim imenom, i sa istim citatima bombardujes ljude. Ocigledno po nalogu..
Imas li ti ista vredno rasprave, sem sto izvrces tudje reci i izjave, ponavljas jedno isto, ocigledno nemas, ali obozavas da se svadjas. :)

Ja sam ti odgovorio i samo nerazumna osoba moze izvrtati moje reci kao da sam ja tvrdio nesto drugo a ti si tvrdio nesto deseto i ja sam kao pogresno odgovorio, manipulacije do manipulacije.
Ja sam dobro odgovorio, i moje reci stoje, A to jeste: da Elen White jeste ucila Trojstvu i da je Isus Hristos Bog, da u ono vreme i u takvoj klimi(ako su adventisti arijevci) nikako ne bi bila prihvacena za proroka, jer je verovala u Hrista Boga.
I ti ne mozes dokazati da nije verovala!

Ti mozes manipulisati, izmisljati, izvrtati tekstove.. Ali sva teologija adventista se temelji na ucenjima Elen White, nije to ni Loughborough ni Andrews ni James White. Bila je to Elen White koja je formirala ucenje crkve.
Zato ovo sto su drugi ucili ili pisali je irelevantno...

''Još ništa od tog tvog, bar jednog, citata. Tisuće ih a ti ni jedan ne možeš naći.''

DA LI SI TI SLEP ZA CITATE KOJE SAM JA POSTAVIO?
ONI EKSPLICITNO UCE TROJSTVU!
AKO TI JESI SLEP DRUGI SIGURNO NISU!

Ali evo, ako hoces preciznim terminima:

"Gospod Isus Hristos, jedinorođeni Sin Božji, jeste uistinu Bog u beskonačnosti, ali ne i u ličnosti'' (UL 367)

"Hristos je jedno s Ocem, ali su Hristos i Bog dvije različite ličnosti" (RH 1 Juna 1905)


A complete offering has been made; for "God so loved
the world, that he gave his only-begotten Son,"--

not a son by creation, as were the angels, nor a son by adoption, as is the forgiven sinner, but a Son begotten
in the express image of the Father's person, and in all
the brightness of his majesty and glory, one equal with
God in authority, dignity, and divine perfection.
In him dwelt all the fullness of the Godhead bodily. {ST,
May 30, 1895 par. 3}


Prevod:
"Bog je tako ljubio
svet, da je dao svog jedinorodjenoga Sina, "
Ne sina po stvaranju, kao sto su bili andjeli, niti sina po usvajanju, sto je kao gresniku kome je oprosteno, nego Sinu
koji tacno odrazava Ocevu licnost, i u svoj svetlosti velicanstvu i slavi, on je jednak
sa Bogom po autoritetu, vlasti, dostojanstvu i Bozanskom Savrsenstvu.
U njemu je nastanjena sva punina Bozanstva telesno''


Ovde Elen White kaze da je Isus Hristos "jednak Ocu u autoritetu, dostojanstvu i bozanskom savrsenstvu"


"Bog je Otac Hristov; Hristos je Sin Božji.
Hristu je bio dat uzvišen
položaj. On je bio izjednačen sa Ocem. Svi sveti Božji bili su dostupni i Njegovom Sinu"8T 268


Treba li jos da citiram???
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Ti mozes manipulisati, izmisljati, izvrtati tekstove.. Ali sva teologija adventista se temelji na ucenjima Elen White, nije to ni Loughborough ni Andrews ni James White. Bila je to Elen White koja je formirala ucenje crkve.
Zato ovo sto su drugi ucili ili pisali je irelevantno...

Sada još samo nekoliko puta pročitaj ovo gore što si napisao. Znam, mrzi te čitati što drugi pišu, ali svoje ćeš valjda moći čitati. Dakle, sam ti reče: "Ali sva teologija adventista se temelji na ucenjima Elen White".
Ovdje je bio "Božji prst". Ti sam dođe do onoga što ti ja dva tjedna pokušavam pokazati. Sva teologija adventista temelji se na učenjima Ellen White! Upravo tako, što će adventistima Sveto Pismo kad imaju Duh proroštva - spise Ellen White. Zato su i sami adventisti ustvrdili kako im crkva i spisi Ellen White idu zajedno - zajedno stoje ili zajedno padaju. Nestane li Ellen nestaje i crkva. Poljulja li se povjerenje u njene spise ljulja se i crkva. Krist je temelj svoje Crkve, a Ellen White je temelj crkve ASD.

Čestitam na konačnom riješenju zagonetke!
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Sada još samo nekoliko puta pročitaj ovo gore što si napisao. Znam, mrzi te čitati što drugi pišu, ali svoje ćeš valjda moći čitati. Dakle, sam ti reče: "Ali sva teologija adventista se temelji na ucenjima Elen White".
Ovdje je bio "Božji prst". Ti sam dođe do onoga što ti ja dva tjedna pokušavam pokazati. Sva teologija adventista temelji se na učenjima Ellen White! Upravo tako, što će adventistima Sveto Pismo kad imaju Duh proroštva - spise Ellen White. Zato su i sami adventisti ustvrdili kako im crkva i spisi Ellen White idu zajedno - zajedno stoje ili zajedno padaju. Nestane li Ellen nestaje i crkva. Poljulja li se povjerenje u njene spise ljulja se i crkva. Krist je temelj svoje Crkve, a Ellen White je temelj crkve ASD.

Čestitam na konačnom riješenju zagonetke!

Da da, nego procitaj ti citate od Elen White gore , a moje reci ne izvrci!

Ja sam ovo rekao u smislu da je ona osnivac crkve i kao takva je imala najveci znacaj i uticaj, a ne to da njene spise treba prihvatiti autoritativno ako su suprotne pismu...
 
Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Evo, svakomoze na osnovu biblije videti da li su ovo biblijska ucenja ili ucenja Elen Vajt.

Šta veruju adventisti

Božja reč
Sveto Pismo, Staroga i Novog zaveta je pisana Božja reč data božanskim nadahnućem preko svetih Božjih ljudi koji su govorili i pisali onako kako ih je pokretao Sveti Duh. U ovoj Reči Bog je poverio čoveku znanje potrebno za spasenje. Sveto Pismo je nepogrešivo otkrivenje Negove volje. Ono je merilo karaktera, ogled iskustva, autoritativni tumač doktrina i pouzdana zabeleška o Božjim delima u istoriji.

Božanstvo
Postoji jedan Bog:Otac, Sin i Sveti Duh, zajednica tri lica iste večnosti. Bog je besmrtan, svemoćan, sveznajuć, iznad svega i svuda prisutan. On je beskonačan i prevazilazi moć ljudskog shvatanja, ali ipak poznat preko otkrivanja o Sebi. On je večno dostojan da Ga sva stvorenja poštuju, obožavaju i da Mu služe.

Bog Otac
Bog večni Otac je tvorac, Vrelo, Održavalac i Vladar celokupnog stvaranja. On je pravedan i svet, milostiv i pun milosrđa, spor na gnev i obilan nepokolebljivom ljubavlju i vernošću. Osobine i sila koje su se pokazali u Sinu i Svetom Duhu takođe su otkrivenje Oca.

Bog Sin
Bog večni Sin ovaploćen je u Isusu Hristu. Kroz Njega je sve stvoreno, Božji karakter je otkriven, izvršeno spasenje ljudskog roda i sud svetu. Za svu večnost živi Bog postao je i čovek Isus Hristos. Začet je Svetim Duhom i rodila ga Ga je devojka Marija. Živeo je i iskusio iskušenja kao ljudsko biće, ali je savršenim primerom pokazao Božju pravednost i ljubav. Svojim čudima On je otkrio božansku silu i umro na krstu za naše grehe i umesto nas, vaskrsnuo je iz mrtvih i vazneo se na Nebo da u nebeskoj svetinji vrši službu za nas. Doći će opet u slavi da konačno oslobodi svoj narod i obnovi sve tvari.

Bog Sveti Duh
Bog večni Duh bio je aktivan sa Ocem i Sinom prilikom stvaranja, utelovljenja i otkupljenja. On je nadahnjivao pisce Svetog Pisma. On je ispunjavao Hristov život silom. On privlači i ubeđuje ljudska bića. a one koji se odazovu, obnavlja i preobražava u Božji lik. Poslat od Oca i Sina da bude stalno sa Njegovom decom, On daje duhovne darove Crkvi, opunomoćuje je da svedoči za Hrista, i u skladu sa Svetim pismom, uvodi je u svaku istinu.

ČOVEK

Stvaranje
Bog je tvorac svega. On je u svetom pismu otkrio verodostojan izveštaj o svojoj stvaralačkoj delatnosti. Za šest dana Gospod je stvorio "nebo i zemlju", sva bića na Zemlji i počinuo sedmog dana te prve sedmice. Na taj način On je uspostavio Subotu kao večnu uspomenu na svoje završeno stvaralačko delo. Prvi čovek i žena stvoreni su po Božjem obličju kao kruna stvaralačkog dela. Čoveku je data vlast nad svetom, ali i odgovornost da se brine o njemu. Kada je stvaranje sveta bilo završeno, svet je bio "veoma dobar" spreman da objavljuje Božju slavu.

Čovekova priroda
Čovek i žena stvoreni su po Božjem obličju sa individualnošću, sa mogućnošću i slobodom mišljenja i delovanja. Iako su stvoreni kao nezavisna bića, svaki čovek je nedeljiva celina tela, duha i duše, koja zavisi od Boga za život, disanje i sve ostalo. Kada su postali neposlušni Bogu, naši prvi roditelji su poricali svoju zavisnost od Njega, odvojili se od Boga i pali sa svoga visokoga položaja. Božji lik u njima bio je pokvaren i oni su postali podložni grehu. Njihovi naslednici učestvuju u ovoj paloj prirodi i njenim posledicama. Oni su rođeni sa slabostima i sklonostima ka zlu. Međutim, Bog je u Hristu pomirio svet sa sobom i svojim Duhom obnavlja smrtnike koji se kaju u lik njihovog Tvorca. Stvoreni na slavu Bogu, oni su pozvani da Ga vole, da vole jedni druge i vode brigu o svojoj životnoj sredini.


SPASENJE

Velika borba
Ceo ljudski rod obuhvaćen je velikom borbom između Hrista i sotone u odnosu na Božji karakter, Njegov zakon i Njegovu vladavinu nad svemirom. Ovaj sukob nastao je na nebu kada je jedno stvoreno biće, obdareno slobodom izbora, u samouzvišenju uvelo duh pobune u ovaj svet i navelo na greh Adama i Evu. Ovaj čovekov greh imao je za ishod izopačenost Božjeg obličja u ljudskom rodu, metež u stvorenom svetu i njegovo konačno uništenje u vreme potopa celog sveta. Posmatran od svih stvorenih bića, ovaj svet postao je poprište sveopšteg sukoba iz koga će Bog ljubavi na kraju izaći opravdan. Da bi pomogao svome narodu u ovoj borbi, Hristos šalje Svetog Duha i odane anđele da ga vode, zaštite i podupru na putu spasenja.

Hristov život, smrt i vaskrsenje
U Hristovom životu savršene poslušnosti Božjoj volji, u Njegovoj patnji, smrti i vaskrsenju Bog je dao jedino sredstvo pomirenja za ljudski greh, tako da oni koji verom prihvate ovo pomirenje mogu imati večni život, a celokupno stvaranje može bolje razumeti Tvorčevu bezgraničnu i svetu ljubav. Ovo savršeno pomirenje opravdava pravedost Božjeg zakona i milostivost Njegovog karaktera; jer ovo dvoje osuđuju naš greh i daju nam oproštenje. Hristova smrt je zamena i otkupljenje koje vrši pomirenje i preobražaj. Hristovo vaskrsenje objavljuje Božju pobedu nad silama zla, a onima koji prihvataju pomirenje daje čvrsto obećanje o konačnoj pobedi nad grehom i smrću. Ono objavljuje dostojanstvo Gospoda Isusa Hrista pred kojim će se saviti svako koleno na Nebu i na Zemlji.

Iskustvo spasenja
U beskrajnoj ljubavi i milosti Bog je učinio Hrista, koji nije znao za greh, grehom za nas, tako da u Njemu možemo biti učinjeni Božjom pravdom. Vođeni Svetim Duhom mi osećamo svoju potrebu, priznajemo svoju grešnost, kajemo se zbog svojih prestupa, i upražnjavamo veru u Isusa kao Gospoda i Hrista, kao Zamene i Primera. Ova vera koja prima spasenje dolazi preko božanske sile Reči i dar je Božje milosti. Kroz Hrista mi smo opravdani, usvojeni kao Božji sinovi i kćeri i oslobođeni od vlasti greha. Nanovo smo rođeni i posvećeni Duhom; Duh obnavlja naše umove, upisuje Božji zakon ljubavi u naša srca i mi dobijamo silu da živimo svetim životom. Time što ostajemo u Njemu, postajemo sudeonici u božanskoj prirodi i imamo jemstvo spasenja sada i na sudu.

CRKVA

Crkva
Crkva je zajednica vernika koji priznaju Isusa Hrista za Gospoda i Spasitelja. Nastavljajući za Božjim narodom iz starozavetnog doba, mi smo pozvani iz sveta; i skupljamo se radi bogosluženja, bratske zajednice, proučavanja Božje Reči, proslavljanja Večere Gospodnje, službe celom ljudskom rodu i objavljivanja Jevanđelja celom svetu. Crkva dobija svoje ovlašćenje od Hrista koji je utelovljena Reč iz Svetoga pisma koje je pisana reč. Crkva je Božja porodica. Usvojeni od Njega, njeni članovi žive utemeljeni na Novom zavetu. Crkva je Hristovo telo, zajednica vere čija je glava sam Hristos. Crkva je nevesta za koju je Hristos umro da bi mogao da je posveti i očisti. Prilikom svog pobedonosnog dolaska On će staviti preda se slavnu Crkvu, verne svih vekova, otkupljenu Njegovom krvlju; bez mane ili mrštine, svetu i bez mrlje.

Ostatak i njegova misija
Vaseljenska crkva sastavljena je od svih koji istinski veruju u Hrista, ali u poslednje vreme široko rasprostranjenog otpada, jedan ostatak bio je pozvan da izađe da drži Božje zapovesti i veru Isusovu. Ovaj ostatak objavljuje dolazak sudnjeg časa, propoveda spasenje u Hristu i oglašava približavanje Njegovog drugog dolaska. Ovo objavljivanje simbolički je predstavljeno sa tri anđela iz Otkrivenja 14. glave; to se podudara sa delovanjem suda na nebu i ima za posledicu delo pokajanja i reforme na Zemlji. Svaki vernik je pozvan da lično učestvuje u ovom svedočenju po celom svetu.

Jedinstvo u Hristovom telu
Crkva je jedno telo sa mnogim članovima pozvanim iz svakog naroda, plemena i jezika. U Hristu smo nova stvorenja; razlike među nama ne smeju biti po rasi, kulturi, obrazovanju i nacionalnosti, kao ni razlike između visokih i jednostavnih, bogatih i siromašnih, muškaraca i žena. Svi smo mi jednaki u Hristu koji nas je jednim Duhom povezao u jednu zajednicu sa sobom i jedne sa drugima; mi treba da služimo i da nam se služi bez ikakve podvojenosti i rezerve. Otkrivenjem Isusa Hrista u Svetom pismu delimo istu veru i nadu, i dopiremo do svih jednim svedočenjem. Ovo zajedništvo ima svoj izvor u jedinstvu trojedinog Boga, koji nas je usvojio kao svoju decu.

Krštenje
Krštenjem ispovedamo svoju veru u smrt i vaskrsenje Isusa Hrista i dokazujemo svoju smrt grehu i nameru da hodimo u novom životu. Na taj način priznajemo Hrista kao Gospoda i Spasitelja, postajemo Njegov narod i primljeni smo za vernike Njegove Crkve. Krštenje je znamenje našeg jedinstva sa Hristom, znamenje oproštenja naših grehova i primanje Svetog Duha. Krštenje se vrši zaronjavanjem u vodu i moguće je na osnovu priznanja vere u Isusa i dokaza kajanja zbog greha. Ono sledi upustva iz Svetog pisma i prihvatanja njegovog učenja. Prema učenju Biblije, krštavaju se odrasle osobe kad same izraze želju za krštenjem. Sam čin krštenja obavlja se po uzoru na Hristovo krštenje uronjavanjem krštenika u vodu čime se simbolizuje umiranje starog čoveka i ustajanje u novi život posvećen Gospodu.

Večera Gospodnja
Večera Gospodnja je učestvovanje u znamenju Isusovog tela i krvi kao izraza vere u Njega, našeg Gospoda i Spasitelja. U ovom iskustvu zajedništva Hristos je prisutan da bi se sastao sa svojim narodom i da bi ga jačao. Uzimanjem učešća mi objavljujemo Gospodnju smrt sve dok ponovo ne dođe. Priprema za Večeru Gospodnju uključuje samoispitivanje, pokajanje i priznanje. Učitelj je uspostavio obred pranja nogu da označi ponovno očišćenje, da izrazi voljnost za službu jedan drugome u Hristovoj poniznosti i sjedini naša srca u ljubavi. Služba Večere Gospodnje otvorena je za sve hrišćane koji veruju.

Duhovni darovi i službe
Bog svim vernicima svoje Crkve u svim vremenima poklanja duhovne darove, koje svaki vernik treba da upotrebi u službi ljubavi za opšte dobro Crkve i ljudskog roda. Dati posredstvom Svetoga Duha, koji dodeljuje svakom duhu po svojoj volji, darovi pružaju sve sposobnosti i službe potrebne Crkvi da bi ispunila svoje Bogom uspostavljene funkcije. Na osnovu Svetog pisma, za pomoć i ohrabrenje ljudima ovi darovi uključuju takve službe kao što je verovanje, isceljivanje, prorokovanje, objavljivanje, poučavanje, upravljanje, pomirenje, sažaljenje, samopregorno delovanje i milosrđe. Neke vernike Bog poziva i daruje ih Duhom za dužnosti koje Crkva priznaje u pastirskoj, evanđeoskoj, apostolskoj i učiteljskoj službi naročito potrebnoj da bi se vernici pripremili za službu, za izgradnju Crkve do duhovne zrelosti da bi se očuvalo jedinstvo vere i poznanja Boga. Kada vernici koriste ove duhovne darove kao verni pristavi Božjih različitih vrlina, Crkva je zaštićena od razornog uticaja lažnog učenja i sazidana u veri i ljubavi dostiže rast koji je od Boga.

Dar proroštva
Proroštvo je jedan od darova Svetoga Duha. Ovaj dar je znak raspoznavanja Crkve Ostatka i ispoljio se u službi Elen G. Vajt. Kao Gospodnji vesnik, njeni spisi su neprekidni i autoritativni izvor istine koja Crkvi obezbeđuje utehu, vođstvo, poučavanje i popravljanje. Oni, takođe, naglašavaju da je Biblija merilo kojim se moraju ispitati sva učenja i iskustva.

HRIŠĆANSKI ŽIVOT

Božji zakon
Uzvišena načela Božjeg zakona uobličena su u Deset zapovesti i potvrđena Hristovim životom. Ona izražavaju Božju ljubav, volju i ciljeve u vezi sa ljudskim ponašanjem i odnosima i obavezuje sve ljude u svim vremenskim razdobljima. Ova pravila su osnova Božjeg zaveta sa Njegovim narodom i merilo Božjeg suda. Posredstvom Svetoga Duha ona ukazuju na greh i bude potrebu za spasiteljem. Spasenje je samo od milosti, a ne od dela, a njegov rod je poslušnost zapovestima. Ova poslušnost razvija hrišćanski karakter i donosi osećanje sreće. Ona je dokaz naše ljubavi prema Gospodu i naše brige za naše bližnje. Poslušnost koja potiče od vere ispoljava Hristovu silu da preobrazi život i u skladu sa tim jača hrišćansko svedočenje.

Subota
Милостиви Творац, после шест дана стварања, одмарао се седмога дана и за све људе успоставио Суботу као успомену на стварање. Четврта заповест Божјег непроменљивог Закона захтева светковање овог седмог дана, Суботе, као дана од одмора, обожавања и службе у складу са учењем и животом Исуса, Господара од Суботе. Субота је дан дивног заједништва са Богом и нас међусобно. Она је симбол нашег посвећења, знак наше верности и предукус наше вечне будућности у Божјем царству. Субота је Божји вечни знак Његовог вечног завета између Њега и Његовог народа. Радосно светковање овог светог времена од вечери до вечери, од Сунчевог заласка до заласка, је светковање Божјег стваралачког и откупитељског дела.

Приставска сервис
Ми смо Божија Пристави, Којима је поверио временски та параболе, способност да измири сам да сам ја благослове Земље његове имовине. Ми одговарамо Њему за њихово правилно коришћење. Ми исповедамо Бог власништво Верне га службом и ближњима, повратак десет, предавања поклоне за Објављивање Његовог Јеванђеља и подупирањем Његову Цркву и њен растом. Приставска сервис је приоритет за нас је Бог дао Коју да негујемо љубави и за победу над себичношћу и похлепом. Помоћни радује благослов Коџи Као резултат његове верности изливају на друге.

Хвалисање Хршћанско
Позвани смо да будемо побожан народ који мисли, осећа и ради у складу са принципима неба. За Духа да дочарамо у нама карактер нашег Господа смо се укључити само у оно што ће у нашим животима да створе сличан чистоћу Христа, здравља и радости. То значи да би требало да наша забава задовољи највише место вођени хришћанског укуса и лепоте. Док признајемо културне разлике, наша одећа треба да буде једноставна, скромна и укусна, која доликује онима чија се истинска лепота не састоји од спољашњег украшавања, већ од непролазног украса благог и тихог духа. То такође значи да пошто је наше тело је храм Духа Светога, морамо да се брине за њих. Поред довољног вежбања и одмора, треба да усвојимо и најздравију могућу исхрану и уздржимо се од нечисте хране идентификованих у Светом писму. Пошто алкохолна пића, дуван и неодговорно коришћење дрога и наркотика су штетан утицај на наше здравље и од њих треба да се уздржи. Уместо тога смо да се укључе у све што доноси наше мисли и тело доводи до послушности Христу који ми желимо здравље, срећу и добро.

Брак и породица
Брак је божански основана у Едену и Исуса да буде доживотну заједницу између мушкарца и жене у љубави дружење. За хришћанина, брак је посвећеност Богу као што је дато на брачног друга, и треба да се склопи између партнера који су исте вере. Узајамна љубав, част, поштовање и одговорност су тканине од овог односа, који би требало да одражава љубав, светост, блискост и трајност односа између Христа и Његове цркве. Што се тиче развода, Исус је учио да особа која разведе од брачног друга, осим за прељубу, и ожени са другом супругом, чини прељубу. Иако неки односи у породици не одговарају идеалу, брачни другови који су у Христу потпуно се посвете једни другима, могу да постигну заједницу љубави од стране руководства Свете Цркве и просвете. Бог благосиља породицу и жели да њени чланови помажу једни другима до потпуне зрелости. Родитељи треба да васпитавају своју децу да воле Бога и да се повинује Господу. Својим примером и својим речима треба да их уче да је Христос учитељ који те воли, ко је увек нежан и брижан, који жели да они постану чланови Његовог тела, Божје породице. Повећање породица блискост је један од знакова последње вести Јеванђеља.

ПОСЛЕДЊЕ ДОГАЂАЈИ

Христова служба у небеској светињи.
Постоји светилиште на небу, правом шатору који Господ постављена и не човек. У њему Христос врши службу за нас, омогућавајући верницима да искористе Његову жртву понуђених очишћења на крсту једном за све. Он је именован као наш првосвештеника и почео са својом посредничком службом у време свога вазнесења. Године 1844, на крају пророчког временског раздобља од 2300 дана, Он је ушао у другу и последњу фазу своје службе помирења. То је дело истражног суда који је део последњег отклањања сваког греха, сликовито приказаног у очишћењу од светилишта у старој јеврејској Дан помирења. У тој типичној служби, Светиња је била очишћена крвљу жртвованих животиња, али небеске ствари чисте се савршеном жртвом Исусове крви. Истражни суд открива небеским разумним бићима, ко је међу мртвима заспао у Христу и зато се у Њему сматра достојним да има удела у првом васкрсењу. Такође вам омогућава да видите да се придржава живи у Христу, држе Божје заповести и веру Исусову, и у Њему су спремни за превод на Његовом вечном царству. Ова пресуда потврђује правду Божију у спасавању оних који верују у Исуса. Он изјављује да они који су остали верни Богу, да прими царства. Завршетак ове Христове службе обележиће окончање милости пре Другог Христовог доласка.

Други Христов долазак
Други Христов долазак представља блажену наду Цркве, величанствени врхунац Јеванђеља. Спаситељев долазак биће дослован, личан и видљив на целом свету. Када се буде вратио, мртви праведници васкрснуће и заједно са живим праведницима биће прослављени и узети на Небо, а неправедни ће умрети. Готово потпуно испуњење већине пророчанстава, заједно са садашњим стањем у свету, указује да је Христов долазак близу. Време тог догађаја није откривено, па је зато потребно да у свако доба будемо спремни.

Смрт и Васкрсење
Плата за грех је смрт. Бог, који је једини бесмртан, подариће вечни живот онима које је откупио. До тог дана, смрт је бесвесном стање свих људи. Када се Христос, који је наш живот, буде појавио, васкрсли праведници биће прослављени и узети на небо да дочекају свога Господа. Друго васкрсење, васкрсење неправедних, догодиће се 1000 година касније.

Миленијумски место и син
Миленијум је хиљадугодишње царовање и Христос са својим светима на Небу између првог и другог васкрсења. Током овог времена зли мртви ће бити кривично гоњени; Земља ће бити потпуно опустошена, без становника живи људски, али окупирана од стране Сатане и његових анђела. На свом блиском Христу, Његови анђели и Свети град сићи ће са Неба на Земљу. Неправедници мртви ће бити васкрснути, и са Сатаном и његовим анђелима опколиће граду; али ватра од Бога ће их уништити и очисти земљу. Свемир ће тако заувек бити ослобођен од греха и грешника.

Нова Земља
На новој Земљи, на којој пребивају праведници, Бог ће обезбедити вечни дом за спасене и савршену животну средину за вечни живот, љубав, радост и поучавање у Његовој присутности. Овде ће сам Бог пребивати са својим народом, а патње и смрт нестаће. Велика борба биће окончана и греха више неће бити. Све што је живо и неживо објављиваће да је Бог љубав; и Он ће владати вечно. Амин.

хттп://сербианфорум.орг/тхреадс/промасаји-адвентне-цркве.521320/паге-26 # пост-1456712
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Pogresno, sve sto pisem ja to radim po osvedocenju da je to tako kako jeste.
Kada bih pisao po svojoj subjektivnosti - ja na forumu ne bih ni bio i da me Gospod sam nije osvedocio u potpunu istinitost Adventistickog ucenja - ja u toj crkvi ne bih bio, jer formalno prihvatanje istine i crkve koja tu istinu poseduje bez da je coveka sam Gospod osvedocio da je to istina - nije vredna paznje.

Jos vise, sam Gospod mi je dao autoritet da istinu iznosim jer me je on na to licno pozvao objavivsi mi se licno i govoreci mi po principu i na nacin kako je to cinio sa starozavetnim prorocima.

Ko sumnja on na to ima pravo, ja govorim sustu istinu.

Ma daj Laki....
Nemoj tako jer neko može pomisliti da to ozbiljno govoriš.
Znači ti po DIREKTIVI i ličnom osvedočenju od Boga pišeš da je Jelena Bela Božji prorok i da je tebi dao datume kad šta počinje....nisu ovi ovde iz obdaništa malo smo starili imaj to u vidu molim te.

Dobio si od Boga AUTORITET da iznosiš istinu....čoveče pa zašto onda to i ne radiš već pišeš neistine kopirajući tuđe tekstove i nudeći izvrnuti redosled proroštava....šta ti je???
Pa ti si Laki PROROK...fino,baš mi drago za tebe. Vidiš, pokušali smo videti šta tas kaže za tvoje datume i redosled i zaista jeste proroštvo samo neistinito, sad je jedino pitanje čije Božje ili tvoje jer u Bibliji tvrde jedno a ti drugo....jer bar pokušavaš čuti šta sam ti govorio da onaj koga nadvlada Jelenin duh taj čini iste stvari što i ona plašeći se nje umesto Boga?

,,Ko sumnja on na to ima pravo, ja govorim sustu istinu,,
Onda Božji proroci nudiše suštu neistinu jer ste u kontri.
Takve bombastične izjave je još neka teta davala sa kristalnim zubima.

Pa ti ponovo kopiraš i kopiraš...ali neka, ja te razumem i znam koliko ti je teško.
Samo, bratac ti izostavljaš celinu njenog učenja pa da te podsetim na neke detalje:
1.CRKVA- to jeste skup ljudi ali VERUJUĆH BOGU svi ostali kupovi NISU CRKVA BOŽJA shvataš li to?

2.Jedinstvo u telu Hristovom- to je veoma važno jer u TELU imaju zajednicu DUHA SVEOG i onda tu nema mesta Jeleni i neisatini.Postoji jedinstvo u svim skupovima i među satanistima ali oni ne čine TELO HRISTOVO jer se jedinstvo ne sastoji u sledbi čoveka već poslušnosti Bogu.

3.KRŠTENJE- apostoli krstiše u svim primerima U IME Jehošue a vi?
Nedavno propovednik krsti osobu i kaže kako je krštava U IME a ime ne izgovara već kaže BOGA OCA,BOGA SINA i BOGA DUHA SVETOGA.Krstio je osobu u tri titule BEZ IMENA a apostol kaže da NEMA drugog IMENA do JEHOŠUE i to jeste IME a ne titula.

4.DAROVI DUHA-da, to crkva ima ali ne ona o kojoj govoriš.Ta metlica je pisala da su darovi Duha satanin teren i zabranila da se ne ide na taj teren tamo gde se ti darovi dobijaju. Ona nema problema sa darom jer je samo ona primila da bude prorok i učitelj a SVI ostali poslušnici bogate gospe.

5.SUBOTA-je PEČAT za metlicu i sad ista tvrdi kako SVI što počinu-odmor u taj dan primaju pečat na svoja čela, shvataš li šta je rekla?
Hajde sad ću radi drugih nešto reći jer tebi ne vredi dok se ne izbaviš od tog straha, piše u 5-oj Moj.kao ponovljenom zakonu ali i u prvoj objavi ko sve mora da ODMORI u dan odmora pa navodi i stranca i roba ali i STOKU i ŽIVINČE.
Metlica se nije mogla ograditi pa reći stoka neće dobiti pečat jer iza tvrdnje da SVI što odmaraju u tom danu su zapečaćeni a to čini i stoka.

6.DRUDI HRISTOV DOLAZAK- tu je Veca-metlica imala posebno pomazanje i videla Isusa kako sa neba silazi i vuče na leđima sve grehe sveta da bi ih položio na drugog spasitelja zvanog satana i onda on nosi grehe sveta i krivicu i oslobađa vas greha....koja je to inspiracija bila....iz porodice Sativa.Naravno svako svog Spasitelja ima.

7.MILENIJUM- ni ovde nije bila bez obilja pomasti zato čujemo kako njen mnogo dragi neće zaista biti uhvaćen i vezan u lance i bačen dole u tamu već je to SIMBOL pa će on biti dobrica koji je slobodni šetač po zemlji i vladar iste i koji se KAJE i ŽAO MU što je tako ispalo...a onda po isteku njegove carevine milenijumsko vremena od silne žalosti ponovo opkoljava svete sa namerom da ih pobije kao pokajani jadničak. Metlica bi volela da nikako oganj ne siđe i na spali one protivnike niti da njen idol ide u banju od lave ali šta ćeš....Biblijski proroci na 23 mesta tvrde da će Isus carevati u milenijumu NA ZEMLJI koju je to bol njoj pričinjavalo, ako je i tebi teško zbog toga oprosti Bogu što je to Njegova volja.

O ostalom nebi ni slova jer je običan paravan veoma providan.

MIRE 000
Bracika.....dosad si mogao čuti a i proveriti šta sam ti rekao a to je da je Jelena Bela pisala po SVIM tačkama u dvojnim izjavama možeš li to čuti?
Inače pamtim vizuelno kao film i tako sam pre dost god, čitajući redom njene kjige uočio da je za jednu stvar dala zaključak jedan a u drugoj knjizi o istoj stvari dala drugi zaključak suprotan prvom, To me je iznenadilo i otvorio sam obe knjige i uporedio i gle čuda....nisam znao koja je sad ispravna izjava i onda sam počeo pratiti svaku izjavu u svakoj knjizi i gle čuda....nema istih izjava.

Tad sam uzeo i o žigu zveri i o suboti da vidim pa i tamo igara koliko želiš i na kraju posle nekoliko godina pažljivog čitanja ne sluteći da će i o vaskrsenju biti različite izjave uzeh Rane Spise i tamo slučajno i to uočih jer mi se zgadilo sve pre toga i ovu knjižicu ostavih ali videvši da je i tu ostala autentična odložih istu.

Kad nađeš kod te žene da o nečemu piše i da zaključak traži u ostalim knjigama zaključak po istom pitanju i čućeš suprotnu izjavu pa ti izaberi koja ti paše.Tako ti možeš naći gde dotična tvrdi jedno a ja mogu naći gde ista na drugom mestu o istoj stvari tvrdi drugo....mislim da nisam psihički retardiran da bih mogao sve to smeće prihvatiti jer je mnogo neozbiljno.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
DA LI SI TI SLEP ZA CITATE KOJE SAM JA POSTAVIO?
ONI EKSPLICITNO UCE TROJSTVU!
AKO TI JESI SLEP DRUGI SIGURNO NISU!

"ONI EKSPLICITNO UČE O TROJSTVU"! Kao prvo, znaš li što znači riječ eksplicitno? Eksplicitno je nešto što je izrečeno jasnim riječima, ne ostavljajući nedoumice, izrijekom, nedvosmisleno. I sada ti mene uvjeravaš kako izričaji Ellen White eksplicitno uče o Trojstvu!? Čovječe, napisati više od 100 tisuća stranica, niti jednom, baš niti jednom, ne upotrijebiti riječ Trojstvo (trinity), a onda tvrditi kako Ellen White eksplicitno uči o Trojstvu zaista je van svake pameti. To je isto kao kada bi netko tvrdio za nekog prirodoznanstvenika kako je čitav svoj život i sve svoje radove posvetio istraživanju Afrike, a čovjek u čitavom svom životu i u stotinama svojih radova niti je izgovorio niti je napisao riječ Afrika.

Kažeš, Ellen White je koristila neke druge izraze, Godhead, nebeski Trio, božanska priroda i sl. Pa što onda? I Jehovini svjedoci koriste iste takve termine, hoćemo li onda zaključiti kako i oni prihvaćaju i naučavaju nauk o Trojstvu? Najjasniji izričaj Trojstva je: Bog je jedan i trojstven je u sebi. Otac je pravi Bog, Sin je pravi Bog i Duh Sveti je pravi Bog. Gdje je kod Ellen White izričaj, Sin (Isus) je Bog? Ne samo da nema, nego kod nje nalazimo, "čovjek Isus nije Svemogući Bog". Ovdje si, isto kao i ona, nešto mutio, je Bog - nije Bog, može li istovremeno Isus biti i Bog i čovjek. Nema mućenja, naučavati Trojstvo znači naučavati i da je Isus pravi Bog od uvijek i za uvijek. Potpuno je jednako pravi Bog i prije utjelovljenja i za vrijeme svoga zemaljskog života.

Treba li jos da citiram???

Ako na tisućama stranica Ellen White piše kako je Isus Bog, tako si ti tvrdio, a ti nisi uspio naći baš ni jedno mjesto gdje ona kaže, Isus je Bog, onda ne trebaš više citirati.

Ja sam ovo rekao u smislu da je ona osnivac crkve i kao takva je imala najveci znacaj i uticaj, a ne to da njene spise treba prihvatiti autoritativno ako su suprotne pismu...

Iz ovoga što si ovdje napisao, i onoga što si ranije napisao - "sva teologija adventista se temelji na ucenjima Elen White", potpuno je jasno koliko si "obrađen" i koliko si u neznanju oko svih ovih stvari. Stvari stoje suprotno. Ni jedna od značajnijih adventističkih teoloških postavki nije originalno došla od Ellen White. Navest ću neke:

- Naučavanje doktrine o "zatvorenim vratima" originalno seže do Millera. Adventisti su samo Millerovo tumačenje prispodobe o mudrim i ludim djevicama iz Mateja i zatvaranju vrata preuredili i rekli kako su 22.10.1844. na Nebu "zatvorena vrata" za sav pokvareni svijet. Ellen White su samo iskoristili kao "krivotvoriteljicu" Božjeg potpisa. Ona je trebala pasti u trans i "imati viđenje" u kojem joj Bog potvrđuje da je 22.10.1844. odbacio sav pokvareni svijet.

- Subota. Ni pitanje subote originalno ne pripada Ellen White. Subotu je Adventistimma donio Joseph Bates preuzevši je od baptista sedmog dana. Ellen White će i ovdje poslužiti samo kao "krivotvoriteljica" Božjeg potpisa". Tako će ona ponovo naknadno imati jedno "putovanje" u nebesku Svetinjama na svetinjama, gdje će joj Isus otvoriti kovčeg Saveza i onda će ona vidjeti kako zapovijed o suboti svijetli jače od svih ostalih zapovijedi.

- Učenje o Svetištu. Ni ovo originalno ne pripada Ellen White. O.R.L. Crosier je 1846. godine iznio "teoriju o Svetištu", i to objavio u listu "The Day Star, Cincinnati", otprilike onako kako to zastupaju i ASD i danas. A onda će nakon nešto više od godinu dana Ellen White "imati viđenje" i kojem će joj Bog reći kako je Crosier bio u pravo. Evo ga, ponovo je poslužila samo kao "krivotvoriteljica" Božjeg potpisa".

- Već sam ranije pisao kako su je koristili iz vodstva crkve da im od Boga pribavi dozvolu za svoje planove. Tu je priča o gradnji lječilišta kada joj dolaze iz vodstva crkce i traže "svjedočanstvo" kako je gradnja lječilišta "Božji plan". Ona to i čini, dpiše"Svjedočanstvo" u kojem vjernicima kaže kako Bog od njih traži da daju novac. Novac se skuplja, lječilište se gradi i troše se milijuni dolara. Onda se James White vraća sa liječenja, nezadovoljan poslom traži novo "svjedočanstvo" od Ellen White. Ona piše novo "svjedočanstvo" u kojem derogira ono prijašnje, te se ruši sve što je do tada izgrađeno i gradi se ponovo od temelja. Dakle, ponovo je koriste samo kao "krivotvoriteljicu" Božjeg potpisa.

Mogao bih u nedogled sa ovakvim pričama, ali dovoljno je i ovo da se točno vidi o čemu je zapravo riječ. Ellen White nije bila najvažniji utemeljitelj ASD zbog toga što je bilo najviše njenog u temeljima ASD, dapače, nego zbog toga što je nju zapala najprljavija uloga u svemu tome. Njoj su dodijelili najprljaviji dio posla, nju su zadužili za "krivotvoriteljicu" Božjeg potpisa koji je drugima trebao za provedbu njihovih vjerovanja, naičavanja pa i graditeljskih podhvata.

Znam da ti nije lako ovo vidjeti i pročitati, sve se okreće. Ali, što mogu? Zar bih ti trebao lagati, zar bi ti bilo spasonosnije da ostaneš u zabludi. Sam provjeri, ovo gore su naprosto činjenice. Ti i ja se možemo na glavu postaviti, ali činjenice ne možemo promijeniti.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Stvarnoslap, ponavljam - nije lepo iznositi neistine, jedino sto sam do sada kopirao je ovaj poslednji tekst o ucenju adventističke crkve, a ti nisi odgovorio sta u tom ucenju vidis ne biblijski.

Sto se tice ostalog - zadržavani sve sto sam napisao i svedocim da ti svesno insinuiras da bi prevario neupucene i lakoverne i zato sam napisao da nije lepo iznositi neistine - posebno svesno ....
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top