Kako se štititi od ešerihije koli?

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Kako se štititi od ešerihije koli?

Bakterija koja je već odnela mnogo života u Nemačkoj, ozloglašena ešerihija koli, nosi brojne posledice po ljudski organizam. Veoma je važno upoznati se s mehanizmima njenog delovanja, kao i o načinima za sprečavanje infekcije.

1.jpg
Foto: Beta

Ešerihiju koli (lat. Escherichia coli), ili kraće e.coli otkrio je nemački pedijatar i bakteriolog Teodor Ešerih 1885.godine i ona postoji u nekoliko vrsta i podvrsta.

Jedna od njih obično nastanjuje donji stomak toplokrvnih životinja i ljudi.

Većina vrsta ešerihije je potpuno bezopasna, pa čak i korisna. Nekoliko vrsta je štetno i može da dovede do komplikacija, pa čak i smrti, kao na primer O157:H7, ili O111:B4.

Korisne vrste proizvode vitamin K i štite želudac od drugih bakterija.

Sve vrste ešerihije koli su specifične za okolinu u kojoj su se razvile i mogu se laboratorijskim putem lako razvrstati.

Svaka vrsta ešerihije može da se promeni mutacijom u organizmu i postane štetna kako za životinje tako i za ljude.

Kod zdravih osoba te mutacije se uglavnom završe dijarejom i iščeznu same od sebe.

Međutim, O157:H7 i O111:B4 mogu da izazovu veće posledice, pa i smrt kod starijih osoba i dece koja već imaju problema sa imunitetom.

U normalnim okolnostima ešerihija će nastaniti probavni trakt novorođene bebe u roku od 40 do 45 sati od rođenja putem vode, hrane, ili osobe koja je u kontaktu sa bebom, što je sasvim normalan proces.

U nepovoljnim okolnostima ova bakterija izaziva infekcije, kako urinarnog, tako i probavnog trakta, a u nekim slučajevima i meningitis.

Retko izaziva i druge bolesti, kao upalu pluća i neka septička oboljenja.

Simptomi infekcija urinarnog trakta

Neke osobe sa infekcijom urinarnog trekta ne osete nikakve simptome, ali većina ima bar neki od njih.

To su učestalo mokrenje sa osećajem pečenja u predelu bešike i mokraćnih kanala. Često je mokrenje praćeno bolom i neprijatnim pritiskom iznad pubične kosti, a neki muškarci osećaju pritisak u rektumu.

Dešava se da osobe koje imaju česte probleme sa mokrenjem izmokre samo male količine urina.

Urin je mutan ili crvenkast ukoliko postoje tragovi krvi u mokraći. Ovakva infekcija obično ne izaziva povišenu temperaturu, ali ukoliko se to desi, bakterija je već stigla i do bubrega.

Simptomi su bol u leđima, ispod rebara, vrtoglavica i povraćanje.

Deca u oba slučaja imaju povišenu temperaturu.

2.jpg
Foto: Beta

Infekcije probavnog trakta izazvane ešerihijom koli

Ovakva vrsta infekcije trenutno pogađa Nemačku i uzrokuje je konzumiranje pokvarene hrane, inficiranog povrća i voća, zagađenog i nedovoljno termički obrađenog mesa, neprokuvanog mleka i vode.

Najpoznatija vrsta O157:H7 može da izazove takozvani hemolitički uremični sindrom kod kog nastaje teško oštećenje bubrega, pa čak i smrt.

Ona naime uništava crvena krvna zrnca što dovodi do pojave anemije, otkazivanja rada bubrega i krvavih dijareja.

To se događa zbog toga što ova vrsta ešerihije otpušta toksine koji oštećuju ćelije krvnih sudova tako što sprečavaju sintezu proteina.

Antibiotici ne pomažu kod ove vrste infekcije, već mogu da izazovu jos veće i gore posledice.

Za tretiranje se u nekim zemljama testira i primenjuje takozvana "Phage terapija" koja je za sada odobrena samo u bivšoj sovjetskoj republici Gruziji.

Kako se zaštititi?

Budući da ešerihija ovog tipa razgrađuje antibiotike, od sigurnih mera preostaje jedino nadoknađivanje tečnosti s ciljem sprečavanja dehidratacije.

U slučaju infekcije bubrega, lečenje se može obavljati isključivo u odeljenjima intenzivne nege, jer je potrebna učestala transfuzija krvi i dijaliza.

Uz ovakav pristup stopa smrtnosti od posledica inficiranja iznosi tri do pet odsto.

Napore, stoga, treba uložiti u prevenciju – pravilno pranje i spremanje namirnica i pribora za jelo.

Od izuzetne važnosti je pasterizacija mleka i jabukovog sirćeta, kao i pranje voća i povrća.

Budući da se ova bakterija najčešće nalazi u sirovim namirnicama, nemački lekari preporučuju da građani neko vreme izbegavaju sirove krastavce, paradajz, spanać i zelenu salatu.

Osim što povrće inače treba dobro oprati, neophodno ga je i oguliti ili prokuvati, kako bi se sprečilo eventualno unošenje baterije.

Neki škotski lekari smatraju da ni pranje ni ljuštenje nisu dovoljni, jer bakterija navodno prolazi kroz koru ploda

Vodu nepoznatog porekla treba prokuvavati i ultrafiltrirati hemijskim putem, a savetuje se i oprez prilikom plivanja, kako bi se izbeglo gutanje potencijalno kontaminirane vode.

Podrazumeva se temeljno pranje ruku nakon svake obavljene nužde ili menjanja pelena, naročito ako deca imaju proliv.

Izvor: B92




 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
01.06.2010
Poruka
309
I popiti casu soka/caja od persuna...smile3
Uz jednu salaticu od španskog krastavčića. :friends:


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uzroci epidemije ešerihije



"Širenje smrtonosne zaraze, koju je navodno izazvala ešherihija koli, moglo bi da potraje mesecima, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija. Međutim, „stručnjaci“ ove institucije upozoravaju da „možda nikada nećemo saznati šta je stvarni izvor epidemije“.

Mejnstrim mediji već danima, osim što stvaraju opštu histeriju, uporno pokušavaju da ubede javnost da su za pojavu zaraze krivi nekakvi krastavci. Međutim, stručnjaci tvrde da ni krastavci, niti bilo kakvo drugo povrće nema nikakve veze sa zarazom, jer ešherihija koli ne raste na povrću, već jedino u životinjskim i ljudskim crevima. Ističu i da bi stoga jedini uzročnik zaraze mogle da budu životinje, ali i antibiotici.
Postavlja se, međutim, pitanje odakle se pojavila ešherihija koli? Ozbiljni istraživači tvrde da bi uzrok trebalo tražiti na farmama gde su, prema njihovim saznanjima, životinjama ubrizgavane enormne količine antibiotika. Na taj način životinje su zaražene, a zarazu su, preko izmeta koji se koristi kao đubrivo, prenele na povrće.

Mejnstrim mediji, međutim, ne smeju javnosti da objave ove podatke jer bi se na taj način zamerili mesnoj industriji koja bi, osim farmaceutskih kompanija, mogla da izvuče veliki profit iz cele ove farse. Pored toga, javnost bi konačno bila upoznata i o štetnosti antibiotika, što nikako ne odgovara farmaceutskoj industriji.

Inače, priča o krastavcima i ešherihiji koli neodoljivo podseća na globalnu prevaru o navodnoj epidemiji svinjskog gripa od pre dve godine. Tada se, baš kao i sada, bespotrebno stvarala panika, u čemu su mejnstrim mediji igrali glavnu ulogu.

Sada se stvara slična histerija, a mediji imaju zadatak da demonizuju organsku hranu, kako bi se stekli uslovi za njenu zabranu, što je i glavni cilj globalista – pobornika genetski modifikovanih organizama, a koji su već zabranili upotrebu prirodnih lekove."


Izvor: Alternativne vesti
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
PORODIČNI LEKAR

Bakterije uzvraćaju udarac

Pojedini mikrobi su promenili svoju ćud i postali opasni za zdravlje.Među njima je i enterohemoragična ešerihija koli. Našim bolničkim pacijentima preti druga „ojačana“ crevna bakterija

1.jpg


Svake godine u nerazvijenim zemljama od zaraznih bolesti oboli veliki broj osoba koje mnogi ne prežive.. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, čak pet do deset miliona dece i odraslih umire od bolesti izazvanih crevnim mikrobima. Od tih zaraza nisu pošteđene ni visokorazvijene zemlje, kao što su SAD gde godišnje od 10 do 40 odsto osoba oboli od crevnih infekcija, a uprkos najsavremenijoj terapiji, oko 10.000 ne preživi. Na crevne infekcije su posebno osetljiva mala deca, osobe starije od 65 godina i oni koji imaju slabiji imunitet.
Kako prepoznati da li su stomačne tegobe prolazne ili ih izaziva neka opasna bakterija kao što je enterohemoragična ešerihija koli, svetski poznata po patogenosti? Po rečima doc. Miloša Koraća, načelnika Odeljenja za crevne infekcije u Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, povraćanje i proliv u našoj zemlji najčešće su izazvani trovanjem hranom u kojoj je bakterija stafilokokus aureus izlučila svoje toksine. Ovo trovanje naglo počinje, već posle nekoliko sati od ulaska otrova u organizam, i naglo se završava kao oluja leti kada su trovanja i najčešća, a tegobe prestaju već sutradan.

Bolest ulazi na usta

Drugi uzročnici crevnih infekcija, među kojima je i ešerihija, izazivaju odloženu reakciju organa za varenje, obično posle nekoliko sati ili dana od ulaska mikroba u organizam. Počinju postepeno kao malaksalost, mučnina, gubitak apetita, bol u trbuhu s povišenom temperaturom iznad 38 stepeni, čestim stolicama neprijatnog mirisa koje kasnije, zavisno od soja ešerihije, mogu postati sluzave i sukrvičave.
Kako je moguće da bakterija koja je normalni stanovnik crevne flore izazove tako ozbiljnu bolest? Najveći broj sojeva ešerihije koli su nepatogene bakterije, ali ima i onih koje su patogene, odnosno mogu izazvati bolest kod čoveka, objašnjava dr Korać. Infekcija patogenim često nije opasna, obično se završi kratkotrajnim prolivom i prolazi bez lečenja. Patogeni sojevi ešerihije su poznati, ima ih šest.
– Jedna grupa patogenih sojeva se vezuje za površinu creva gde izlučuju otrove izazivajući prolive, najčešće kod novorođenčadi i odojčadi, u kolektivima, stacioniranim zdravstvenim ustanovama, vrtićima i jaslicama ili prouzrokuju takozvanu putničku dijareju. Stolice su učestale, vodene, zeleno-žute boje, neprijatnog mirisa, retko sluzave. Drugi sojevi ešerihija prodiru u zid creva gde se razmnožavaju, izazivaju zapaljenje, krvarenje i oštećenje sluzokože. Ove ešerihije mogu da prodru i u krvotok i izazovu sepsu.
Po svojim posledicama posebno je značajna enterohemoragična ešerihija koli, naglašava naš sagovornik. Ona je uzročnik hemolitičko-uremijskog sindroma (HUS), bolesti koju prati propadanje crvenih krvnih zrnaca i prestanak rada bubrega. Ova ešerihija prijanja za ćelije creva – enterocite i luči otrove (vero toksine) koji oštećuju ćelije bubrega, krvnih sudova i eritrocite. Stolice su učestale i sadrže krv i sluz. Ukoliko nema komplikacija bolest se leči pet do deset dana, ali pet odsto obolelih ipak ne preživi ovu infekciju.
Od našeg sagovornika saznajemo da se enterohemoragični soj ešerihije povezuje i sa epidemijama koje su se ranije dogodile posle konzumiranja nedovoljno pečenog mlevenog mesa (pljeskavice, ćevapi), salata od raznog povrća, konzumiranja spanaća sa velikih farmi u Americi. Neke epidemije su izazvane zagađenom bunarskom vodom i plivanjem u nedovoljno opranim i dezinfikovanim bazenima. Najnoviji soj ove ešerihije je, u stvari, mutirana bakterija koja je verovatno hibrid različitih tipova što joj daje nova patogena svojstva. Ona proizvodi veoma jake otrove i epidemija ovom bakterijom je odnela nekoliko desetina života u devet evropskih zemalja.

Pomažu i probiotici

Infekcije ešerihijom koli leče se simptomatski, nadoknadom vode i elektrolita, oralno ili preko infuzionih rastvora različitog sastava, upotrebom crevnih antiseptika i probiotika, među kojima se posebno ističe saharomices bulardi. Ova gljivica može u crevima da veže ešerihiju koli i da spreči njen uticaj na sluzokožu. Antibiotici se daju kod invazivnih crevnih infekcija deci i starijima od 60 godina, osobama oslabljenog imuniteta i u slučaju teže kliničke slike. Međutim, antibiotici mogu čak i da pogoršaju stanje. Zapravo, antibiotici ne vrše selekciju između korisnih i štetnih bakterija, već ih redom „ubijaju”. Da bi korisne bakterije među kojima je i „zdrava” ešerihija opstale, daju se probiotici.
Osobama koje su na kućnoj nezi preporučuje se uzimanje čajeva kao napitka za nadoknadu tečnosti. Posebno se preporučuju crni čajevi kao što su ruski i indijski, za ublažavanje grčeva jak čaj od kamilice i protiv nadimanja čaj od kima ili nane. Što se tiče ishrane, preporučuju se posoljene bistre supe, sa dodatkom pirinča, a zatim i propasirano povrće, jela sa testeninom i pirinčem, pečena jabuka ili manje količine kompota od jabuka, krompir-pire i kuvano mlado nemasno meso.
-----------------------------------------------------------------
Opasan je i klostridijum

Pitali smo doc. dr Miloša Koraća kakvo je stanje u Srbiji, da li i nama preti novi tip ešerihije?
– U našoj zemlji za sada nema infekcija enterohemoragičnom ešerihijom, ali naši pacijenti obolevaju od drugog izazivača crevne infekcije – klostridijum dificile, bakterije koja je normalni stanovnik creva nekih ljudi i životinja. Ubraja se u izazivače takozvanih bolničkih infekcija, jer se namnožila i stekla otpornost na lekove u stacioniranim zdravstvenim ustanovama, gde se svakodnevno upotrebljavaju velike količine antibiotika. Ova bakterija može da promeni svoju ćud i kod osoba koje uzimaju dugo različite vrste antibiotika. Njeni toksini mogu da izazovu veoma teške komplikacije kao što su „vezana creva”, zatim prskanje crevne sluzokože koje može da ima i smrtni ishod. U Americi je 2006. godine klostridijum dijagnostikovan kao najčešći uzrok smrti osoba starijih od 65 godina. Pored njih, u rizičnu grupu se ubrajaju i osobe koje su bile na lečenju u bolnici i imaju oslabljeni imunitet zbog bolesti, operacije ili nečeg drugog. U protekle tri godine samo na Infektivnoj klinici lečeno je 250 najtežih bolesnika, od kojih je 18 umrlo. Drugi, lakši bolesnici sa ovom dijagnozom lečeni su u ustanovama gde su se i razboleli.
---------------------------------------------------------
Zaštita od crevnih infekcija

Ešerihije svih vrsta se prenose namirnicama, vodom, dodirom inficiranih predmeta. Oboleli i kliconoše izlučuju je stolicom i mogu je nedovoljno opranim rukama preneti i na druge u svojoj okolini. To je čest slučaj u kolektivima, kada se dijarejalne bolesti javljaju u manjim ili većim epidemijama u porodilištima, dečjim odeljenjima, jaslicama, vrtićima. Da bi se od infekcije sačuvali stručnjaci preporučuju sledeće mere:
*Ruke bi trebalo oprati sapunom i dobro isprati posle odlaska u toalet ili menjanja dečijih pelena, naročito ako deca imaju proliv.
*Osobe koje imaju crevnu infekciju sa prolivom trebalo bi da peru ruke najmanje 30 sekundi toplom vodom i sapunom. To se posebno odnosi na one koji rade ili žive u zdravstvenim ustanovama, ustanovama za negu, domovima za stare i nemoćne, dečjim domovima, vrtićima, osobama koje rade na pripremi hrane.
*Ruke se peru pre svakog uzimanja hrane i kuvanja.
*Pribor i posuđe koje je bilo u dodiru sa sirovim mesom trebalo bi dobro oprati toplom vodom i deterdžentom.
*Smrznuto meso trebalo bi odmrzavati u frižideru odvojeno od drugih namirnica ili u mikrotalasnoj pećnici ili odmah kuvati.
*Meso se kuva ili peče sve dok u potpunosti ne izgubi crvenu boju.
*U restoranima trebalo bi poručivati termički obrađeno meso.
*Izbegavati ronjenje i gutanje vode u bazenu ili jezeru.
-----------------------------------------------------------------
Sva dobra od ešerihije

Ešerihiju koli otkrio je Teodor Ešerih 1885. godine, nemački pedijatar i bakteriolog. Ubraja se u anaerobne bakterije koje ulaze u normalni sastav crevne flore i pomažu u varenju hrane. Proizvode vitamin Ka i štite želudac od drugih bakterija. Ova bakterija se koristi za proizvodnju insulina, pojedinih aminokiselina i proteina.

Vera Bošković

Objavljeno: 12.06.2011.
Izvor: Politika magazin
 
Član
Učlanjen(a)
13.02.2011
Poruka
343

Za ešerihiju krive klice, krastavci su nevini

11. jun 2011. 02:56
U Nemačkoj su nadležne službe povukle preporuku o izbegavanju krastavaca, paradajza i zelene salate u ishrani ljudi. Smrtonosna bakterija stigla iz klica.
v208730p0.jpg
Beta/AP

Klice povrća uzgojenog u Nemačkoj su uzrok epidemije enterohemoragične ešerihije koli (EHEC) od koje je do sada umrla 31 osoba, saopštile su nemačke vlasti u petak.

Rajnhard Burger, direktor Instituta "Robert Koh", nemačkog centra za kontrolu zaraznih bolesti, rekao je da je obrazac epidemije pružio dovoljno dokaza da se izvede zaključak, iako analiza klica povrća sa jedne nemačke farme nije dala nijedan pozitivan rezultat na prisustvo EHEC.

Do napretka je došlo pošto su istražitelji sa tri instituta povezali odvojene grupe pacijenata sa 26 restorana i kafea u kojima je služeno povrće uzgajano na toj farmi.

Burger je dodao da je zaraženo povrće do sada pojedeno ili bačeno, ali je upozorio da kriza i dalje traje i da ljudi ne treba da jedu klice.

Preporuka da se ne jedu krastavci, paradajz i zelena salata je ukinuta.

(Beta)

P.S. Jevrejin moze...
eat-drink-smiley-542.gif

Mada vise volim domace...yes3
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top