Drumski Biciklizam - Road Racing

VIP IPTV
Učlanjen(a)
21.09.2011
Poruka
1.067
Terpstra pobedio u "Paklu severa"
1217364-25404195-317-238.jpg

Holanđanin Niki Terpstra trijumfovao je na uzbudljivom izdanju mitske trke Pari-Rube, ispred Johna Degenkolba i favorita Fabijana Kanćelare.
Terpstra je napao iz grupe od 11 vozača, šest kilometara pre kraja 102. izdanja Pari-Rubea, i zasluženo je došao do svoje najveće pobede u karijeri.

Degenkolb je za koji centimetar bio ispred Fabijana Lanćelare i u cilju je bio predvodnig grupe biciklista koji su 20 sekundi zakasnili za 29-godišnjim Terpstrom.

Po suvom ali vetrovitom danu na severu Francuske, Belgijanac Sep Vanmarke je osvojio četvrto mesto, dok su peto i šesto mesto zauzeli Čeh Zdenjek Stibar i Slovak Peter Sagan.

Vozač Skaj tima Džerein Tomas je zauzeo sedmo mesto, a iza Velšanina, na devetom mestu, našao se Bredli Vigins.

"Ovo je najbolji dan u mojoj karijeri. Imao sam neke dobre rezultate, naročito ove godine, ali slaviti na najvećem klasiku u godini, to je ostvarenje sna", rekao je Holanđanin koji je renije u sezoni slavio na Turu Katara i u Vlanderenu.

Terpstrina pobeda je Omega Farma-Kvik Stepu donela rvi važan trofej nakon razočarenja na Milan-San Remo i Turu Flandrije.

eurosport
 
VIP IPTV
Učlanjen(a)
21.09.2011
Poruka
1.067
Treća titula za Filipa Žilbera
1221486-25482618-317-238.jpg

Filip Žilber je profitirao na neumornom radu svojih kolega iz BMC tima i pobedio je na 203km dugoj "Amstel zlatnoj trci" voženoj u Belgiji.
Majkl Metjuz je drugi prošao kroz cilj, a odmah iza njega bio je Toni Galopan.

Šestočlani beg, u kojem su bili Nejtan Has, Piter Seri, Matijas Brandl, Bjern Lukenams, Mauro Fineto i Simon Geran, umakli su glavnoj grupi na 40 kilometara od cilja.

Prednost begunaca nije iznosila više od jednog minuta, tako da je peloton "upio" vozače na osam kilometara od cilja.

Serije individualnih napada su "pocepale" glavnu grupu u završnici etape. Vot Pols je vodio na poslednjem usponu, sve dok u napad nije krenuo iskusni Filip Žilber, koji je pretekao Metjuza i u cilju je došao do treće titule na domaćem terenu.

"Imao sam dober sprint do cilja, ali je Žilber bio brži", rekao je Metjuz i dodao, "pripreme za sprint su bile dobre. Moj plan je bio da se primirim i da u poslednjih 50 metara napadnem. Međutim, danas za tako nešto nisam imao noge. Bio je to čist sprint, pobedio me je bez dileme."


eurosport
 
VIP IPTV
Učlanjen(a)
21.09.2011
Poruka
1.067
Valverde najbrži na "Valonskoj streli"
1223620-25522826-317-238.jpg

AFP
Vozač Movistara, Alehandro Valverde je drugi put u karijeri trijumfovao na mitskoj jednodnevnoj trci u Belgiji.
Valverde je bio na čelu glavne grupe u podnožju poslednjeg, 200 metara dugog, uspona, na kraju 194 kilometra duge deonice od grada Šarlroa do Hoja.

Tada je Španac "dodao gas", silovito je krenuo uz brdo i iza sebe ostavio Danijela Martina iz "Garmin Šarpa" i Mihala Kvjatkovskog iz "Omega Farma - Kvik Stepa", koji su u cilju imali tri sekunde slabije vreme.

Svojom drugom pobedom na "Valonskoj streli", Alehandro Valverde je potvrdio status jednog od glavnih favorita za Tur de Frans.

Iako je glavna grupa držala visok tempo, trojica vozača, Jonatan Klark, Preben Van Heke i Ramunas Navardauskas, su uspela da se odvoje

Trio begunaca je stekao čak devet minuta prednosti pre nego su BMC i Katjuša ubrzali glavnu grupu, tako da su apsorbovali begunce 12 kilometara pre cilja.

Kako se grupa približavala Hoju, nervoza je rasla i došlo je do pada u kojem je stradao i favorit Filip Žilber, što je pomoglo Valverdeu, koji je bio na čelu, da krene u poslednji napad.

Rezultati:

1. Alejandro Valverde (Spain / Movistar) 4:36:45"

2. Daniel Martin (Ireland / Garmin) +3"

3. Michal Kwiatkowski (Poland / Omega Pharma - Quick-Step) +4"

4. Bauke Mollema (Netherlands / Belkin) +5"

5. Tom-Jelte Slagter (Netherlands / Garmin) +6"

6. Dennis Vanendert (Belgium / Lotto)

7. Michael Albasini (Switzerland / Orica) +8"

8. Roman Kreuziger (Czech Republic / Tinkoff - Saxo) +9"

9. Daniel Moreno (Spain / Katusha) +11"

10. Philippe Gilbert (Belgium / BMC Racing) +15"

 
VIP IPTV
Učlanjen(a)
21.09.2011
Poruka
1.067
Martin usamljen na cilju
1214547-25349652-317-238.jpg

Nemac Toni Martin je bio deo sedmočlanog bega, ali je u završnici druge etape Trke oko Baskije bio neuhvatljiv za rivale.
Britanac Ben Svift je predvodio glavnu grupu, koja je kasnije apsorbovala begunce i na kraju je bio drugi, dok je treće mesto osvojio Mihal Kvjatkovski, kao i na prvoj etapi.

Pobednik prve etape Alberto Kontador je odbio nekoliko kasnih napada Alehandra Valverdea, čime je sačuvao lidersku poziciju u generalnom plasmanu.

Među beguncima su bili, pored Martina, njegov kolega iz KvikStepa Jan Bakelants, Bob Džangls, Maksim Monfort, Hjubert Dupon, Gorka Izagire i David Malakarn, koji su uspeli da staknu veliku prednostu ranoj fazi brdovite etape, vožene od Ordizija do Dantthrinea.

Valovit teren je uzeo svoj danak, jer je grupa begunaca posustajala, dok je Martin krenuo u napad u poslednjih 20 kilometara.

Ubrzanje nemačkog vozača je razbilo grupu begunaca, jer su samo Balkelants i Izagire mogli da isprate Martina.

Kasnije je Bakelants prepustio Martinu ulogu favorita i na kraju je Nemac u cilju imao 30 sekundi prednosti.


eurosport
 
VIP IPTV
Učlanjen(a)
21.09.2011
Poruka
1.067
Hoakim Rodrigez je šampion Katalonije
1207299-25211821-317-238.jpg

EFE
Hoakim Purito Rodrigez je drugi put u karijeri bio najbrži na Trci oko Katalonije, vozač Katjuše je sačuvao skromu prednost u odnosu na drugoplasiranog Alberta Kontadora
Šampion Katalonije iz 2010. godine imao je četiri sekunde prednosti pre početka sedme, poslednje i najkraće etape, koja je tokom 121 kiliometra vožnje oko brda Monthui u Barseloni bila natopljena kišom.

Dvostruki šampion Tur de Fransa, Alberto Kontador je napao na dva kilometra od cilja, ali je Rodrigez sa lakoćom neutralisao taj napad i kroz cilj su prošli sa glavnom grupom.

Oni su imali oko dva minuta slabije vreme od pobednika etape, Liuvi Vestra iz Astana Pro tima, dok je vozač BMC-a, Tidžej van Garderen osvojio treće mesto u ukupnom poretku, tri sekunde iza Kontadora.

"Sve je moglo da se desi do poslednjeg metra, pad ili probušena guma u pogrešno vreme mogu da odluče", rekao je Rodrigez.

"Tim je zaista bio dobar i bili su uz mene do poslednjeg minuta", dodao je pobednik 94. Trke oko Katalonije.

Povratnik takmičenjima nakon povrede leđa, šampion Tur de Fransa, kris Frum je kao što je i najavio odustao od žestoke borbe za pobedu na poslednjem danu trke, a takmičenje u Kataloniji je završio na šestom mestu sa 17 sekundi zaostatka za pobednikom.

eurosport
 
VIP IPTV
Učlanjen(a)
21.09.2011
Poruka
1.067
E1
Težak pad Martina, Taft u ružičastom

1233611-26418226-317-238.jpg

Ekipni hronometar koji je vožen u Belfastu, prošao je u znaku Orike Grin Edža, ali i teškog pada domaćeg favorita Dena Martina.
Kanadski veteranSvein Taft je predvodio tim "Orika GrinEdž" do pobede čime je za svoj 37. rođenadan postao prvi nosilac ružičaste majice na ovogodišnjem Điru.

Australijski tim je završio, poporilično ravan, 21.7 kilometara dug hronometar za 24 minuta i 42 sekunde, pet sekundi brže od tima Rigoberta Urana (Omega Farma-Kvik Step), odnosno sedam sekundi brže od Kadela Evansa i njegovog "BMC rejsing" tima.

Lokalni favorit Martin je pri velikoj brzini proklizao na šahtu i 27-godišnji "penjač" je transportovan u bolnicu, a sumnja se da je slomio ključnu kost.

Martin je pri padu oborio još trojicu svojih timskih kolega, tako da je Garmin u cilju imao petoricu vozača koji su ostvarili vreme za čak tri minuta i 26 sekundi iza pobednika, čime su raspršili snove Rajdera Hesjedala da ponovi uspeh iz 2012.

Dok su Martin i Hesjedal bili očajni, Tarf je slavio najveći uspeh u karijeri, jer je na svoj rođendan po prvi put na nekoj "Velikoj trci" obukao lidersku majicu.

Druga etapa Đira, u dužini od 219 kilometara, donosi ravan profil i voziće se severno od Belfasta, duž obale pa nazad do grada. Očekuje se obračun Majkla Matjuza i Marsela Kitela, Elie Vivianija i Nasera Bohanija, i očekuje se preuzimanje ružičaste majice jer bonifikacijske sekunde očekuju prvu trojicu u cilju.

Eurosport
 
VIP IPTV
Učlanjen(a)
21.09.2011
Poruka
1.067
E2
Kitel sprintom do pobede u Belfastu

1234251-26458353-317-238.jpg

AFP
Drugu etapu Đira, koja je vožena oko Belfasta, osvojio je vozač Džajant-Šimana, Marsel Kitel, dok je ružičastu majicu obukao Australijanac Majkl Metjuz.
Osvajač četiri etape na prošlogodišnjem Turu, rutinski je došao do pobede ispred Francuza Nasera Buhanija (FDŽ) i Italijana Đakoma Nicola (Trek fektori rejsing), nakon još jednog mokrog dana u Severnoj Irskoj.

Metjuz je došao do ružičaste majice, jer je u cilju bio brži od kolege iz tima (Orika GrinEdž) Svejna Tafta, koji je bio prvi lider ovogodišnjeg Đira.

219 kilometara etape vodilo je vozačedo čuvene destilerije Bušmils na severnoj obali, pa uz more nazad do Belfasta.

Na etapi je viđen četvoročlani beg, koji su činili Holanđanin Marten Tjalingi, Belgijanac Sander Arme, Italijan Andrea Fedi i Kolumbijac Džefri Romero.

Begunci su stekli šest i po minuta prednosti po mokrom drumu, ali su u predgrađu Belfasta bili apsorbovani.

Marsel Kitel je postao šesti Nemac koji je uspeo da zabeleži etapne pobede na sva tri Gran tura, posle Andrea Grajpela, Jana Ulriha, Marsela Vista, Rolfa Aldiga i Ditriha Turoa.

Kitel je u završni sprint krenuo u poslednjih 300 metara i odmah je bilo jasno da niko ne može da ga ugrozi.

Koliko dugo će Kitel moći da ostane konkurentan na Điru, odnosno da li će odustati pred poslednja iskušenja u Alpima ili će biti dodatno motivisan, kao Mark Kevendiš prošle godine, da učestvuje u borbi za crvenu majicu?

U nedelju je na programu 187 kilometara duga etapa, koja timove vodi preko granice u Republiku Irsku, a očekuje se još jedan masovan finiš u Dablinu.

Eurosport
 
VIP IPTV
Učlanjen(a)
21.09.2011
Poruka
1.067
Giro’14 E3 Armagh-Dublin 187 km


Poslednja etapa pre povratka u Italiju. Sprinterska etapa, vožena je od malog mesta u Severnoj Irskoj do glavnog grada republike Irske. Loše vreme i na ovoj etapi, temperatura od oko 10°C i kišoviti oblaci koji su se nadvili nad stazom.

U begu su bili Yonder Godoy(Androni), Giorgio Cecchinel(Yellow Fluo), Miguel Angel Rubiano Chavez(Colombia), Gert Dockx(Lotto-Belisol) i Marteen Tjallingi(Belkin), koji je na drugoj etapi osvojio oba brdska cilja i preuzeo brdsku majicu,a i na ovoj etapi je rešio da pokupi sve prolazne ciljeve i brdske ciljeve. Njihova prednost je iznosila 4 min i 12 sekundi na 115 km do cilja ali je na 90 km do cilja pala na manje od 2 min. Bilo je jasno da je beg osuđen na propast, kao i na vćini ravičarskih etapa. Na 100 km do cilja pad u glavnoj grupi, pao je lider Belkin tima Wilco Kelderman, ali je najgore prošao Manuel Belleti, sprinter Androni tima.

Na 8 km do cilja uhvaćen je poslednji begunac Cecchinel. Tada je počelo priprema za grupni sprint. Cannondale i Sky su kontolisali trku, postavili Vivianija i Swifta na dobre pozicije i činilo se da će oni odlučivati pobednika, a onda Marcel Kittel fenomenalno ubrzava i skroz zatvoren iz pozadine prolazi i jednog i drugog. Bukvalno na liniji cilja odnosi pobedu ispred Bena Swifta i to na svoj 26-ti rođendan.


Sada sledi dan odmora i onda nastavak trke još jednom sprinterskom etapom,ovoga puta u Italiji,u Bariju.

1Marcel Kittel (Ger) Team Giant-Shimano4:28:43
2Ben Swift (GBr) Team Sky
3Elia Viviani (Ita) Cannondale
4Davide Appollonio (Ita) AG2R La Mondiale
5Nacer Bouhanni (Fra) FDJ.fr
6Edvald Boasson Hagen (Nor) Team Sky
7Roberto Ferrari (Ita) Lampre-Merida
8Edwin Alcibiades Avila Vanegas (Col) Colombia
9Giacomo Nizzolo (Ita) Trek Factory Racing
10Tyler Farrar (USA) Garmin Sharp
11Francesco Chicchi (Ita) Neri Sottoli – Yellow Fluo
12Manuel Belletti (Ita) Androni Giocattoli
13Tony Hurel (Fra) Team Europcar
14Nicola Ruffoni (Ita) Bardiani-CSF
15Kenny De Haes (Bel) Lotto Belisol
16Michael Matthews (Aus) Orica Greenedge
17Alessandro Petacchi (Ita) Omega Pharma – Quick-Step Cycling Team
18Daniele Colli (Ita) Neri Sottoli – Yellow Fluo
19Maxime Monfort (Bel) Lotto Belisol
20Leonardo Fabio Duque (Col) Colombia
21Robert Kiserlovski (Cro) Trek Factory Racing
GENERALNI PLASMAN

1Michael Matthews (Aus) Orica Greenedge10:06:37
2Alessandro Petacchi (Ita) Omega Pharma – Quick-Step Cycling Team0:00:08
3Daniel Oss (Ita) BMC Racing Team0:00:10
4Luke Durbridge (Aus) Orica Greenedge0:00:14
5Ivan Santaromita (Ita) Orica Greenedge
6Svein Tuft (Can) Orica Greenedge
7Pieter Weening (Ned) Orica Greenedge
8Rigoberto Uran Uran (Col) Omega Pharma – Quick-Step Cycling Team0:00:19
9Pieter Serry (Bel) Omega Pharma – Quick-Step Cycling Team
10Serge Pauwels (Bel) Omega Pharma – Quick-Step Cycling Team
11Gianluca Brambilla (Ita) Omega Pharma – Quick-Step Cycling Team
12Julien Vermote (Bel) Omega Pharma – Quick-Step Cycling Team
13Danilo Wyss (Swi) BMC Racing Team0:00:21
14Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team
15Steve Morabito (Swi) BMC Racing Team
16Samuel Sanchez (Spa) BMC Racing Team
17Yannick Eijssen (Bel) BMC Racing Team0:00:23
18Brett Lancaster (Aus) Orica Greenedge0:00:25
19Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo0:00:26
20Ben Swift (GBr) Team Sky0:00:29


Giro-d-Italia-Stage-3-1397895468.jpg

Bicisvet.com
 
VIP IPTV
Učlanjen(a)
21.09.2011
Poruka
1.067
E4
Kitel pobedom ulepšao rođendan

1234630-26487336-317-238.jpg

AFP
Drugom pobedom u dva dana, Marsel Kitel je uveličao proslavu 26. rođendana, probojem u poslednjim metrima treće etape Đira.
Nemac iz Džajant-Šimana je došao niotkuda i u poslednjim metrima treće etape Đira pretekao je Britanca Bena Svifta, kojem su stotinke nedostajale da dođe do premijerne pobede na nekom Grnad turu

Marsel Kitel je tako trijumfovao na drugoj uzastopnoj etapi Trke oko Italije, ujedino i poslednje koja je vožena u Irskoj, čime je uvećao broj osvojenih bodova i zadržao crvenu majicu.

Italijan Elia Viviani iz Kanondejla je zauzeo treće mesto na 187 kilometara dugoj etapi od Armaga do Dablina, ispred sunarodnika Davida Apolonija (AG2R-La Mondijal) i Francuza Nasera Boasona (FDJ.fr).

"Bilo je blizu", rekao je iscrpljeni Kitel na cilju i dodao, "mislio sam da sam izgubio jer nisam bio u dobroj poziciji. Ali nisam odustao, dao sam svoj maksimum. Veoma sam srećan da mi je ostalo dovoljno snage za pobedu."

Ružičastu majicu je sačuvao Australijanac Majkl Metjuz, koji je kroz cilj prošao u glavnoj grupi, čime je sačuvao stečenu prednost posle prvog dana, kada je sa timom Orika Grin Edž trijumfovao na timskom hronometru u Belfastu.

Ponedeljak je dan za odmor, odnosno za put na Apeninsko poluostrvo, gde će u utorak biti vožena ravničarska etapa od Đovinaca do Barija, u dužini od 112 kilometra.

Eurosport
 
VIP IPTV
Učlanjen(a)
21.09.2011
Poruka
1.067
Giro’14 E5 Taranto – Viggiano 200km



Malo ozbiljniji teren danas ali ništa previše teško što se profila etape tiče, osim dosadne kiše koja vozačima svakog dana otežava posao. Điro je odavno usvojio moderan način postavljanja etapa za publiku a to je: jedan krug oko grada u kom se završava etapa. Današnji grad domaćin – Vigiano po prvi put ugošćava “Corsa rosa” karavan i prva etapa ove godine koja se završila na usponu.

Posle jučerašnjeg odsustva begunaca danas je bilo vreme da se nadohnadi pa je u grupi napred bilo ukupno 11 vozača.

Ozbiljan i hrabar napad bio je od strane Đanluke Brambile na 5km do cilja. Brzo i povozito brdo nikako nije pogodovalo solo vozaču, a i u grupi je bilo mnogo agresivnih vozača kojima je odgovarao ovakav finiš. Iako je Italijan napravio 30sek prednosti to nikako nije bilo dovoljno za trijumf. Katjuša je kontrolisala grupu u završnici. Na 1km do cilja kreće akcija – Španski duo je sve pripremio kako treba za Rodrigeza ali Purito nije mogao da izdrži sprint koji je imao Dijego Ulisi, dok iza njega Kadel Evans osvaja dragocene sekunde za generalni plasma. Prvi trijumf Italijana u 2014 i druga pobeda Ulisija na Điru.



1Diego Ulissi (Ita) Lampre-Merida5:12:39
2Julian David Arredondo Moreno (Col) Trek Factory Racing0:00:01
3Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team
4Rigoberto Uran Uran (Col) Omega Pharma – Quick-Step Cycling Team
5Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo
6Michael Matthews (Aus) Orica Greenedge
7Joaquin Rodriguez Oliver (Spa) Team Katusha
8Wilco Kelderman (Ned) Belkin Pro Cycling Team
9Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale
10Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) Movistar Team
GENERALNI PLASMAN

1Michael Matthews (Aus) Orica Greenedge17:41:23
2Pieter Weening (Ned) Orica Greenedge0:00:14
3Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team0:00:15
4Rigoberto Uran Uran (Col) Omega Pharma – Quick-Step Cycling Team0:00:19
5Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo0:00:26
6Edvald Boasson Hagen (Nor) Team Sky0:00:35
7Nicolas Roche (Irl) Tinkoff-Saxo0:00:37
8Michele Scarponi (Ita) Astana Pro Team0:00:41
9Dario Cataldo (Ita) Team Sky0:00:49
10Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team0:00:52


Giro-d-Italia-Stage-5-1397895512.jpg

izvor: bicisvet
 
Natrag
Top