Sijamske macke

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Sijamske macke


Sijamska mačka smatra se kraljicom mačaka, ako ne doslovno po tituli koju nosi, onda svakako po držanju. O njoj i njenom porijeklu kruže različite priče, no sve se slažu da je ova mačka zaista imala kraljevsku prošlost .

cascab123nj.jpg



Sijamske macke poticu sa podrucja jugoistocne Azije. Prve zapise i tragove o toj macki koja ima vrlo karakteristicne osobenosti-obojenost njuske, usiju, sapa i repa su istoricari otkrili u knjizi iz sredine XIII veka, koja govori o Ayudhyji, nekada prestonici sijamskih kraljeva.

Prvu sijamsku macku su cuvali budisticki monasi i njena jedina uloga je bila da je stitila riznice hramova. Iz hramova su je preuzeli sijamski kraljevi i tada je postala clan kraljevske druzine - prava aristokratska macka. Verovali su da se dusa umrlog kralja nastani u sijamskoj macki, zato je cesto prikazivana na slikama kako sedi u neposrednoj kraljevoj blizini, pored prestola ili u njegovom narucju.O sijamskim mackama kruzi vise razlicitih legendi, koje su nastale najvise zato da bi genetske uzgojne mane zavili u veo misticnosti i na taj nacin ih posebno istakli dajuci znacaj celoj rasi. Ko jos nije cuo da sijamska macka nije ”cistokrvna” jer ne ckilji i nema krvrzicu na repu? I koja je prava legenda o tome? Prva kazuje, da sijamke ckilje zato jer su kao strazari riznice hramova tako budno osmatrale i cuvale ih da su vremenom pocele ckiljiti. Druga utemeljuje krvgu u repu, da su princeze pre kupanja stavljale svoje dragoceno prstenje na mackin rep. Krvrzica je sprecavala da se prstenje izgubi ili da ih neko ukrade.

U Evropi su se sijamke pojavile krajem XIX veka kada je kralj Sijama poklonio prvi par sijamskih macaka britanskom generalnom konzulu. Sijamska macka je u svim Evropskim drzavama podjednako omiljena , ne toliko zbog svog posebnog izgleda i dubokog plavetnila ociju, vec najvise zbog svog izuzetnog znacenja.

TraumvonFFJawelSIAf.jpg



Danasnja pedigrirana sijamka je veoma drugacija od svojih originalnih predaka i drugim koje danas zive na Dalekom Istoku. Takodje se mnogo razlikuje od potomaka svog evropskog pretka s pocetka XX veka kakve kod nas jos uvek nazivaju “cistokrvne sijamske macke”. Razlika nastaje iz veoma jednostavnog razloga. Najpre, sijamke su zbog svog posebnog pogleda postale izuzetno voljene i zato vrlo trazene. Iz samo jednog para tih macaka u Engleskoj nikako nije bilo moguce dobiti dovoljno potomstva za sve koji su je zeleli imati. Zato su je poceli ukrstati sa engleskom domacom mackom, povecali populaciju i na zalost potpuno promenili aristokratski izgled njene gradje. Tvrdeci da su “cistokrvne sijamke” uspesno su ih uzgajali i prodavali u svim Evropskim drzavama, pa i kod nas. Na zalost, to traje i danas.

Moramo reci da takozvanih “cistokrvnih nepedigriranih sijamaca” kod nas nema. Te macke su obicno domace macke obojene kao sijamke koje su vecinom rezultat ukrstanja domacih macaka i domacih macaka koje su obojene kao sijamke. Prave pedigrirane macke su sijamke sa rodovnicima koje svoje poreklo dokazuju sa rodovnikom 4 generacije predaka overenih pecatom i registarskim brojem felinoloskog saveza ili drustva.

EPSIPacco.jpg



DA LI ZAISTA POZNAJEMO NJEN ZNACAJ?

Svi znamo ili smo slusali razlicite zgode o zlim, ljubomornim sijamskim mackama. Na zalost su te pricice postale tako rasirene da su te dve znacajne etikete postale kao sinonim za rasu. Ko poznaje takve sijamke verovatno nikada nije video ni doziveo pedigrirane sijamske macke, uzgajane u voljenom domu rodjenja sa punom negom svoje majke i negovanju i paznji odgajivaca do treceg meseca starosti kada mlada pedigrirana mackica moze napustiti svoje gnezdo i preseliti u novo drustvo.

SITraumvonFFJawelSIAf.jpg
SITraumvonFFMithrilSIAn.jpg


Kada se odlucimo za sijamku moramo biti svesni njenog znacaja kako s njom ne donosimo u dom obicnog kucnog ljubimca vec novog clana drustva, koji ima izuzetno snaznu licnost, koji je vrlo inteligentan i ima velike pasje osobine. Napomenimo da cemo njen pravi znacaj u potpunosti otkriti kada zaista budemo postal njeni vlasnici.

“Sijamke nisu macke, one su iskusenje!”, kaze prvi njihov odgajivac iz Svedske, Martti Peltonen.

Ove macke su izuzetno inteligentne, temperamentne, vesele, ciste i cesto glasne, kazemo da razgovaraju sa nama. Lako ih mozemo nauciti da nam donose bacene loptice nazad ili da setaju na povodniku sa nama napolju. Izuzetno vole da su u sredistu paznje i za svog vlasnika su bezrezervno vezane - hodaju po kuci za njim i “pricaju” razlicite stvari kao neki privrzen pas. Vole da se maze i uzivaju kada razgovaramo sa njima. Kad god je moguce one ce se prikrasti nasoj postelji jer je zele deliti sa nama.

U svakodnevnoj nezi i ishrani one zahtevaju veliku paznju i ljubav zato neka se za njih ne odlucuju ljudi, koji vecinu vremena ne provode kuci, radije neka se odluce za kupovinu dve macke iste rase koje se po temperamentu dobro slazu.

Vole toplotu zbog svoje kratke k telu prilegnute dlake bez podlake, nisu najbolje prilagodjene da setaju po vani i po susedstvu, uprkos sto ih njihov radoznali temperament zavede i na takve stvari. Za negu dlake ne treba mnogo vremena (cak ni na macijim izlozbama, jer ih je mnogo lakse pripremiti od dugodlakih macaka) jer su kratkodlake i nije potrebno svakodnevno cesljanje. Cesto kupanje im takodje nije potrebno jer se same dovoljno intenzivno i detaljno umivaju, njihova dlaka je sa pravilnom ishranom i zdravstvenom negom veoma sjajna. Cesljanje je preporucljivo u periodu menjanja dlake.


Autor:Friškovec T.
 
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Sijamske mačke (video)

Sijamske mačke (video)


siameselm2.jpg


Sijamska (SIA)

balinesee.jpg


Balinese (BAL)
orientallonghairdu3.jpg


Oriental Longhair (OLH)

orientalshorthaired9.jpg



Oriental Shorthair (OSH)
seychelloisshorthairlq5.jpg



[YOUTUBE]n1mpAta2xb4[/YOUTUBE]

Seychellois Shorthair (SYS)
Sve pasmine mačaka koje su navedene u podnaslovu imaju gotovo isti FIF-a izvod iz standarda tako da ću ih opisati u istom standardu uz naglašavanje razlika. Normalno imaju različit istorijat pa ću opise zato razdvojiti.

Sijamska (SIA)


Sijamska (SIA) pasmina je dobila ime prema zemlji iz koje potiče, nekadašnji Siam, današnji Tajland. To je vrlo stara pasmina. Prvi zapisi o njoj pojavljuju se 1350 godine a nađeni su u Aynthia, tadašnjem glavnom gradu Sijama. Takođe su pronađeni i brojni crteži te mačke koji su nastali između 1350-1750 godine a koji su omogućili ustanovljivanje identiteta (identifikaciju) burmanske i korat mačke. Prvi nastali crteži prikazuju verojatno divlje mačke koje imaju telo sijamke ali tigrasto krzno. U ranim godinama 19 veka nemački zoolog Palles opisao je belu mačku sa tamnim ekstremitetima nađenu u centralnoj Aziji. Ta je mačka bila namenjena samo kraljevskoj porodici i živela je na dvoru gde je bila pažena i čuvana. Na izložbi održanoj 1871 godine u Kristalnoj palati u Londonu prikazana su dva primerka te mačke kad je postigla veliki uspeh. Izvor dolaska te mačke bio je nepoznat. Ono što je pouzdano je da se zna da je engleski konzul Sir Owengould 1884 godine u Bankoku dobio od sijamskog kralja mačke Piu i Miu. Doneo ih je u Englesku i poverio svojoj sestri Veley. Pia i Mia dale su prvog šampiona 1885 godine. Iste godine francuski diplomata takođe donosi dve mačke iz Bankoka. One su bile takođe izložene u Parizu. Profesor Oustalet sa pariskog muzeja posvećuje 1893 godine veliki članak sijamskim mačkama. U SAD su uvezene 1890 godine ponovno kao poklon sijamskog kralja. Prvi standard izrađen je od GCCF-a 1892 godine. Prva uzgajivačnica osnovana je u Engleskoj 1901 godine. Sijamske mačke uživaju veliku popularnost od 1920 godine. Originalni tip sijamaca se potpuno razlikuje od današnjeg. Originalne mačke su bile masivnije građe, škiljastih očiju i sa kukicom na repu. Dozvoljena je bila i zelena boja očiju. Legenda priča da je sijamska princeza držala svoje prstenje na repu mačke. Kako je rep bio ravan prstenje je padalo sa repa, pa je sluga napravio čvor na repu mačke kako prstenje ne bi ispadalo. Tako je mačka dobila kvržicu na repu. Uzgajivači danas to smatraju velikom anomalijom koju su uz selektivan uzgoj uspeli odstraniti. Stvoren je današnji tip profinjene i elegantne mačke, klinaste glave, bez škiljavih očiju i čvora na repu. Sijamska mačka je vrlo cenjena. Ona je vrlo nestašna, nepredvidiva, snažno izražene ličnosti i sklona ispadima. Nije mirna i tiha. Ako želite imati mačku koja je vrlo društvena i pričljiva onda izaberite sijamsku mačku. Vrlo je osetljiva, mrzi usamljenost. Ako je zanemarena postaje depresivna. Da bi privukla pažnju slediće svuda vlasnika i stalno mu dosađivati uz glasno mjaukanje. Vrlo su posesivne i ljubomorne. Vole se igrati sa decom ali baš ne podnose društvo drugih mačaka. Osetljive su na hladnoću i vole udoban život u stanu. Rano sazrevaju pa se prvo teranje može očekivati već sa 5 meseci. Mačići su hiperaktivni i neustrašivi. Preporuka je da ako celi dan radite onda uzmite par mačaka ili nemojte uzeti sijamke. Potrebno ju je češljati bar dva puta nedeljno a okupati je par dana pre izložbe.

Balineska (BAL)


Balineska (BAL) prva je rođena u SAD 1951 godine. Naime tad su u leglu sijamske mačke rođeni i dugodlaki mačići. Nije se znalo da li je duga dlaka rezultat nekog daljnjeg Ukrštanja sa persijskom mačkom ili spontana mutacija. Za to postoje dva objašnjenja. Gen za kratku dlaku je dominantan a za dugu recesivan. Dominantni gen obično potisne recesivni gen i potomci su kratkodlaki. Potomci će međutim taj gen prenositi generacijama pa se može desiti da se duga dlaka nikad ne pojavi. Međutim ako se pare dve mace koji nose recesivni gen postoje veliki izgledi da se rodi mačić sa dugom dlakom. To ukazuje na mogućnost da su sijamke bile nekad i ukrštane sa dugodlakim macama. Tako se i pojavio mačić duge dlake u navedenom leglu. Druga mogućnost je da je došlo do spontane mutacije koja isto nije retkost i nije neuobičajena. Isprva je ta mačka nazivana dugodlaka sijamska mačka a kasnije joj je ime promenjeno u Balinešku mačku jer njeni pokreti i elegancija podsećaju na kretnje balineških plesačica. Struktura njihovog tela nije tako vitka kao kod sijamske mačke. Krzno joj ima tipična obeležja Sijamke a dlaka je poluduga i svilena što je razlikuje od Sijamke. Oči su oblika badema i intenzivno plave boje. CFA i TICA je priznaju od 1970 godine a FIF-e od 1972 godine. Po temperamentu i karakteru vrlo je slična Sijamskoj mački. Vrlo je društvena i razigrana i ne podnosi samoću. Ako joj ne posvetite dovoljno pažnje ona će svoje nezadovoljstvo izraziti bučnim mnjaukanjem ili na neki drugi način. Krzno joj je fino i svileno pa je treba nežno češljati bar jednom nedeljno pazeći da ne oštetimo krzno. Ako je želite izlagati treba je okupati par dana pre izložbe.

Oriental Longhair (OLH) i Oriental Shorthair (OSH)


Oriental Longhair (OLH) i Oriental Shorthair (OSH) su potpuno iste mačke koje se razlikuju samo po dužini krzna. Naime OLH je dugodlaka a OSH kratkodlaka orjentalna mačka. U daljem tekstu ću koristiti isti naziv za obe pasmine a to je Orjentalna mačka. Orjentalna mačka je donesena takođe iz Tajlanda. Razlika između Sijamske i orjentalne mačke je u boji krzna i boji očiju. Orijentalna mačka ima potpuno obojeno krzno i zelene oči. Pasmina je donesena u 19 veku u Englesku. Orijentalne mačke postaju sve popularnije od 1950 godine. Uzgajivači su odlučili dobiti više različitih boja krzna bez sijamskih oznaka, pa to postižu ukrštanjem sijamskih mačaka sa domaćim mačkama i abesinskom mačkom. U SAD 1968 godine uzgajivači se koncentrišu na dobivanje što ekstremnijeg tipa. Orijentalne mačke poludugog krzna, nekad zvane javanska danas se zovu dugodlaka orijentalna mačka (OLH). Ta je mačka uzgojena u SAD. Praroditelj OLH je mačić nastao iz ukrštanja balineške mačke i orjentalne mačke koji je usled mutacije dobio poludugodlako krzno. Pasmina je priznata od CFA i FIFE. Mačka ima poludugodlako svileno krzno i zelene oči. Orijentalne mačke su po temperamentu vrlo slične Sijamcima. Zavisne su o svom vlasniku, posesivne, umiljate, pričljive, inteligentne i znatiželjne. Lako se nauče nekim veštinama kao na primer hodanje na povocu. Razigrane su i vole biti u središtu pažnje. Kombinacija znatiželje i inteligencija ponekad može stvarati i probleme jer vrlo lako shvate kako se otvaraju vrata pa na to treba obratiti pažnju. Idealne su za ljude koji vole otvorene i privržene mace. Svu ljubav koju ima pružate vratiti će vam stostruko.
OSH - kratkodlake treba jednom nedeljno češljati i okupati je par dana pre izložbe.
OLH - dugodlake treba više puta nedeljno očetkati a takođe je okupati par dana pre izložbe.


Seychellois Longhair (SYL) i Seychellois Shorthair (SYS)


Seychellois Longhair (SYL) i Seychellois Shorthair (SYS) SYL je dugodlaki a SYS kratkodlaki Seychellois. Obzirom da se i oni samo razlikuju po dužini krzna opisivaću ih pod istim imenom Seychellois. Seychellois nije nova pasmina unutar IV kategorije već varijanta Sijamaca. One su u stvari samo nova varijanta boje. To su vrlo simpatično obojene mace koje unutar svojih tipičnih oznaka kao i po telu, imaju bele mrlje. Poznata engleska uzgajivačica lady Patricia Turner započela je sa eksperimentalnim radom još 1980 godine. Praroditelj Seychelloise bila je Sijamska mačka sa belim šapama. Mnogi uzgajivači širom sveta radili su desetak godina na razvoju te simpatično obojene „bikolor“ Sijamske mačke. FIF-e je 2005 priznala tu novu boju pod nazivom Seychelloise. CFA i TICA priznaju taj varijetet još 1998 godine.

Izvod iz standarda


Sve ove pasmine imaju isti standard. Idealna mačka je vitka, elegantna, dugih zašiljenih linija, gipka i mišićava. Srednje veličine.

  • Glava je srednje veličine u ravnoteži sa telom, klinastog oblika sa ravnim linijama. Klin počinje na nosu i širi se jednolično ravnim linijama na obe strane prema ušima. Linije ne smeju biti prekinute sa „wiskers break“. Lobanja gledana iz profila je konveksna. Nos dugačak i ravan, bez prekida od čela do vrha, njuška uska, brada/čeljusti srednje velika, vrh brade čini strmu crtu sa vrhom nosa.
  • Uši su velike i zašiljene, široke na osnovi, smeštene tako da produžuju liniju klina.
  • Oči su srednje veličine, ne smeju biti preduboko smeštene ni izbočene, bademastog oblika, blago ukošene prema nosu i u skladu sa linijom klina. Boja: BAL/SIA: čista, jasna i sjajna intenzivno plava. OLH/OSH: blistavo zelena.
  • Telo je dugačko, vitko, mišićavo, skladno i elegantno. Dugačak i vitki vrat. Ramena ne smeju biti šira od bokova.
  • Noge su duge i vitke u skladu sa telom. Šape su malene i ovalne.
  • Rep je dugačak, tanak takođe i na osnovi sužava se prema vrhu.
  • Krzno OSH/SIA: vrlo kratko, nežno, sjajno, svileno i pripijeno uz telo. BAL/OLH: svileno i nežno, srednje dugačko na telu sa okovratnikom na leđima i nešto grublje ( poput perja), bez poddlake. Boja BAL/SIA: Oznake: maska na licu, oznake na ušima, nogama i repu. Boja oznaka mora biti jednolična. Maska ne sme preći preko gornjeg dela lobanje. Vezana je tragovima obojenja za uši. Boja tela je jednolična i u jasnom kontrastu sa bojom oznaka, dozvoljeno je blago osenčanje na bokovima. OLH/OSH: jednolična bez tragova uzorka ili osenčanja kod jednobojnih varijeteta, brkovi i obrve moraju biti u skladu sa bojom tela. Priznate boje kod BAL/SIA: bela, crna, plava, čokoladna, lila, crvena, krem, boja cimeta, fawn i sve te u kornjačevini i sa uzorkom. Mačke sa uzorkom imaju kod 21-nespecifična tigrasta.
    Napomena: kod crvene i krem boje blede pruge na glavi, nogama i repu, ne uzimaju se kao greška. Bela SIA w 67 naziva se još “Foreign White“.. Priznate boje kod OLH/OSH: crna, plava, čokoladna, lila, crvena, krem, boja cimeta, fawn, sve ove boje u kornjačevini, zadimljene, sa uzorkom i srebrene sa uzorkom. U kombinaciji sa belom bojom imamo: van, harlekin i bikolor, sve ove zadimljene, sa uzorkom i srebrne sa uzorkom.
    Napomena: crna boja naziva se još “Ebony“, čokoladna “Havana“, lila “Lavender“. Srebrna osnovna boja na korenu dlake može izbijati i na površinu.
Greške: BAL/SIA tamna ili bela mrlja na trbuhu i bokovima, neravnomerno obojene dlake u oznakama, pruge u oznakama izuzev kod tigrastih mačaka. ORL/OSH tigrasti uzorak kod jednobojnih mačaka. Greške koje isključuju certifikat: BAL/SIA: nedovoljno kontrasta između oznaka i boje tela, manjak obojenja na nogama (kod crvena i krem) OLH/OSH: žućkasta boja oči umesto zelene.
Diskfalifikacija: BAL/SIA svaka druga boja očiju osim plave.


Izvor: B.Aksentijević
 
Član
Učlanjen(a)
12.12.2009
Poruka
80
Ipak mislim da bez ovih naših, "običnih" mačaka nema ništa. :)

A zna li neko koja je tačno rasa mačaka ona koja je uzdizana čak do nivoa božanstva u drevnom Egiptu?
 
Učlanjen(a)
26.04.2010
Poruka
2.667
Sve sto je receno ili napisano o sijamskim mackama je nedopisano ili nedoreceno jer uvek ima jos.
Moj macko Leon jos odmalena je pokazivao neobicnu inteligenciju tako da sam ga sa lakocom ( u roku od nedelju dana ) naucio da koristi spec. adapter za wc solju i da tamo vrsi nuzdu.... i dan danas. Sve voli sve ga interesuje samo ne voli da ga fotografisem. Tada obicno napravi neku ljutitu facu ili se okrene na drugu stranu bas u trnutku snimanja. Kada to neko drugi radi... nema problema... tada je pravi pozer...
 
Učlanjen(a)
24.04.2010
Poruka
5.966
Sve sto je receno ili napisano o sijamskim mackama je nedopisano ili nedoreceno jer uvek ima jos.
Moj macko Leon jos odmalena je pokazivao neobicnu inteligenciju tako da sam ga sa lakocom ( u roku od nedelju dana ) naucio da koristi spec. adapter za wc solju i da tamo vrsi nuzdu.... i dan danas. Sve voli sve ga interesuje samo ne voli da ga fotografisem. Tada obicno napravi neku ljutitu facu ili se okrene na drugu stranu bas u trnutku snimanja. Kada to neko drugi radi... nema problema... tada je pravi pozer...

ja imam polupersijanera, zove se Bagero, mnogo je pametan i takodje ne voli da ga slikaju. kad skontam kako da nabacim slike na forum, nabacicu par komada ovde cisto da ga vidis
 
Natrag
Top