Najčešći problemi kože - akne, bubuljice, mitiseri...

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
9 najčešćih zabluda o aknama

9 najčešćih zabluda o aknama

Akne predstavljaju često oboljenje lojnih žlezda, koje su prisutne kod oko 90% dečaka i devojčica u doba puberteta, kao i kod 5% odraslih osoba. Postoje brojne zablude i verovanja o tome kako ih sprečiti i lečiti, a većina od njih su pogrešna i često dovode i do pogoršanja stanja.

11473384084f477df90fa72537023983_orig.jpg


Zabluda broj 1 - Često pranje i čišćenje lica sprečiće pojavu akni


Pogrešno. Agresivno pranje i preterano čišćenje lica isušuje i iritira kožu još više, pa dovodi do pogoršanja akni.

U nastanku akni učestvuje genetska predispozicija i hormonski status, koji izazivaju pojačano lučenje sebuma, preterano stvaranje mrtvih ćelija koje zapušavaju pore, što vodi do formiranja mitisera i bubuljica.

Bubuljice nisu posledica prljavštine i nečistoće prisutne na površini kože. Nekada preterano čišćenje i ceđenje lica može biti uzrok pojave mehaničkih akni. Najbolji način da se izbegne ovaj problem je nežno pranje lica dva puta dnevno toplom vodom i blagim čišćenjem.

Zabluda broj 2 - Akne su isključivo oboljenje adolescenata

Akne predstavljaju oboljenje koje je karakteristično za doba adolescencije. Ipak, ponekad kod žena srednjeg životnog doba postoje akne, koje su posledica hormonskog disbalansa, policističnih jajnika ili tumora nadbubreznih žlezda.

Takođe, i kod mlađe dece povišen nivo androgenih hormona, različitog porekla može dovesti do nastanka akni ranije nego u adolescentskom periodu.

Zabluda broj 3 - Šminka može uzrokovati pojavu akni

Delimično tačno. Šminka nije osnovni uzročni faktor koji dovodi do nastanka akni. Tačno je samo da neki sastojci u kozmetičkim proizvodima, označeni kao „komedogeni“ mogu izazvati začepljenje pora na koži. Najbolje je koristiti proizvode koji sadrže nekomedogene sastojke.

Dodatak salicilne kiseline u proizvodima za šminku može imati čak i povoljno dejstvo na akne. Najvažnije je da se šminka detaljno ukloni se lica pre vežbanja ili pre odlaska na spavanje.

Zabluda broj 4 - Ceđenje bubuljica pomaže da one brže nestanu

Pogrešno. Nestručno ceđenje bubuljica omogućava utiskivanje zapaljenog sadržaja sebuma u dublje slojeve kože i čini da akne duže traju. Kao posledica ceđenja lica mogu se javiti duboki ožiljci i trajni krateri. Najbolji način da rešite problem jeste da se obratite dermatologu koji će vam prepisati kreme sa benzoil peroksidom, koji omogućava brže sušenje bubuljica.

Zabluda broj 5 - Izlaganje sunčevoj svetlosti će poboljšati stanje akni

Izlaganje Suncu može sakriti izgled akni neko vreme, ali i dovesti do oštećenja i isušivanja, koji signaliziraju koži da proizvodi više masnoća. Sunce na duži period, dovodi do pogoršanja akni, a povećava i sklonost ka razvoju raka kože kao i prevremeno starenje.

Zabluda broj 6 - Čokolada i masna hrana pogoršavaju stanje akni

Uzroci nastanka akni jesu hormonski disbalans i genetika, tako da hrana nije osnovni uzročni faktor nastanka akni. Ipak, kod osoba koje već imaju bubuljice na licu, previše unošenja slatke hrane podiže nivo insulina u krvi, i na taj način remeti hormonski status i pogoršava akne na koži.

Zabluda broj 7 - Isušivanje masne i problematične kože izlečiće akne

Kada se koža preterano isušuje ona kompenzatorno prizvodi više sebuma. Suva koža je iritabilna, tako da se problem sa aknama samo može pogoršati. Najbolje je umereno korišćenje proizvoda za isušivanje kože a osnovni cilj je postizanje uravnotežene masnoće na površini kože.

Zabluda broj 8 - Pasta za zube pomaže nestajanju akni

Pogrešno. Pasta za zube nema nikakvog uticaja na zapaljenje i stvaranje gnojanica na licu, koje su izazvane bakterijama i drugim uzročnim faktorima u formiranju akni, a leče se odgovarajućom terapijom za akne.

Zabluda broj 9 - Mineralna ulja su komedogena i pogoršavaju stanje akni

Kozmetička mineralna ulja nisu komedogena. Da bi se na efikasan način uklonili masni čepovi sebuma u koži potrebne su supstancije u kozmetičkim proizvodima na bazi mineralnih ulja. Proizvodi na vodenoj bazi ne mogu ukloniti i istopiti čepove sebuma.

B92
 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Akne i bubuljice na licu ne treba cediti!





Priznajte da vam se neretko desi da vas “toliko nervira bubuljica na licu” da je morate iscediti u trenu. Koliko god izlazak u javnost sa “vulkanom” na licu vama bio frustrirajući, nemojte cediti bubuljicu jer ćete napraviti još veću štetu. Gotovo nikad ne uspemo da istisnemo i “koren” bubuljice nego samo njen beli ili žućkasti deo.



Nakon “akcije” koju smo izveli, ožiljci su gotovo nemonovni, pa to onda nikako ne možete da rešite same. Zašto se to desilo? Zato što bubuljice najčešće cedimo prstima (koji nisu sterilni) pa se taj deo inficirao. Ako ipak morate da cedite bubuljice, radite to sa vatom, a ne jagodicama prstiju ili noktima.



Ukoliko aknu ne možete da iscedite “iz prve”, a ujedno vam se javlja bol, savetujemo vam da je ostavite na miru i posetite kozmetičarku.







Izvor: Lepota&Zdravlje
 
Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
6
Da li neko zna kako da kontaktiram dermatologa dr. lalosevica povodom slicnih problema :D
 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Majčina dušica izuzetno efikasna protiv akni





Majčina dušica postiže daleko bolje rezutate u borbi protiv akni od raznih medicinskih krema koje se mogu naći u prodaju



LONDON - Majčina dušica postiže daleko bolje rezutate u borbi protiv akni od raznih medicinskih krema koje se mogu naći u prodaju, tvrde istraživači Metropoliten univerziteta u Lidsu.

Naučnici su istraživali uticaj majčine dušice, nevena i smirne na propionibacterium acnes, bakteriju koja izaziva akne inficirajući pore.

Premda su sve tri aromatične biljke "ubijale" bakteriju za pet minuta, ispostavilo se da je majčina dušica najefikasnija protiv neugodnih bubuljica.

Vođa istraživanja Margarita Gomes-Eskalada kaže da je potrebno obaviti dodatne, podrobnije testove, ali da bi ukoliko rezultati budu potvrđeni, preparati na bazi majčine dušice mogli uskoro da postanu "prirodna alternativa" farmaceutskim preparatima.

Naime, problem sa proizvodima koji sadrže benzoil peroksid su sekundarne pojave koje ih često prate kao što su iritacije kože i osećaj žarenja.

"Biljni preparati su nežniji prema koži zbog svojih anti inflamatornih dejstava. Naši rezultati ukazuju da prirodni tretmani mogu da budu isto tako dobri, ako ne i bolji, od hemijskih proizvoda", navela je Gomes-Eskalada, prenosi londonski Telegraf.






Izvor: Novosti
 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Tamjan idealan protiv akni i bubuljica?






Oni koji se bore sa aknama i bubuljicama imaju na raspolaganju veliki izbor proizvoda koji treba da im pomognu da se reše ovih problema sa kožom. Nažalost, veliki broj tih proizvoda imaju vrlo malo efekta na poboljšanje kože.



Mnogi se pitaju da li su prirodni preparati bolji od hemijskih i na koji način da utvrde koji proizvodi odgovaraju njihovoj koži. Poznato je da su prirodni preparati mnogo zdraviji za kožu i da njihovo delovanje ne uzrokuje nuspojave, ali i da oni mnogo sporije deluju od hemijskih, čiji sastojci mogu da vam pomognu da se rešite bubuljica, ali i da prouzrokuju druge probleme.

Naučnici stoga već godinama pokušavaju da pronađu prirodni lek protiv bubuljica čije je dejstvo dovoljno snažno, ali koji sa druge strane neće oštetiti kožu. Već je otkriveno da u takve preparate spada eterično ulje čajevca, odnosno čajnog
drveta, a naučnici su sada na dobrom putu da na listu dodaju i tamjan.


Oni su upoređivali dejstvo tamjana i nekoliko drugih hemikalija koje se koriste u borbi protiv bubuljicai pokazalo se da je tinktura tamjana efektnija od benzoil peroksida, koji se najčešće upotrebljava u hemijskim proizvodima protiv bubuljica.


Ipak, naučnici kažu da je potrebno još dosta ispitivanja pre nego što i zvanično tamjanu dodele titulu
najboljeg preparata protiv akni.







Izvor: Lepota&Zdravlje
 
Učlanjen(a)
07.06.2012
Poruka
1
Hvala na korisnim tekstovima! :) Moze li mi neko reci da li valja preparat prof milojevica protiv bubuljica? unapred hvala!
 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Hvala na korisnim tekstovima! :) Moze li mi neko reci da li valja preparat prof milojevica protiv bubuljica? unapred hvala!

Za taj preparat bi bilo najbolje da se posavetuješ sa nekim ko je probao...
Moj savet ti je da se prvo obratiš nekom dermatologu,da vidiš šta bi ti on preporučio.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Potvrđeno: Slatkiši zaista uzrokuju akne

Potvrđeno: Slatkiši zaista uzrokuju akne

Već godinama unazad vode se rasprave o tome da li su neke namirnice, kao na primer čokolada i ostali slatkiši, “krivci” za nastanak akni na koži. Dok neki tvrde da je to besmislica, te da
hrana ne utiče na izgled kože, novije studije ipak govore drugačije.

1.jpg
Sam šećer nije toliko bitan, nego brzina kojom određena hrana povećava nivo glukoze u krvi

Istraživanja pokazuju da šećer, sam po sebi, nije toliko važan. Ono što je bitno kod nastanka akni je glihemijski indeks, odnosno brzina kojom određena hrana povećava nivo glukoze u krvi. Visok glihemijski indeks rezultira povećanjem insulina, a posledica toga su masna koža i upala.

U namirnice s visokim glihemijskim indeksom spadaju beli hleb, zašećerene žitarice i testenina.

Glihemijski indeks hrane nije uvek tako jednostavno pretpostaviti jer u tome važnu ulogu ima i količina masti i proteina. Na primer, glihemijski indeks kriške belog hleba možete smanjiti tako što ćete je namazati maslacem, tvrde stručnjaci.

Izvor: Lepota i zdravlje

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kako iscediti bubuljicu (ako već morate)

Kako iscediti bubuljicu (ako već morate)

Najbolje je da ne dirate bubuljicu, odnosno da pustite da se lice samo očisti ili da je "sredi" dermatolog. Međutim, ako iz bilo kojeg razloga to morate da uradite sami, učinite to na pravilan način!

1.jpg

Ipak ste rešili da to uradite? Ok, idemo redom:

1. Nanesite piling na bubuljicu ili mitiser, a zatim ga prekrijte toplim, vlažnim peškirom. Nakon jednog minuta, očistite proizvod masirajući laganim kružnim pokretima.

2. Prste kojima ćete iscediti bubuljicu zaštitite papirnatom maramicom bez mirisa i aditiva. Jedan prst prislonite pored bubuljice, a drugim gurnite kožu na suprotnu stranu kako bi gnoj iskočio napolje. Ukoliko imate gnojnu aknu, važno je da izbacite sav nakupljeni materijal. Ako mitiser ne želi da izađe iz svoje rupice ni nakon nekoliko pokušaja, prestanite s ceđenjem jer ćete napraviti više štete nego koristi.

3. Ako ste se uspešno rešili akne, nakon istiskivanja je namažite cink-oksidovim losionom. Na mesto gde se nalazio mitiser stavite masku od gline.

Izvor: Ordinacija.hr

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Lavanda je "smrt" za bubuljice

Lavanda je "smrt" za bubuljice

Došlo je vreme da se zauvek oprostite od bubljica. Nepodnošljivi problemi koji vas muče još od puberteta najzad možete delotvorno da ublažite uz pomoć lavandinog ulja.

1.jpg


Nepodnošljivi kožni problemi koji vas prate još od osnovne škole su odsvirali svoje i sada je konačno došlo vreme da im stanete na put. Rešenje je blagotvorna biljka koju koristimo često kao osveživač robe u ormarima ili kao svadbeni ukras na reveru. Reč je o lavandi čije ulje može da vam pomogne da se rešite bubuljica, zauvek.

2.jpg


Lavandino ulje je izuzetno korisno za mnoge stvari, ali je ujedno i jedan od najboljih načina za eliminisanje akni jer ga bez ikakvog straha možete direktno naneti na lice.

Koliko je zapravo lavanda delotvorna pokazala su mnoga istraživanja. Ona ne samo da uklanja bubuljice s lica već i eliminiše simptome koji se javljaju usled nastanka ovog tinejdž problema poput crvenila i ožiljaka.

Postupak korišćenja je vrlo jednostavan. Stavite kapljicu lavandinog ulja na komadić vate ili štapić za uši i nežno utrljati na bubuljicu. Rezultati će vrlo brzo biti vidljivi ukoliko postupak budete ponavljali više puta.

Izvor: Telegraf



 
Natrag
Top