Hronologija Jehovinih svedoka

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Posto se ovde jos nijedan JS nije pojavio, primorani smo da nastavimo i bez njih.

Uzecemo Zaokretov odgovor koji je dao na njihovoj tem:


Dragi nas cika Miko,

Sto se tice sudjenja Raterfdu i ko je vec tada bio od JS,ceo taj celcijati proces je bio MONTIRAN,i na kraju su oslobodjeni svih optuzbi,a taj sudija je zaglavio robiju zbog primanja mita.
Hocemo li da pricamo i o hiljadama JS koje je Hitler takodje zatvarao u konc logore i ogroman broj pobio???,nosili su ljubicast trougao da bi se razlikovali od Jevreja i drugih.
Hocemo li da sudimo i tim JS koje je Hitler pobio u konc logorima??
Da nije stradao mozda neki adventista u toj organizovanoj Hitlerovoj hajki???[QUOTE/]

Rise, poznato mi je to sudjenje. Uprava iz Brooklina bila je okrivljena da deluje protiv drzavnih vlasti. Cak je Ruterfor bio okrivljen da je bio simpatizer Hotlera, iako ga je Hitler kasnioje javno kritikovao. Postojale su i druge optuzbe, i na kraju sud je ponistio optuzbu.

Medjutim, to se ne odnosi na moje pitanje koje sam ti postavio, a ono glasi. Da li su bili kvalifikovani vasi prevodiooci Boblije. Na sudu je postavljeno pitanje Ruterfordu: Ko je prevodilas vaseg prevoda. On je odgovorio da je on. Kada ga je sudija pitao da mu prevede neke jevrejske i grcke reci nije znao da ih preved. To pokazuje da JS nisu imali kvalifikovane prevodiose, nego da su se sluzili tudjim prevodima i proizvoljno ubacivali ono sto ce potvrditi njihove zablude.


Zaokret:
Sto se tice skolovanja,postoji Teokratska skola ospodobljavanja za sve i za svakoga i to potpuno besplatno za one koji to zele.[QUOTE/]

Rise, molio sam te da nam kazes gde se nalazi ta skola i da nam kazes koliko traje skolovanje vasih "teologa"? Kada ces nam to odgovoriti?

Zaokre: Sto se tice skolovanja,postoji Teokratska skola ospodobljavanja za sve i za svakoga i to potpuno besplatno za one koji to zele.[QUOTE/]

Ranije sam rekao da sam jednom proveo 8 sati razgledajuci Glavnu upravu JS, stampariju i drogo u Brooklynu. Pre podne imali smo jednog vodica koji nas je vodio i objasnjavao, kad sam ga upitao za skolu, reko mi je da postoji GILIJAD skola za skolovanje njihovih vodja. Ali nije hteo da odgovori na pitanje gde je i koliko traje skolovanje.
Posle podne vodoc je bila zena po imenu Nency. Ona mi je rekla da tu imaju skolu Gilijad. Kad sam zatrazio da vidim tu skolu i da li moze da mi da informacije koliko traje skola, da mi da nastavni program, ona mi je rekla da traje 3 meseca. A nije mogla da mi pokaze skolu, jer djaci te skole po danu rade, a samo navece imaju nastavu.
Zar se u takvoj pacijoj skoli mogu skolovati teolozi?

Nisam siguran da razumem Zaokreta sta misli kad kaze Teokratska skola. Da li misli na Gilijad skolu? Ta skola za svakoga, to su njihovi sastanci u toku sedmice, bio sam prisutan. Oni studiraju svoj casopis Kula strazara. To je skola za babe, a ne za teologe.

Zbog tog, sto nemju jednobrazno ucenje, svaki od njih svira svoju violinu, a drugi koji ga nasledi udara u bubnjeve i rusi ono sto je predhodni gradio.
Oni uoposte ni nemaju teolosku skolu.
Njihovi kvazi "teolozi" su samoki i zato imaju zbrku u ucenju...

Zaokret je napisao:

Sto se tice sudjenja Raterfdu i ko je vec tada bio od JS,ceo taj celcijati proces je bio MONTIRAN,i na kraju su oslobodjeni svih optuzbi,a taj sudija je zaglavio robiju zbog primanja mita.

Rise, ti ne poznajes zakon u USA. Ako jedan sudija pogresi u svojoj sluzbi, on ne ide u zatvor, nego postoje dve kaznne za njih:

1. Smene ga sa duznosti na kojoj je bio.
2. Mogu da mu oduzmu BAR, a to je dozvola da samostalno vrsi duznost sudije ili advokata.

Moj sin je doktor prava i to svakako dobro zna.
Tako tvoja tvrdnja d aje sudija otisao na robiju, nije istinita.

Posle svaake presude, nezadovoljni imaju pravo zalbe visem sudu, koji potvrdjuje istu ili je odbacuje, a donosi drugu. Niko ne sudi prvom sudiji.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Evo, proslo je 13 dana odkako sam otvorio ovu temu, pa i pored mnogobrojnih poziva da nam se pridruze JS do sada nijedan od njih nije se usudio ni da se pojavi ovede. ZASTO?

Na nekim drugim temama Ris Zaokret nas je ubedjivao da je vavilonski car Navugodonosor 607 godine p.n.e. zauzeo Jerusalim , srusio hram i da je tada pocelo vreme neznabozaca. JS su tu godinu uzeli jer im je neophodo potrebna da bi svojom pretpostavkom stigli do carobne godine 1914.

Evo sta Istorija svedoci o tome. Obratiti posebno paznju na godine koje Istorija navodi.

IZ ISTORIJE IZRAILJA I PALESTINE:


"Kraj Jude označen je pobjedom Babilonaca, predvođenih Nabukodonozorom, nad Egipćanima, u bici kod Karkemiša (605. p. n. e.). Nekoliko godina kasnije (598. p. n. e.) Babilonci kreću na Jerusalem, koji se sljedeće godine predaje, a kraljevska porodica je odvedena u Babilon. Nakon još jedne pobune u Judi, potaknute od strane egipatskog faraona Psamtika II., Jerusalem je razoren (587. p. n. e.), skupa s Hramom i dvorom, a viši sloj stanovništva odveden je u Babilon..."
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Evi, navrsilo se 14 dana otkako sam otvorio ovu temu i do sada nijedan Jehovin svedik nije se usudio da prozbori ni jednu rec!
Imamo tuce pitanja na koja strpljivo cekamo odgovor.

Zbog cega se toliko plase?
????
Da li su za njih pitanja toliko teska ili ne vole diskutante??
Sta mislite, dokle cemo cekati?

Danas je 15. dan odkako cekamo da nam se pojave misionari JS.

Nema nikakvog abra od njih, izgleda dacemo ostati bez njih!
 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
03.03.2018
Poruka
5
Gospodine Marko, zasto JS nemaju ili imaju ikakav Teoloski fakultet? Sta proucavaju i koliko studenata imaju? Pre svega koji su njihovi profesori i koliko su obrazovani?
Molim odgovor i hvala.
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Gospodine Marko, zasto JS nemaju ili imaju ikakav Teoloski fakultet? Sta proucavaju i koliko studenata imaju? Pre svega koji su njihovi profesori i koliko su obrazovani?
Molim odgovor i hvala.

Postivanje Cosmos,
Tvoja pitanja su odlicna, to je ono sto bismo svi zeleli da znamo. Zato neprestano i pozivamo JS da se javi i odgovore na toliko pitanja koja ih dugo cekaju.

Pre svega,koliko je meni poznato i ako se u poslednje vreme nesto nije promenilo, oni nermaju nikakvu teolosko skolu. Njihove staresine su za teologiju lajici. Jedan mladic koji me je posecivo reko mi je da i oni imaju skolu koja se zove Gilijad i da se tu skoluju njihove vodje.
Prilikom posete Glavnoj upravi JS u Njujorku, izmedju ostalog, trazio sam da vidim tu njihovu skolu. Prvi vodic nije hteo o tome da govori. Posle podne vodic je bila jedna zena i ona mi je rekla da ta skola traje 3 meseca, ali da djaci po ceo dan rde, a samo navece imaju casove. To je nekakav tecaj, a ne skola.

U tome i jeste problem sto oni nemaju stabilnu doktrinu, jer svaki od njih ima svoje misljenje, i nisu upoznati se svim sto svi veruju, zato su posle prvog predsednika Rasla, odbacili njegovo ucenje, zajednicu podelili u dva dela, i odbacili svih sedam njegovih knjiga. Posebno su odbacili njegovo ucene u piramidama sto je tvrdio da imaju vest od Boga za poslednji narasta.

Njegov naslledik Ruterfor, iako je odbacio Raslove zabljude, napisao je 15 knjiga koje se suprotstavljaju jedna drugoj. Sagradio je dvorac u San Diegu sa namenom da u njega nastani patrijarhe staroga zavet koji su trebali da vaskrsnu 1925. godine. Posto se ni to nije ostvarilo, njegov naslednik Nor odbacio je njegovo krivoverje, prodao zamak, i knjge bacio u kantu za otpatke. Tako danas Raslove i Ruterfordove knjige nemju ni u bublioteci, a njihovi vrenici nista ne znaju o tome.


Moj prvi susret sa Jehovinim svedocima

Godine 1960. bio sam pozvan da posetim grupu koja proucava Bibliju. Kada sam stigao nasao sam ih okupljene u kuci jednog siromsnog coveka koji se zvao Nikola i koji je lezao tesko bolestan. Na sredini sobe stajao je sto, ispred njega nekoliko klupa, a u jednom kraju iste sobe na krevetu lezao je domacin. Bila je to novoosnovana grupa od desetak vernika. Iznenadio sam se kad su mi ponudili da im govorim iz Biblije. Govorio sam oko pola sata i tada smo presli na pitanja. Oni su pitali, a ja sam odgovarao. Zatim sam ih zamolio da ja postavim nekoliko pitanja, jer bih zeleo da doznam ko su i sta veruju. Medjutim, niko od njih nije poznavao poreklo i istoriju zajednice kojoj su pripadali, pa su i njihovi odgovori bili sturi. Ipak, jasno su odgovorili da su Jehovini svedoci.
Rekli su da je Hristos dosao 1914. godine. Iako sam ranije cuo da postoje oni koji tako veruju, ipak sam se iznenadio njihovoj izjavi. “Ako je Hristos dosao, gde je sada i sta je doneo”, upitao sam. “On se otkriva u naoruzanju i ratovima”, bio je njihov odgovor. To me je jos vise iznenadilo. “Zar Isus dolazi da nam donese ratove”, upitao sam “zbog toga nije potrebno da dodje, ratova imamo i suvise i bez Njega.”

Obratio sam se bolesniku pitanjem: “Verujete li i Vi da je Isus dosao 1914. godine?” Bio je malo zbunjen, ali je tiho odgovorio: “Da”. “Verujete li da cemo posle Hristovog dolaska i dalje lezati bolesni u krevetu? Ja takvog Isusa ne cekam niti mi je takav potreban. Ja verujem da kad Isus dodje, vise nece biti, bolesti, tuge, zalosti, ratova i krvoprolica, rastanaka ni smrti.”

Bolesnik je prikupio snagu i kroz suze rekao: “Tako je, brat je u pravu.” Medjutim, pripadnici njihove grupe upitali su ga: “Zar se kolebas brte Nikola!” Ubrzo posle toga u bolesti, tuzi i beznadju, Nikola je umro. Tako se zalosno zavrsio moj prvi susret sa Jehovinim svedocima.

Jadan covek! Godinama je verovao u nesto sto ga je na kraju izneverilo. U najkrtiticnijem trenutku svoga zivota nije imao za sta da se uhvati. Umro je bez nade u skori Hristov dolazak i vaskrsenje mrtvih. Hristos je obecao: “Evo cu doci skoro, i plata moja sa mnom, da dam svakome po delima njegovim.” (Otkrivenje 22,12) “I Bog ce otrti svaku suzu od ociju njihovih i smrti nece biti vise, ni placa, ni vike, ni bolesti nece biti vise; jer prvo prodje.” (Otkrivenje 21,4)

Blago onima koji danas imaju potpuno poverenje u Rec Gospodnju i ispunjenje Njegovih obecanja. Ova blazena nada vekovima je podizala klonule i hrabrila one koji su umirali; ova nada jaca je od groba i smrti
 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Danas je 16, dan odkako sam otvorio ovu temu i jos nijedan JS nije se usudio da se pojavi da odgovori na tolika pitanaj. Naredjeno im je od vrha da se ne pojavljuju na ovoj temi, jer preti im opasnost da pobegnu sa Kule strazare. Pa jeste to ozbiljno pitanje. Dokle cemo cerati?????
Ttesko poverovati da za vise od dve semice nijedan se jos nije pojavio!!!!

Posto se oni ne javljaju na nasim temama, mozda bi bilo dobro da se ni mi ne javljamo na njihovim pa neka diskutuju sami sa sobom.


Dok sam ziveo u Parizu, jedne veceri zvono je zazvonilo i kad sam otvorio vrata video sam coveka srednjih godina koji me je upitao: “Da li ste religiozni?” Odgovorio sam da jesam. Upitao me je da li bih zeleo da proucavam Bibliju. ”Svakako”, odgovorio sam. Bio je vrlo ugladjen, fin i prirodno inteligentan covek, koji se trudio da mi pomogne da razumem Bibliju kao sto je on razume. Medjutim, moja pitanja su ga uvek iznenadila i posto nije mogao da odgovori na njih, obecao je da ce iduceg puta doneti odgovor. Tako je radio dva meseca.... Iako njegovi odgovori nisu uvek zadovoljavali moje potrebe ni bili korektni, divio sam se njegovom trudu i zalaganju. To su zaista divni ljudi.


Kad smo dosli do proucavanja o Svetom Duhu, tvdrio je da je Sveti Duh energija, a ne licnost. Ja sam naveo suprotne dokaze i dao mu biblijske tekstove koji nedvosmisleno dokazuju da je Sveti Duh licnost koja ima svoju volju i donosi odluke. Kao i uvek obecao je da ce pripremiti odgovor za iduiu posetu. Kad je sledeceg puta dosao bio je obeshrabren. “Nikad nisam sreo coveka da toliko poznaje Bibliju kao vi”, rekao je, “ne mogu da nadjem odgovore na vasa pitanja, sto sam imao to sam vam dao.” Pozdravili smo se i vise nije dosao. Tako dobar i ugla|en covek ciji trud zaista cenim, ali kad je u pitanju doktrina, odlazi ozaloscen.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
03.03.2018
Poruka
5
Mr. Marko, JS verovatno cekaju tako dugo jer mozda rade na novom otkricu - datumu Hristovog dolaska. Ko zna, sta velis, hoce li to biti sada neki skori ili dalji datum dolaska ili smaka sveta?
Hvala
 
Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.409
Zdravo cika Miko,
S duznim postovanjem ,na ovoj temi mozemo da pisemo samo o hronologiji JS.Necemo ni o trojstvu,ni o svetom duhu,ni o vaskrsenju,ni o idolopoklonstvi itd,jel to OK???

Kao drugo mi smo dugo pisali i na beogradskom forumu dok je postojao,pa smo nastavili ovde na temi 1914.,kako se doslo do te godine i naveo sam sve podatke .
Kolko sam primetio mi se ne slazemo samo u datumu razaranja Jerusalima od strane navuhodonosora ili ima jos neslaganja ,ali jedno po jedno.
Evo da vam izadjem u susret ,i znajte dobro da niko o d staresinstva JS ne komanduje ni meni ni bilo kom JS da ne sme da vam odgovori na ovom forumu na ovoj temi ili bilo gde u duhu hriscanske miroljubivosti i gostoprimstva.
Ajde da vidimo prvo sta vas muci.
Koja godina,koji dogadjaj?
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Zdravo cika Miko,
S duznim postovanjem ,na ovoj temi mozemo da pisemo samo o hronologiji JS.Necemo ni o trojstvu,ni o svetom duhu,ni o vaskrsenju,ni o idolopoklonstvi itd,jel to OK???

Eto svi smo svedoci da se danas desilo veliko CUDO, evo naseg sagovornika Ris, ipak je resi da nam se javi. Zaokret , to je od tebe jako lepo i mi cemo se radovati da nam objasnis neke stvari i da nam propovedas.

Pre svega, ne mozes ti doci na moju temu pa meni naredjivato sta cu ja pisati. Tema je Hronoligija JS, ali o toj vasoj hrobnlogiji visi vasa teologija, kao kraj svetaa, Hristov dolazak, odnosno prisustvo, onda sasvim je ispravno navesti sve sto je vezano za vasu hronologiju, a za nju je vezano sve sto ste ucili.


Kao drugo mi smo dugo pisali i na beogradskom forumu dok je postojao,pa smo nastavili ovde na temi 1914.,kako se doslo do te godine i naveo sam sve podatke .[/QUOTE]

To je istina, da ste mnogo pisali o toj vasoj hronologiji i upravo sada cu priloziti vase izjave i molio bih te da nam ih objasnis. A najvazije je da nam na kraju kazes koja je danas vasa hronologija?

Kolko sam primetio mi se ne slazemo samo u datumu razaranja Jerusalima od strane navuhodonosora ili ima jos neslaganja ,ali jedno po jedno.
Ajde da vidimo prvo sta vas muci.[/QUOTE]

Vec imas masu pitanja koja smo postavili od pocetka teme, mozda bi mogao da pocens od pocetka.
Odlicno Rise icicemo jednu po jednu, ja cu navesti vase izjave, a ne moje, iz vase literature, a ti objsni nam sta je to i da li i danas tako verujete.

Ovde cu navest ono sto je Rasll izjavio i sto su vasi pisali. Nista nije moje, sve je vasel


Icicemo po godinama, a pocinjemo od 1877.


1877 . Kraj ovoga sveta koje je kraj jevandjelja i pocetak mileniuma je blize, nego sto mnogi ljudi misle. Naravno mi smo vec usli u period promene, koje ce biti vreme velike nevolje, koja nije bila odkako je sveta.” C.T. Russell, Three Worlds, and the Harvest of This World, p. 17).

Pitanje:Da li je kraj ovoga sveta i kraj Jevadjerlja bio od 1877 do dana?"


1880 "Nema potrebe da ponovo cujemo dokaze da je sedma truoa pocela sa svojom vescu A.D., 1840. i da ce nastaviti sve do 1914, kad pocinje vreme neznabozaca.
Biblija dokazuje da Gospod dolazi po svoju Nevestu 1874. godine
(Zion's Watchtower November, 1880 p. 1)

Rise, kako to danas objasnjavate? Svi smo svedoci da se ovo nije ispunilo.

1886. Doslo je vreme da Mesija preuzme vlast i uspostavi mir na Zermlji.
(Zion's Watchtower, January, 1886;Watchtower reprints I, p. 817)

Da li je Mesija preuzeo vlast na zemlji tada?

1888 "Biblijski dokazi stizu do 1914. Kada ce bit kraj vladanju nesavrsenih ljudi."
(The Time Is At Hand, 1888, p. 76, 77)

Da li je bio kraj vladavine nesavrsenih ljudi te godine?

Za ovaj put toloko je dosta, jer treba da imas vremena da odgovoris na ova pitanja.

Sve najbolje


Mr. Marko, JS verovatno cekaju tako dugo jer mozda rade na novom otkricu - datumu Hristovog dolaska. Ko zna, sta velis, hoce li to biti sada neki skori ili dalji datum dolaska ili smaka sveta?
Hvala

Postovanje Cosmos,
kao sto vidis ima nade da cemo poceti diskutovati sa JS i da cemo dobiti odgovore na nasa pitanja. Malo su zakasnili, ali poslovica kaze Bolje ikad, nego nikad. Zato svoja pitanja uputi Zaokretu, on dobro pozanje ucenje JS i nadamo se da ce imati odgovor na svako opitanje.

Da postavim jos neka pitanja:

1889 "Nemojte biti iznenadjeni

1889 "Nemojte biti iznenadjeni kad vam iznesemo dokaze da je Bozije carstvo veec pocelo. koje pocinje 1878. Koje ce se zavrsiti 1914. potpunim zbacivanje svetskih vladara, sto je vec pocelo." (Studies in the Scriptures, Vol. 2, The Time Is At Hand, 1889 Ed., p. 101. The 1915 Edition of this texts changed "A.D. 1914" to read 'A.D. 1915')

Rise, da li je zaista Bozje carstvo pocelo 1878? Kakvo bi to bilo Bozje carstvo u kom su bili toliki ratovi i krvoprolica?


1889. Objavili su: "Ovde smo obezbedili dokaze da od stvaranja Adama zavrsilo se set hiljada godina 1873.”

(Studies in the Scriptures, Vol. 2, p. 39. 1889)
Da li se zaista zavrsilo 6000 godina od Adama do te godine?



1889 " U vremenu od 26, godina sve svetske vlade bice oborene i rasformirane.”

(C.T. Russell, Studies in the Scriptures, Vol. 2, p. 98-99, 1889)
Rise, sta kazes na to?


1889 "Iznosimo biblijske dokaze koji pokazuju da je 6000 godina od stvaranja Admama zavrseneIn 1872. godine." (Studies in the Scriptures, Vol. 2, p. 33, 1889)

Rise, pa dali se 6000 godina zavrsilo 1873. ili 1872.????

Svoje vernike su uveravali da je njihiova hronologija Bozje otkrivenje koje nikad ne moze da promasi. Da li je to istina ili nije?


Unapred hvala na trudu i odgovorima


Dobro Zaokret, obecao si da ces odgovarati na nasa pitanja, pa ipak nema te.
Mozda si zauzet, ali pozuri se, jer svi cekamo na tvovje odgovore!!!
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Imam jedno veom zanimljivo pitanje za JS:

RASLOVA PIRAMIDOLOGIJA


Rassll je mere piramide primenjivao kao prorocko vreme

1897 "Mera je 3416 inci, simbol 3416 godina. Ovo racunanje pokazuje 1874. godinu kao pocetak velike nevolje." (Russell, Studies in the Scriptures: Thy Kingdom Come, Series III, p. 342, 1897 edition [1916 edition changed to read:

“Pronasli smo da 3457 inci predstsavljaju 3457 godina, tako Piramide svedoce da je blizu 1914. godina kada ce poceti vreme nevolje...

Gore je rekao da vreme velike nevolje pocinje 1874, a ovde 1914.

1897 "Ovo pokazuje da oktobra 1914. dolazi karaj politickom i eklezioloskom sistemu cime se zavrsava vreme neznabozaca." (C.T. Russell, Studies in the Scriptures, IV, p. 622, 1897)

Verovatno je to ono sto je ranije prorekao da ce biti unisteno Hriscnstvo, sve crkve i sve drzavne vlasti na svetu.

1897 "NAS GOSPOD, POSTAVLJENI CAR, SADA JE NASTUPIO OD OKTOBRA 1874, a zvanicno osvecenje njegove sluzbe bilo je aprila 1878. godine.

(Studies in the Scriptures, Vol.4, p.621, 1897)


1904 "Prema nasim ocekivanjima veliko vreme nevolje bice na nam uskoro, negde izmedju 1910 i 1912 koje ce dostici kulminaciju kraja vremena neznabozaca 1914. godine,." (The New Creation, Studies in the Scriptures, Vol. 6, p. 579, 1904)

Pa jeli zaista te godine dostiglo kuilminaciju?


Rise, sta ti kazes na sve ovo?

Pa zar se ni jedan JS ne pojavljuje???
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top