Lekovito bilje

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Hajdučka trava: Štiti, neguje i kožu zaceljuje

Posebno je važna u lečenju neurednih i neredovnih menstruacija kod mladih žena, uklanjanju valunga i drugih neprijatnih simptoma u klimaksu, ali i kasnije, kada žene uđu u poznije godine.



Foto: randihausken / Flickr.com
Hajdučka trava, u narodu poznata i kao sporiš, stolisnik, ravanj i romantika, odavno se svrstala u red najvrednijih lekovitih biljaka. Naziv hajdučka dobila je po hajducima koji su njome zaceljivali rane. Njen latinski naziv Achillea millefolium vezuje se za grčkog junaka Ahila, koji je kao učen čovek, u trojanskom ratu takođe koristio za vidanje rana. Ahilovo ime je dobila i zbog njegove izuzetne snage, jer i sama višestruko snažno deluje.

Kao samonikla višegodišnja biljka raste u celoj Evropi, obično uz puteve, na livadama i pašnjacima. Cveta tokom celog leta, a bere se kada je sunce najjače, jer tada ima najviše eteričnog ulja. Etarsko ulje je ponekad plavo zbog sastojka azulena, zbog čega se koristi za pripremu ulja ili krema za sunčanje, jer se pokazalo da istovremeno štiti i neguje kožu. Osim toga, hajdučka trava je izuzetno bogata taninima, organskim kiselinama, gorkim materijama koje joj daju gorko-aromatičan ukus, vitaminom K i C, smolom, mineralima kalijumom i natrijumom...




Za lečenje upale materice i jajnika


Pomešati po 3 kašike hajdučice i kantariona, po 2 kašike koprive, nevena, ivanjskog cveća, mlevenog oraha, majčine dušice, bosiljka i kamilice i po 1 kašiku matičnjaka i macine trave. Dobijena mešavina se prelije sa najmanje 600 mililitara do litar kipuće vode, ostavi da odstoji poklopljeno dva sata, a zatim procedi i pije tri puta po šolja, gutljaj po gutljaj. Čaj može da se zasladi, može da se pije topao i hladan, s tim što ako se pije topao izaziva znojenje. Da bi se postigao željeni efekat, čaj bi trebalo piti najmanje tri nedelje, uz dodatno korišćenje kantarionovog ulja - tri puta dnevno po 30 kapi sa malo vode.






Ne izaziva naviku i može da se svakodnevno koristi za jačanje organa za varenje. Predstavlja sastavni deo velikog broja mešavina čajeva od raznih mirisnih, gorkih i oporih trava. Dijapazon delovanja izuzetno je širok, sve do posipanja i previjanja rana finim prahom dobro osušene i mlevene biljke. Ovde do posebnog izražaja dolazi delovanje azulena i tanina.

Zvanična medicina je dokazala da ekstrakt iz lista usporava razvoj patogenih klica, jer tanin i etarsko ulje sprečavaju zagnojavanje rana i doprinose bržem zarastanju uz ublažavanje bolova.

U narodnoj medicini hajdučka trava zauzima posebno mesto u lečenju neurednih i neredovnih menstruacija kod mladih žena, uklanjanju valunga i drugih neprijatnih simptoma u klimaksu, ali i kasnije, kada žene uđu u poznije godine. Samo jedna šolja čaja dnevno od hajdučice, sveže ubrane na jakom suncu, dovoljna je da ublaži ili otkloni simptome koje muče priličan broj pripadnica nežnijeg pola. Zagovornici narodne medicine tvrde da je uspešna i u lečenju belog pranja, upale jajnika, oboljenja materice i pojave mioma. Za sve navedene probleme, kao i za bolove u rukama i nogama, savetuju se kupke sa hajdučkom travom. Kupka se spravlja tako što se 100 grama cele biljke hajdučke trave stavi u litar hladne vode da odstoji preko noći. Sledećeg dana voda se zagreje do ključanja, a zatim doda vodi za kupanje.




Za belo pranje


Napraviti mešavinu od po 40 grama listova i cvetova hajdučice i kamilice. U to dodati mešavinu od po 10 grama žalfije i lista koprive. Od dobijene mešavine odvojiti četiri kašike i preliti sa litrom ključale vode. Sačekati da se sadržaj prohladi do temperature tela, procediti i zapirati se tako dobijenim čajem. Postupak ponavljati svakodnevno sve dok se ne uspostavi normalna vaginalna flora.







Svoju delotvornost hajdučica je potvrdila i kod lečenja migrene, nesvestice, nagona za povraćanjem, suzenja i sekrecije očiju, krvarenja iz nosa. Iskustvo pojedinih korisnika pokazalo je da uspešno pročišćava krv i ceo organizam čak i nakon iscrpljujućih hemioterapija.

Hajdučka trava pomaže i u lečenju hemoroida, čak i kada krvare, kao i u slučaju krvarenja iz želuca. Reguliše i rad bubrega, a delotvorna je i kod reumatskih bolova u leđima. Preporučuje se i kod angine pektoris i njenih pratećih simptoma. Korisna je i za lečenje jetre, slezine, pankreasa, žutice.

U veoma retkim situacijama kod vrlo osetljivih osoba, prilikom upotrebe, može doći do alergijskih reakcija. U takvim okolnostima treba uzimati izuzetno mladu i tek procvetalu biljku, a čaj piti u sitnim gutljajima i malim količinama.

Izvor: Večernje novosti
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Biljke prijatelji ženskog zdravlja

1_zpsbe46981c.jpg


Menstrualni ciklusi mogu, poput svih ciklusa koji postoje u prirodi (oseka i plima, smena godišnjih doba), da poduče žene kako da uspostave harmoniju u svom životu...
Menstruacija - dar prirode


Zato je neophodno da se žena, barem u tim danima, opusti i dozvoli svom telu da se regeneriše i zaceli.


Menstruacija je kroz istoriju smatrana svetim činom. Sama reč potiče od grčke reči "men" što znači "mesec" (kalendarski) ili "menus" što znači "Mesec" i "moć".


Menarha (prva menstruacija) je svečano obeležavana, jer je to značilo da devojčica postaje žena – sposobna da stvori novi život.


Žene tokom svog života imaju između 350 i 500 menstrualnih perioda. Ako se uzme da mesečni ciklus u proseku traje 5 dana, to znači 60 dana godišnje, a ako se to pomnoži sa nekih 40 godina života (od menarhe do menopauze), to znači da svaka žena provede 4 do 5 godina svog života krvareći!


Ukoliko je to vreme još praćeno i nekim tegobama, kao što su bolovi, takozvani menstrualni grčevi, onda je zaista neophodno potražiti olakšanje za taj period. U tome mogu pomoći i biljni čajevi, kupke i ulja za masažu.



Viburnum opulus (šibikovina, kartop)



Šibikovina je stari narodni lek protiv pojačane, produžene i bolne menstruacije (pored toga i protiv histerije, proliva i otežanog mokrenja). Od ove biljke se upotrebljava kora, a ređe zreo plod.


U proključalu vodu (400 ml) staviti 2 supene kašike sitno izmrvljene kore, kuvati 5 minuta, ostaviti pola sata da odstoji, procediti piti svakih dva sata po 1 kašiku.


Ukoliko imate matičnu tinkturu ove biljke, onda stavite 30-60 kapi tinkuture u toplu vodu i pijte po potrebi. Napomena: nemojte koristiti šibikovinu ukoliko koristite i bilo kakve lekove za kardiovaskularne bolesti.



Taraxacum officinale (maslačak)



Maslačak je biljka prepuna vitamina A, kalijuma i gvožđa. Dve šolje čaja dnevno od korena ili lišća maslačka olakšaće mnoge menstrualne tegobe, kao što su nagomilavanje tečnosti u organizmu, nadimanje, otečene grudi, grčevi materice, anemija i upale jajnika i materice.


Specijalna čajna mešavina


Potrebno je tri šolje vode, 1 kafena kašičica korena maslačka, 1 kafena kašičica ovsa, 1 kafena kašičica kamilice, 1 kafena kašičica listova maline, 1 kafena kašičica šipurka, 1 kafena kašičica đumbirovog korena.


Stavite vodu i biljne sastojke u čajnik od nerđajućeg čelika. Kada voda proključa, isključite šporet i ostavite da tako stoji dva sata. Zatim procedite i ponovo podgrejte čaj i pijte dve šolje čaja dnevno kako biste imali zdravu menstruaciju bez ikakvih tegoba.



Lekovita kupka



U veliki lonac sipati 15 litara vode i staviti pola šolje lavandinih cvetova, pola šolje ružinih peteljki, pola šolje kamilice i pola šolje hmelja. Kada proključa, isključiti ringlu i ostaviti da odstoji 15 minuta, a nakon toga sipati i vodu i biljne sastojke direktno u vodu za kupanje. Opustite se i vaše bolove će "sprati" voda.


Kupka za noge


Potrebno je 6 šolja vode, 2 kašičice ruzmarina, 2 kašičice lavande i 2 kašičice zmijine trave tj. kozlaca (Artemisia dracunculus).


Pustite da voda i biljke proključaju. Sipajte ovu mešavinu u lavor i kada se dovoljno ohladi spustite stopala u ovu kupku i ostavite ih tako 15 minuta.


Ova kupka za noge deluje opuštajuće i smiruje svaku anksioznost i napetost tokom menstruacije.


Ulje za menstrualne grčeve


Potrebno je 56g kantarionovog ulja i po 8 kapi esencijalnih ulja lavande, majorana i kamilice. Sastojci se pomešaju. Koristi se tako što se maže donji trbuh koliko god je to potrebno.

Izvor: Zdrav život
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Antioksidansi u začinskim biljkama - snažniji i zdraviji od sintetičkih antioksidanata

47161530591367821529.jpg


Sigurno ste čuli za slobodne radikale i oksidativni stres.
Oksidativni stres je stanje koje nastaje kada proizvodnja slobodnih radikala nadvlada sposobnost tijela da ih neutralizira ili eliminira.


Oksidativni stres vodi do brojnih teških bolesti današnjice poput dijabetesa, prijevremenog starenja i srčanih tegoba.


Najveći neprijatelji oksidativnih procesa su antioksidansi, koji osnažuju imunosni sustav i neutraliziraju slobodne radikale.


Ljudski organizam ima vlastite antioksidativne sustave, koji ga štite od štetnog utjecaja slobodnih radikala.


No, antioksidante možemo unijeti i hranom. Prirodni izvori antioksidanata su voće, povrće i začinske biljke.

Sintetički antioksidanti



Prehrambena, farmaceutska i kozmetička industrija u svoje proizvode ubacuje neke sintetičke antioksidante.


To su butilirani hidroksianizol (BHA, E320), butilirani hidroksitoluen (BHT, E321), terc-butilhidrohinon (TBHQ, E319) i estri galne kiseline (E310 – E312).

Nakon pojave sintetičkih antioksidanata često se postavljalo pitanje njihove sigurnosti po ljudsko zdravlje.


Zbog nepovoljnih toksikoloških izvještaja o sintetičkim antioksidansima preporučujemo da koristite samo prirodne antioksidanse.

Prirodni antioksidanti u začinskim biljkama



Velik broj začinskih biljaka sadrži kemijske spojeve koji imaju antioksidativne osobine.


Prirodni antioksidanti mogu se naći u brojnim dijelovima biljaka, kao što su sjemenke, lišće, korijen i kora.


Najvažnije grupe prirodnih antioksidanata u voću i povrću su tokoferoli, flavonoidi, fenolne kiseline, terpenoidi i karotenoidi.


Aktivne komponente začinskih biljki s antioksidativnim učinkom su polifenoli i fenolne kiseline.


To su primjerice ružmarinska kiselina iz ružmarina, kadulje i origana, flavonoidi cirsimarin i genkvanin iz ružmarina i kadulje.


Uz njih su i prirodni pigmenti kao kapsaicin u paprici i terpeni iz ružmarina i kadulje.


Neke začinske biljke iz obitelji Lamiaceae, poput ružmarina, kadulje, origana i timijana, mogu se koristiti u prehrambenoj industriji.


Ne samo zato što štite hranu od oksidacije, već joj daju i brojna ljekovita svojstva.


Smatra se da antioksidansi...

  • štite stanice od slobodnih radikala
  • usporavaju proces starenja
  • energiziraju organizam
  • štite od mnogih bolesti poput raka, artritisa, Alzheimerove bolesti itd.
Ružmarin – kralj antioksidanata


Lišće ružmarina (Rosmarinus officinalis L.) i ekstrakti ružmarina koriste se ne samo kao začini, već i zbog svojih antioksidativnih osobina.


Ružmarin je poznat kao biljka s najjačim antioksidativnim djelovanjem.


Spojevi u ružmarinu koji imaju najveću antioksidativnu aktivnost su karnosolna kiselina, karnosol i ružmarinska kiselina.


Antioksidansi u ružmarinu sposobni su prekinuti proces oksidacije dodajući vodik slobodnim radikalima.

Kadulja



Kadulja (Salvia officinalis L.), jedna je od najpoznatijih i najčešće korištenih ljekovitih biljaka.


Osim u svrhu liječenja, kadulja se koristi i kao začin.


Zajedno s ružmarinom, posjeduje najjaču antioksidativnu aktivnost među biljkama.


Antioksidativno djelovanje kadulje pripisuje se prisustvu fenolnih diterpena, fenolnih kiselina i flavonoida.

Timijan



Timijan (lat. Thymus vulgaris) je ljekovita biljka bogata eteričnim uljem, zbog kojeg ima fungicidno, antiseptičko i antioksidativno djelovanje.


Eterično ulje iz lišća timijana koristi se i u parfemima, sapunima i pastama za zube.


Osim primjene u kozmetici i fitoterapiji, timijan se koristi i kao začin.


Istraživanja su pokazala da aktivne komponente u ekstraktu timijana, posebno eugenol, timol i karvakrol, imaju veću antioksidativnu aktivnost od sintetičkih antioksidanata BHT i BHA te od vitamina E.

Origano



Origano (Origanum vulgare L.) se u tradicionalnoj medicini koristi kao ljekovita biljka zbog svojih jakih antibakterijskih, antigljivičnih i antioksidativnih svojstava.


Komponente odgovorne za antioksidativno djelovanje eteričnog ulja iz origana su timol, karvakrol i timohinon.


Zajedničko djelovanje sastojaka eteričnog ulja origana igra vrlo važnu ulogu. Istraživanja su pokazala da ekstrakt origana usporava lipidnu oksidaciju.

Bosiljak



Bosiljak (Ocimum basilicum L.) upotrebljava se u tradicionalnoj medicini zbog svojih antibakterijskih, antigljivičnih i antioksidativnih osobina.


U kulinarstvu se primjenjuje kao začin, a u kozmetici kao izvor eteričnog ulja.


Otkriveno je da ružmarinska kiselina, kao glavna komponenta bosiljka, ima jače antioksidativno djelovanje od vitamina E.

Kako koristiti začinske biljke



Najjednostavniji način kako možete iskoristiti dobrobiti začinskih biljaka jest dodati ih u vaš svakodnevni meni.


Najbolje ih je dodati jelima na kraju, jer kuhanjem biljke gube vrijedne nutrijente i ljekovita svojstva.


Također možete koristiti kapsulirani prah, tinkture ili čista eterična ulja začinskih biljaka.


U vezi primjene i doziranja takvih pripravaka pitajte stručnog fito- ili aromaterapeuta.

Izvor: Alternativa za Vas
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Nema boljeg od domaćeg: Narodni lekovi od koprive za mnoge bolesti!

Prisustvo mangana u koprivi ublažava staračku senilost i otklanja zaboravnost, njena svakodnevna upotreba prava preventiva anemije, a osim toga svima je neophodno prisustvo kalcijuma u svakodnevnoj ishrani

67353068080670054280.jpg


Kopriva је lekovita biljka koja pomaže kod mnogih bolesti, a posebno se preporučuje osobama ѕ bubrežnim bolestima і pomaže kod malokrvosti.


Kako napraviti domaći sirup od koprive


Koprivu іƖі žaru treba da berete nа mestima ɡԁе nema nekih otrova і izduvnih gasova. Pο mogućstvu υ prirodi nа većim udaljenostima od ulica naravno ѕa rukavicama.


tri litra soka (otprilike) potrebno nam је:


- 30-40 vrhova mlade žare


- 3l hladne vode


- 5-6 agruma рο vašem izboru (može і kombinacija limun, grejpfrut, pomorandža)


- 1kg šećera kοјі dodajemo kаԁа sok odstoji.


Priprema:


Uberite οkο 30-40 vrhova mlade koprive (pod vrhom se podrazumeva vrh biljke і 3-4 lista ispod). Koprivu zatim operemo, operemo і agrume, izbor је nа vama (pomorandža, limun, grejpfrut). U vodu stavite koprivu і narezane agrume. Poklopite posudu і ostavite ԁа odstoji 24 sata. Sutradan rukama dobro izgnječite sastojke pa procedite, dodajte šećer. Sirup trеbа povremeno mešati ԁοk se šećer nе otopi, otprilike 24h је potrebno ԁа se šećer otopi, tаԁа sipati u čiste і suve flaše, čuvati nа hladnom і tamnom mestu.


Zašto baš kopriva?


1. Za zdrave zube i kosti, za mineralizaciju u doba rasta, trudnicama i dojiljama - svima je neophodno prisustvo kalcijuma u svakodnevnoj ishrani.


2. Bogatstvo magnezijumom sprečava tegobe cerebralne, vaskularne, stenokardične, muskularno-tetanične i visceralne prirode.


3. Da spreči pojavu adenoma prostate i pomogne terapiji akutnog prostatitisa sa polenom se kombinuje kopriva jer obezbeđuje potrebne količine Zn (cinka) čiji nedostatak dovodi do poremećaja.


4. Prisustvo Mn (mangana) ublažava staračku senilost i otklanja zaboravnost.


5. Dovoljna količina vitamina K u svakodnevnoj ishrani sprečava pojavu krvarenja a njegov značaj za organizam i svakodnevno prisustvo u hrani razlog je da ga popularno nazivaju "faktor dugovečnosti".


6. Stvaranje hemoglobina pomažu Fe (gvožđe), Cu (bakar), i vitamin C, a Mn (mangan) pomaže aktiviranje gvožđa iz depoa, te je njena svakodnevna upotreba prava preventiva anemije.


Čorba od mlade koprive


Sastojci: 1 l mleka, 1 kg mladih kopriva, 200 g kisele pavlake, 100 ml ulja, 50 g putera, 100 g brašna, 2 čena belog luka, so i biber.


Priprema: Mlade koprive očistiti, oprati pod mlazom hladne vode, ocediti i iseckati. Na ulju i puteru upržiti brašno, dok ne porumeni, dodato iseckan beli luk i kratko propržiti. Potom dodati koprive, preliti mlekom, dodati i malo vode, začiniti po ukusu i kuvati 10-ak minuta. U gotovu čorbu umešati kiselu pavlaku. Čorbu poslužiti toplu.


Čaj od koprive


Na jednu čašu vode se stavi jedna vrhom puna čajna kašičica koprive (lišća i stabljika). Vrelu vodu prelijte preko koprive, poklopite i ostavite na 5 minuta. Procedite i popijte malim gutljajima.


Tinktura od koprive

U proljeće ili jesen iskopajte korenje koprive, očistite ga uz pomoć četke (nemojte prati!), sitno narežite i stavite u staklenu flašu. Prelite sa osamdeset postotnim medicinskim alkoholom. Ostavite flašu na toplom mestu 14 dana i povremeno ju protresite. Procedite kroz filter za kafu, stavite u flaše i čuvajte na hladnom, tamnom mestu.


Kupka od koprive

Stavite jednu čašu koprive u veliki lonac i prelijte sa vrelom vodom. Poklopite i ostavite na 10-15 minuta, a zatim procedite i ulijte u kadu sa toplom vodom. Voda u kadi treba biti ugodno topla, ali nikako ne prevruća. Provedite u kadi 20 minuta. Nakon kupke nemojte se tuširati – samo se lagano obrišite. Budite na toplom još bar sat vremena.


Kupka za noge

Uzmite jednu punu šaku korena koprive i dve pune šake lišća i stabljika koprive i potopite preko noći u 5 litara hladne vode. Sledeći dan to prokuvajte i pustite da se ohladi. Ovaj rastvor možetekoristiti 2 puta kao kupku za noge.


Izvor: Kodren.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Čuvarkuća čuva kuću, ali i zdravlje

Prema narodnom predanju, čuvarkuća štiti kuću i porodicu od požara, udara gromova, kao i od vampira i veštica. Ali, čuvarkuća ili, kako je još često nazivaju, uhovnik je i prirodan lek za mnoga oboljenja.

06450194730803357918.jpg


Čuvarkuća je višegodišnja biljka koja može da naraste i do 30 centimetara. Što se tiče njenog opstanka u prirodi, veoma dobro podnosi i niske i visoke temperature. Otporna je na sušu, jer je unutrašnjost njenih listića ispunjena rezervama vode. Ova biljka može da raste gotovo svuda - između kamenja, na stenama, na različitim tipovima zemljišta, a neki je čak gaje na krovovima kuća. Takođe, nije retkost da se čuvarkuća zasadi i na terasi, u saksiji.
Boja listova ove biljke može biti zelena, bordo ili ljubičasta, a cvetovi se javljaju na vrhu i najčešće su crvene boje.
Ukoliko se pitate šta je to što je lekovito u sadržaju čuvarkuće, odgovor je jabučna i mravlja kiselina. Ova biljka je svoju primenu pronašla u narodnoj medicini, a savremena istraživanja su usmerena na polisaharide iz soka čuvarkuće, jer se njima pripisuje delovanje na imunološki sistem, kao i lečenje kanceroznih oboljenja.


Spoljna upotreba

Od niza lekovitih dejstava koje čuvarkuća ima, najpoznatije je da je to biljka koja eliminiše višak masnoće iz ušnog kanala. Odatle i drugi naziv ove biljke - uhovnik.
Pored toga, sok iz listića čuvarkuće je veoma dobar prirodni lek za oboljenja i povrede kože, čireve, posekotine i opekotine. Takođe, lekoviti sok ove biljke se dugo godina unazad koristi za uklanjanje kurjih očiju i bradavica, ali i sunčanih pega.


Upala uha

Prepolovite nekoliko listića čuvarkuće i iscedite dve do tri kapljice soka u bolno uho. Ostavite da tečnost deluje nekoliko minuta, a potom iskrenite glavu dok sok ne iscuri iz ušne šupljine.


Unutrašnja upotreba

Ukoliko se listovi čuvarkuće kombinuju sa medom, tada je ona veoma delotvorna kod upale usne duplje. Sok ove biljke je i veoma dobar diuretik, a ima i laksativno dejstvo.
Čuvarkuća se upotrebljava i u slučajevima napetosti, nervoze i strahova.


Za jačanje organizma

Listove čuvarkuće sameljite u multipraktiku, a potom ih prespite u plastičnu činiju i pomešajte ih sa medom. Smesu dobro sjedinite drvenom ili plastičnom kašikom. Zatim, u veću teglu simpajte smesu i zatvorite teglu. Da svetlost ne bi dopirala, celu teglu obložite aluminijumskom folijom. Ostavite teglu da ostoji pet dana u frižideru.


Od šestog dana, na prazan stomak uzimajte po dve plastične kašičice smese i narednih dvadesetak minuta ne jedite ništa drugo, već popijte malo vode.


Izvor: Stvarukusa.rs
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Sveti bosiljak - kralj ljekovitog bilja

32359405824257505743.jpg


Sveti bosiljak (lat. Ocimum sanctum), poznat i kao Tulsi, opravdano smatraju kraljem ljekovitog bilja.

To je najpoznatija ljekovita biljka Indije, cijenjena tisućama godina, ne samo zbog iznimnih ljekovitih vrijednosti već i zbog svog učinka na um, tijelo i duh.

Ayurvedski tekstovi opisuju sveti bosiljak kao stup holističke biljne medicine, nazivajući ga „eliksirom života“, a u mnogim hinduističkim religijskim tradicijama koristi se u znak štovanja boga Krishne.

No, stavimo li potencijalne duhovne prednosti na stranu, biljka nesumnjivo donosi brojne zdravstvene dobrobiti.

Ljekovita svojstva svetog bosiljka



Sveti bosiljak bez sumnje jedna je od najboljih ljekovitih biljaka koja je otkrivena.

Uz stotine blagotvornih spojeva koje sadrži, sveti bosiljak jak je antioksidant te ima antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva.

Ova biljka smanjuje stres, jača imunitet, snižava kolesterol, pospješuje metabolizam, regulira krvni tlak i šećer.

Domaći je lijek za mnoga oboljenja, a u nastavku pročitajte deset ljekovitih koristi.

1. Dišni poremećaji


Vrlo je učinkovit u liječenju gotovo svih vrsta respiratornih bolesti, virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija dišnog sustava.


Važan je sastojak mnogih ayurvedskih sirupa za kašalj.


Pomaže pri iskašljavanju sluzi kod bronhitisa i astme te olakšava disanje zbog eteričnih ulja koje sadrži.

2. Plućne bolesti


Zbog svojih antibiotskih svojstava, vitamina C te spojeva koji su prisutni u eteričnim uljima, Tulsi je učinkovit u liječenju plućnih infekcija te znatno umanjuje štetu na plućima nastalu zbog pušenja.

3. Srčane bolesti


Bogat je antioksidansima, kao što je eugenol, koji štite srce od štetnog djelovanja slobodnih radikala.


Eugenol je vrlo koristan i u smanjenju razine kolesterola u krvi zbog čega ima blagotvoran učinak na bolesti srca.

4. Stres


Nedavne studije pokazale su da listovi svetog bosiljka igraju značajnu ulogu u zaštiti od stresa, jer imaju adaptogena svojstva.


Vitamin C i ostali antioksidansi koje sadrži sveti bosiljak, odlično umiruju i snižavaju krvni tlak, te tako umanjuju stres.

5. Njega zubi i usne šupljine


Sveti bosiljak uništava više od 99% bakterija u ustima, koje su odgovorne za stvaranje lošeg zadaha, zubnog kamenca, plaka i karijesa.


Zbog adstringentnog svojstva koje posjeduje, smanjuje upale zubnog mesa.

6.Bubrežni kamenac


Kao diuretik, ova biljka pomaže pri smanjivanju razine mokraćne kiseline u tijelu, koja je glavni krivac za stvaranje bubrežnih kamenaca.


Octena kiselina i neke komponente eteričnih ulja Tulsija pomažu pri otapanju kamenca.

7. Njega kože


Zbog eteričnih ulja, koja imaju antibiotsko, dezinfekcijsko, antibakterijsko i antifungalno djelovanje, sveti bosiljak bez ikakvih nuspojava liječi bolesti kože i djeluje umirujuće.

8. Glavobolja


Zbog svojih analgetskih, sedativnih i antimikrobnih svojstava, sveti bosiljak učinkovito kontrolira glavobolje izazvane migrenom, prehladom ili povišenjem krvnog tlaka.

9. Njega očiju


Mnogi problemi očiju uzrokovani virusnim, bakterijskim ili gljivičnim infekcijama, mogu se ublažiti svakodnevnim ispiranjem očiju s vodom u kojoj je natopljeno nekoliko listića svetog bosiljka.


Tulsi također pomaže pri zaštiti očiju od katarakte, glaukoma te makularne degeneracije.

10. Imunitet


Zbog već spomenutih ljekovitih svojstava, sveti bosiljak štiti naš organizam od gotovo svih infekcija uzrokovanih virusima, bakterijama i gljivicama te služi za jačanje imunološkog sustava.

Način pripreme svetog bosiljka



Čaj od bosiljka


1-2 žlice usitnjenih listića ili jednu čajnu žlicu praha svetog bosiljka prelijte s 250 ml vruće vode i ostavite par minuta da odstoji.

Ovaj čaj ublažava simptome glavobolje, nesanicu i mučninu, umiruje kašalj te upalu želuca, crijeva i bubrega.

Tinktura od bosiljka


20 g sitno sjeckanih stabljika svetog bosiljka ostavite u 100 ml 70%-tnog alkohola.

Nakon 15 dana procijedite i čuvajte u staklenoj bočici.

Koristite kao oblog protiv osipa, za dezinfekciju rana i kod uboda kukaca.

Izvor: Alternativa za Vas
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
LEKOVITA PRIRODA

Macina trava olakšava put do potomstva

Delotvorna i u lečenju plućnih bolesti, olakšava disanje, pročišćava grlo

1_zpscbfaff1b.jpg


Izuzetno cenjena u narodnoj medicini, macina trava (Marrubium vulgare), poznata i kao očajnica, vekovima se sa uspehom koristi za održavanje reproduktivnog zdravlja žene.

Ova biljka, naravno, ne može da reši probleme ukoliko u osnovi postoji neko oboljenje, ali je u stanju, tvrde dobro upućeni, da normalizuje lučenje polnih hormona i na taj način stabilizuje funkcionisanje reproduktivnih organa. Samim tim, dovodi u red menstrualne cikluse i zdravlje jajnika, pa tako omogućava plodnost i začeće. Osim toga, pomaže u uklanjanju gotovo svih ženskih tegoba, poput infekcija, bakterijskih upala, grčeva mišića materice i drugih sličnih problema. Istovremeno, deluje umirujuće na psihu žene. Koristi se u obliku čaja, ali da bi se dostigao željeni cilj, neophodna je upornost u primeni terapije.

Njena lekovitost ovim se ne završava. U vidu sirupa pomaže u lečenju plućnih bolesti, stanja nakon gripa, početnog stadijuma tuberkuloze i groznice. Pokazalo se da olakšava disanje, pročišćava grlo od šlajma i uklanja šištanje u plućima. Pogodna je za astmatičare i za osobe koje imaju kratak dah. Efikasna je i u lečenju nerava, katara želuca, žutice. U vidu čaja ili sirupa stimuliše izlučivanje žuči, pa samim tim olakšava rad žučne kese i pospešuje varenje. U pojedinim zemljama macina trava se preporučuje i dijabetičarima jer se pokazala kao dobro prirodno sredstvo za snižavanje nivoa šećera u krvi.

Potvrđeno je da biljka sadrži određeno esencijalno ulje koje deluje povoljno na zdravlje.

S obzirom na to da ova biljka ublažava upale, preporučuje se i za vidanje rana. Melem se spravlja tako što se listovi macine trave smrvljeni u prah i pomešani sa svinjskom mašću stavljaju na kožu sa ranama da bi brže zacelile.

ČAJ PROTIV NEPLODNOSTI


2_zpse52ce8d4.jpg


Za pripremu ovog čaja postoji više recepata koje preporučuju narodni lekari.

1. Čaj se spravlja tako što se jedna mala kašika osušene biljke

prelije sa dva decilitra vrele vode i ostavi da odstoji pet minuta. Zatim se procedi i pije više puta u toku dana. Čaj se pije najmanje tri meseca, sa prekidima u toku menstruacije. Po začeću treba prestati sa konzumiranjem. Da bi se ublažio opor ukus, može se zasladiti medom, ali delotvorniji je bez zaslađivanja.

2. U drugoj varijanti, u dva ipo decilitra hladne vode potopi se supena kašika macine trave i stavi da proključa. Kada provri, skloni se sa šporeta, poklopi i ostavi da odstoji sat vremena. Nakon toga se procedi i pije, u tri do četiri doze.

Čaj mora da se pije redovno, najmanje mesec dana, mada se očekivani rezultat ispoljava tek nakon dva do tri meseca. Posle tri meseca treba napraviti četvoronedeljnu pauzu, jer kod nekih osoba preterana upotreba ovog napitka može dovesti do pojave povišenog krvnog pritiska.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Rogač - prijatelj dječje probave i omiljen začin naših baka

1_zps478e67de.jpg


S dolaskom božićnih blagdana, mnogi od vas uživaju u pripremanju i kušanju blagdanskih slastica.
Birate li pripremu zdravih slastica, neka vam među glavnim sastojcima bude i rogač.


Rogač je zimzeleno mediteransko stablo latinskog imena Ceratonia siliqua, koje obilato rađa smeđim jestivim mahunama.


Mahune u sebi sadrže sjemenke koje bez obzira na veličinu i uvjete čuvanja, uvijek imaju jednaku masu od točno 0,18 grama.


U antičko doba sjemenke rogača služile su za vaganje zlata, a taj naziv za jedinicu zlata od 0,18 grama ostao je uvriježen i danas – karat.


Omiljena namirnica naših baka i prabaka u upotrebi je punih 4000 godina. Egipćani su ga koristili kao lijek, Grci i Rimljani kao prirodni desert.


U njemačkom jeziku naziv mu je Johannisbrot, što u prijevodu znači Ivanov kruh, prema legendi da se rogačem hranio čak i Ivan Krstitelj.

Ljekovitost i sastav rogača

Iako rogač u ekonomskom smislu danas nije zlata vrijedan, on bi vam, zbog svojih ljekovitih svojstava mogao biti – neprocjenjiv.
Rogač obiluje kalcijem, kalijem i bakrom te riboflavinom.
U manjim količinama sadrži E i vitamine B skupine, željezo, magnezij, fosfor, mangan i selen.
Sadrži tanine i galnu kiselinu koja djeluje analgetski, antiseptički, antibakterijski, antioksidativno i antivirusno.
Pomaže u jačanju imuniteta i sprječavanju alergija, te u prevenciji dječje paralize.
Zbog visokog udjela fosfora i kalcija rogač podupire zdravlje zubiju i kostiju, te smanjuje rizik od pojave osteoporoze.
U studijama je pokazao da sprječava rak maternice, a preporučuje se i za prevenciju raka pluća.

Rogač – prijatelj djece

Rogač obiluje taninima koji inhibiraju rast bakterija i štiti od određenih toksina i slobodnih radikala.
Popularan je u pedijatrijskoj njezi od 1941. godine, kada je španjolski liječnik Ramos zapazio da su gladna djeca u Španjolskoj koja su se hranila rogačem rjeđe obolijevala od probavnih tegoba u odnosu na ostalu djecu.
To je potvrđeno i studijom u kojoj je dojenčad bila liječena od proljeva rogačem i konvencionalnim lijekovima.
Skupina dojenčadi koja je liječena rogačem počela se oporavljati za 2 dana, dok se skupina na konvencionalnim lijekovima oporavljala dvostruko duže.
Prvoj skupini se također brže normalizirala tjelesna temperatura i težina.
Siguran lijek protiv proljeva za dojenče možete napraviti tako da 15 grama mljevenog rogača pomiješate s pireom od batata. Pomaže i kod enteritisa i dispepsije – drugih problema s probavom kod beba i male djece.
Zbog svojeg vrijednog sastava i ljekovitog djelovanja rogač je pogodna namirnica za dojenče od 6 mjeseci nadalje.
Sušeni rogač je i zdrava slatka alternativa bebama za žvakanje kada im rastu zubići.

Smanjuje kolesterol i šećer u krvi

Rogač je bogat polifenolima koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost.
Zbog specifične biološke aktivnosti, oni štite srce i krvne žile.
Konzumacija hrane bogate složenim ugljikohidratima poput rogača značajno pomaže u reduciranju kolesterola i šećera u krvi.
U jednoj studiji skupini ispitanika koja je konzumirala svakodnevno rogač smanjene su sveukupne razine kolesterola za 18 %, a razine LDL kolesterola za 23%.

Čaj protiv gihta
Sastojci:

  • 2 rogača
  • 3 dcl vode

Priprema: Strgajte rogače i prokuhajte ih u 3 dcl vode. Čaj bi bilo najbolje skuhati navečer i ostaviti da odstoji do ujutro. Procijedite ga i popijte natašte.
Ponavljajte postupak 20-25 dana. Dokazano smanjuje urate u krvi, za više od 100 jedinica.

Čaj protiv proljeva i za jačanje probavnog sustava
Sastojci:

  • 5 grama rogača
  • 1 dcl vode

Priprema:
Lagano prokuhajte 5 grama rogača u vodi i pustite da odstoji jedan sat. Ne cijedite čaj, neka u njemu ostanu dijelovi rogača, kako bi i dalje ispuštali ljekovite sastojke.
Pijte prije jela, 2-3 puta na dan, po 1 dcl.



Ljekovita svojstva rogača:

  • sprječava probavne tegobe
  • smanjuje loš kolesterol i šećer u krvi
  • potiče iskašljavanje i pomaže kod astme
  • osnažuje imunitet
  • djeluje protiv alergija
  • štiti zdravlje srca i krvnih žila
  • jača kosti
Rogač u kulinarstvu
U kulinarskoj pripremi najpoznatiji je mljeveni prah rogača koji služi kao odlična zamjena za kakao.
U prehrambenoj industriji proizvodi od rogača koriste se kao zgušnjivači i stabilizatori.
Rogač je odlična namirnica za one koji izbjegavaju namirnice s kofeinom, oksalatima i purinima.
Mahune i sjemenke se mogu jest i sirove, a pržene samljevene sjemene mogu poslužiti kao nadomjestak za kavu.
Zbog svojstva vezivanja odličan je u pripremi različitih slastica i proizvoda od tijesta.
Izuzetno je sladak i potrebno ga je stavljati u manjim količinama, što pripremljene slastice čini nutritivno prihvatljivijima.
Preporučuje se i veganima, pobornicima sirove prehrane te dijabetičarima.
Mljeveni rogač možete kupiti u većini trgovina, a mahune rogača u supermarketima, tržnicama i trgovinama zdrave hrane.

Kolač s rogačem
Sastojci:

  • ¾ šalice maslinovog ulja
  • ¾ šalice muscovado šećera ili meda
  • šalica integralnog brašna
  • ½ šalice zobenog mlijeka
  • 100 gr mljevenog rogača
  • 100 gr grožđica
  • 2 banane
  • 3-4 naribane jabuke
  • ½ žličice sode bikarbone
  • 50 gr tamne čokolade za glazuru

Priprema:
Pomiješajte sve navedene sastojke i pecite u podmazanom limu/posudi za pečenje 25 minuta, na 180 stupnjeva.
Izvadite kolač i prelijte glazurom od tamne čokolade.

Veganski puding od rogača i banana
Sastojci:

  • 2 manje banane
  • 1 jušna žlica mljevenog rogača
  • 2 žlice narančinog soka
  • 1 žlica usitnjenih orašastih plodova

Priprema:
Propasirajte banane, dodajte rogač, sok od naranče i orašaste plodove, sve dobro izmiješajte i ukusan veganski puding je gotov.

Izvor: Alternativa za Vas
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Matičnjak: Ublažava napetost i depresiju

Ova biljka poboljšava pamćenje, reguliše probavu, jača i oporavlja srce, deluje antibakterijski i pomaže zaceljivanju rana

1_zps6f11278e.jpg


Matičnjak (Melissa officinalis) je jedna od retkih biljaka, koja je istovremeno lekovita, mirisna, ukrasna, začinska, aromatična, medonosna i industrijska. U južnoj Evropi i severnoj Africi gaji se duže od dva milenijuma. Raste u pčelinjacima, dvorištima, pored naselja, uz ograde i živice, po šumama. U parkovima se gaji kao ukrasna biljka, a u baštama kao lekovita i aromatična. Pčele je naprosto obožavaju, zbog čega je i dobila ime matičnjak. Cveta od juna do septembra, prepoznatljiva je po sitnim belim, beličastožutim, plavičastim i bledoružičastim cvetićima kao i mirisu koji koji podseća na limun, zbog čega je u narodu zovu "limun trava".


Grančice matičnjaka nekada su stavljane po podu da osveže prostoriju, a Arapi su prvi ovu biljku počeli da koriste u lekovite svrhe, spravljajući od nje čaj protiv napetosti i depresije. Sa ovom praksom se nastavilo i u srednjem veku, a vidari su je preporučivali protiv bolova, metaboličkih tegoba i nesanice kao i za bolji apetit i varenje. U Francuskoj je i danas matičnjak biljka izbora za uklanjanje umora i glavobolje. Radi veće delotvornosti često se kombinuje sa valerijanom, kamilicom i hmeljom.


Za lek se sakupljaju listovi pre cvetanja, a cela biljka dok cveta. Suši se brzo u hladu. Osušeni matičnjak treba čuvati u tegli ili platnenim vrećicama, nikako u metalnim kutijama.


Najvažniji sastojak je etarsko ulje, a dobija se destilacijom sa vodenom parom same biljke pokošene u fazi cvetanja. Etarsko ulje osvežava i popravlja raspoloženje, a zbog izuzetno prijatnog mirisa koristi se u farmaciji, kao i u industriji parfema i kozmetike. Istraživanja nemačkih naučnika su pokazala da etarsko ulje deluje na deo mozga koji upravlja autonomnim nervnim sistemom, štiteći ga na taj način od negativnih spoljnih uticaja. Zbog brojnih pozitivnih karakteristika, posebno se preporučuje trudnicama protiv mučnine. Osim izuzetno vrednog ulja, sadrži i fenolne kiseline, flavonoide, gorke materije, tanin.


Čaj od matičnjaka pomaže u prevazilaženju stresnih situacija, protiv depresije, kao i glavobolja uzrokovanih nervozom ili povraćanjem na nervnoj bazi, ističu poklonici alternativne medicine. Delotvoran je i kod neredovnih menstruacija izazvanih stresom. Osim toga, poboljšava pamćenje, priziva lepe misli, reguliše probavu, jača i oporavlja srce, deluje antibakterijski i pomaže zaceljivanju rana. Takođe, čisti krv, blago širi periferne krvne sudove i snižava krvni pritisak.


Napomena: osobama koje uzimaju sedative i lekove za štitastu žlezdu ne preporučuje se upotreba matičnjaka bez prethodne konsultacije sa lekarom.


KRALjICA MEĐU TRAVAMA


Vrednost matičnjaka možda je najbolje opisao francuski travar Moris Mesež koji kaže: "Melissa officinalis je kraljica svih stimulativnih trava. Nespretnom ljubavniku, nemirnoj glavi porodice, ženama opterećenim problemima, očajnicima, svima koje prati osećaj poraza u životu, savetujem ovu čarobnu biljku, koja obnavlja organizam, vraća snagu i radost življenja".


Za postizanje ovakvog stanja dovoljan je čaj, koji se sprema na krajnje jednostavan način. Čajna kašičica osušenog matičnjaka prelije se sa dva decilitra ključale vode, poklopi i ostavi da odstoji pet minuta. Nakon toga se procedi i pije. Čaj je, naravno, delotvoran i za druge navedene zdravstvene tegobe.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
LOVOR - Za bolje varenje i raspoloženje

Zahvaljujući brojnim korisnim sastojcima, lovor stimuliše proces varenja, dok se isceđeno ulje iz svežih plodova koristi za lečenje osipa, bolnih mišića, podsticanja bolje prokrvljenosti

1_zpse23cac6b.jpg


Magični čuvar zdravlja, lovor (Laurus nobilis) se kao začin i lek koristi od davnina. Prijatan miris listova potiče iz eteričnog ulja koje sadrži 50 odsto cineola, a ostatak ravnopravno dele metileugenol i terpinacetat. Zahvaljujući brojnim korisnim sastojcima, lovor stimuliše proces varenja, dok se isceđeno ulje iz svežih plodova koristi za lečenje osipa, bolnih mišića, podsticanja bolje prokrvljenosti. Pozitivno utiče na dobro raspoloženje. Pomaže i u lečenju histerije, grčeva u stomaku, neurastenije želuca, prehlada.

Izuzetno delotvorno, lovorovo ulje koristi se za lečenje bolova u ušima, modrica, istegnuća, kao i za lečenje težih gljivičnih oboljenja, pa i infekcije noktiju. I to nije sve. Ulje lovora jedno je od najmoćnijih preparata za jačanje organizma i preventivu, jer čisti limfni sistem. Primera radi, utrljavanje nekoliko kapi na natečene limfne žlezde dovodi do trenutnog osećaja olakšanja. Preporučuje se i kao provereno sredstvo za iskašljavanje, ali i za lečenje proširenih vena.

U lečenju dijabetesa kao i za odstranjivanje soli iz zglobova, efikasnim se pokazao čaj od ove biljke. Lovor se koristi i protiv glavobolje jer sadrži partenolide, supstance koje blagotvorno deluju na migrenu. Zahvaljujući eugenolu, deluje protivupalno i antioksidansno. Upravo iz ovog razloga, zagovornici narodne medicine preporučuju oblog od tkanine, prethodno potopljene u vodu u kojoj je provreo lovorov list. Ovakav oblog pomaže kod prehlada, gripa, kašlja i bronhitisa. A ispiranje kose vodom u kojoj je stajao lovorov list pomaže protiv peruti.

2_zpsad58f14b.jpg


PROTIV GRIPA I BRONHITISA


Tri usitnjena, po mogućstvu sveža lovorova lista prokuvajte u dva i po decilitra vode, sklonite sa ringle i ostavite poklopljeno deset minuta. Sadržaj zatim procedite, dodajte kašičicu limunovog soka i dve kašičice meda. Da bi se grip ili bronhitis uspešno otklonio čaj od lovorovog lista treba piti dva do tri puta dnevno, uvek u količini od po dva i po decilitra.

Izvor: Novosti
 
Natrag
Top