Dva i po miliona kvadrata pod ambrozijom

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
Dva i po miliona kvadrata pod ambrozijom
NOVI SAD -
Velike količine padavina i niska temperatura za ovo doba godine uslovile su kasnije nicanje ambrozije. Međutim, velika vlažnost zemljišta omogućila je brz napredak i nicanje novih biljaka, a uočen je i veći broj lokacija na kojima se pojavila.

Poljoprivredni i Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu na području Grada mapirali su skoro 2 i po miliona kvadratnih metara površine pod ambrozijom. U prvoj fazi suzbijanja pokošeno je oko 900 hiljada kvadratnih metara i situacija u gradu i prigradskim naseljima za sada je pod kontrolom. Kao manji problem javljaju se poljoprivredne površine i delovi bliže Dunavu.

ambrozija-u-cvetu_660x330.jpg


"Kose se korovske površine kroz sam sistem koji je opredelio određene površine zelenila. Mnoge korovske površine tretiraju redovnim održavanjem. Za 15-ak dana grad bi mogao da bude uređen", kaže Slobodan Bojčić sa Prirodno-matematičkog fakulteta Novi Sad

Ambrozija nije opasna, već tegobe stvara njen polen, te preveremeno košenje od velikog značaja.

"Mi se zato trudimo da čekamo do poslednjeg momenta da suzbijemo pred cvetanje jer tako skraćujemo njenu mogućnost regeneracija. Svaka biljka jednom jednom pokošena se tokom iste sezon jednom do dva puta regeneriše i ponovo produkuje polenov prah. To nam nije cilj i zato čekamo poslednji momenat za suzbijanje", navodi Bojan Konstantinović sa Poljoprivrednog fakulteta.

Tretmani suzbijanja ambrozije nastaviće se i tokom avgusta i septembra, s obzirom na to da polen te izuzetno alergene biljke tada izaziva najviše problema sa disajnim putevima.
 
Natrag
Top