Specifičan problem sa grafičkom karticom

Učlanjen(a)
24.11.2011
Poruka
4
Pozdrav narode.

Imam notebook već više godina, mašina je tada bila zmaj i sad bih za te pare mogao da kupim barem tri nova, još zadovoljava elementarne potrebe i još ga korstim (Fujitsu, 2ghz, 64bit Turion, 1giga Ram, Ati mobility Radeon x700, ekstra ekran i ergonomija). S obzirom da sada u lovi ne vredi ništa, osim što ima neku upotrebnu vrednost, pitanje je da li vredi popravke. A tera i 7-cu, a pri tome ne vuče dupe na podu. Jes da je bilo muke oko trothling-a procesora, ali i to se sredilo.

Avaj...

Grafika pravi problema već duže vreme, i jedini način da radi je da mu se isključe sva grafička ubrzanja (recimo troubleshoot iz advanced settings za grafiku). Čim mu se omogući osnovno ubrzanje, recimo directdraw, ili naprednije 3d ubrzanje neće ni da butuje a komoli da radi. Ekran ne daje sliku, zakuca, i pomaže jedino power dugme. Posle u safe mode ili "last known good configuration" i pomozi Bože.

Gomila instalacija windowsa i drajvera je prošla, softver i update nisu pomogli. Seća li se neko Omega Ati drajvera - ajde metuzalemi, javite se! Nema softwerskog spasa - od močugu u glavu pancir ne pomaga!

Grafička nije integrisana (Ati Mobility Radeon x700, agp MXM2 slot, sa svojih 128MB rama).

Ne znam kako se vama čini, ali moj zaključak je da čim grafička dobije složenije instrukcije i alocira više memorije negde zakuca. Možda je jedan od 4 mem modula riknuo, pa sve dok ga ne aktivira radi.

Radi meni i Office, i Youtube, igrice ne rade (klinci ga koriste uglavnom). Doduše u filmovima titl ne može na overlay - to mi je nekako najveći problem. A i voleo bih da ga zakrpim da radi. Iako drži dva minuta na bateriji, ne otpisujem ga, nek kaže ko šta hoće. Ovi novi krševi za 250 eur su brži, ali kada vidim od kakvog đubreta od komponenti i materija ih sklapaju, i kako su neki ružni, muka me hvata. Ipak, koštao je 1500 eur, što ipak govori da je high-tech za svoje vreme... E, da mu vidite ekran i ugao vidljivosti, takve ni danas ne prave za sitne pare. Crystalview, za one koji znaju materiju...

Da li neka reparacija grafičke ili memorije postoji? Znam da ima načina da se komponente razleme pa ponovo zaleme, možda je kontakt? Nove grafičke nema, polovne ni za lek, a nađem pokoju za preko 100Eur u Tajvanu - neka hvala!

Ideje kako da ga spasavam?
 
Učlanjen(a)
24.11.2011
Poruka
4
U penziji je on odavno, slabi mu Sila. Dark Side ga obuzima... Ali Jedi se ne predaje!
 
Član
Učlanjen(a)
01.02.2013
Poruka
105
Prijatelju svaka cast na masini ali ima jedan mali problem.Win 7 se NE stavlja na kompjutere koji imaju manje od 2GB rama za x86 i min 4GB rama za 64 bitni.NJegova glomaznost kao operativnog sistema pritisce tvoj kop.Drajver za grafiku pitanje je imali u win7 ili cipset.To je odmah problem.Probaj sa win xp da spasis stvar.Ako primjetih dobro grafika nije untegrisana ako je tako izvadi je i ako imaju kakve plasticne zastite skini hi sa nje poput folija providnih i slicno.Posto je dodatno griju i otezavaju joj funkcionisanje.Sva druga rjesenja su za servisa manje vise.Sretno.
 
Učlanjen(a)
24.11.2011
Poruka
4
Mladene, potpuno je jasno da je Win7 previše, bio je pokrenut za probu, računao sam na mogućnost da se možda time "zaobiđe" problem i drugačije pristupi hardware-u, ali nije pomoglo (razmišljam da probam sa Linux-om, ali i tu sumnjam na uspeh). Problem se manifestovao na isti način u oba windowsa, tako da znam da nije ni OS ni drajver. XP je na njemu sada, za to je i pravljen. Što se kartice tiče, vadio sam je, čistio kontakte, ne vide se nikakvi problemi kada se posmatra. Moguće je da neki RAM modul ne valja, sistem hlađenja su vodovi koji zajedno odvode toplotu i od procesora i od grafičke, kao i njene memorije. Ništa se ne može tu više uraditi laički.

Jel zna neko servis na koji bih mogao da pošaljem ili da pitam ima li mogućnosti za nekom reparacijom, jer jedino to dolazi u obzir? Polovnih kartica nema, ne nađoh nigde mačku u džaku, a da platim pola vrednosti novog notebook-a za "novu" grafiku sa Ebay-a ne nameravam.
 
Član
Učlanjen(a)
01.02.2013
Poruka
105
Ako si u mom gradu ja ti mogu to rjesavati?Za druge gradove neznam ali sigurno znam da ima vrsnih poznavaoca tog problema i znaju ga rjesiti.Imaj vjre u poznavaoce posla.
'
 
Natrag
Top