Ekološko čišćenje i održavanje kuće i drugi slični saveti

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Umjesto omekšivača koristite ovo: Tri puta jeftinije, skida sve fleke i neprijatne mirise sa odjeće

alkoholno-sirceb84bc5a2f791318f.jpg


Da bi vaše rublje bilo kristalno čisto i imalo svjež miris, ne morate da koristite (skupe) deterdžente i omekšivače koji su puni hemikalija. Najbolji pomagač u pranju veša može vam biti obično alkoholno sirće!

Već je dobro poznato da alkoholno sirće može da zamijeni omekšivač za veš, jer uklanja fleke, a ne ostavlja miris sirćeta na vešu, ali njegova primjena u pranju rublja je puno šira. Za razliku od uobičajenih deterdženata i omekšivača, alkoholno sirće je prirodno sredstvo za čišćenje, a i znatno jeftinije.

Donosimo 8 razloga zašto bi alkoholno sirće trebalo da postane vaš glavni saveznik kod pranja odjeće i donjeg veša:

1. Pola šoljice alkoholnog sirćeta izlijte na veš prije nego što ga stavite u mašinu. Sirće će zaštititi boju odjeće, povećati efekat deterdženta i spriječiti da na odjeći nakon pranja ostanu ostaci deterdženta.

2. Koristite alkoholno sirće umjesto omekšivača za veš. Sipajte ga u odjeljak za omekšivač i sirće će posao omekšivača odraditi još bolje, jer će rublje biti mekše, a okolina čistija.

3. Kiselina u alkoholnom sirćetu uspješno će ukloniti mrlje od dezodoransa i tragove znoja sa bijele odjeće.

4. Alkoholno sirće neutrališe neprijatne mirise na odjeći, što znači da će bez problema ukloniti i miris dima sa nje.

5. Sa nekih vrsta tkanina vrlo je teško ukloniti životinjske dlake, ali i tu pomaže alkoholno sirće. Jednostavno ga dodajte u mašinu i dlake će nestati.

6. Ako koristite alkoholno sirće pri pranju veša, takođe ćete spriječiti statički elektricitet kod odjeće.

7. Vešu koji perete na ruke dodajte 6 kašika alkoholnog sirćeta i ostavite da stoji pola sata. Na ovaj način možete da perete i donji veš i kupaće kostime.

8. Alkoholnim sirćetom možete da očistite i samu mašinu. Sirće će ukloniti sve nečistoće kao i tragove kamenca i buđi.

Izvor: Zadovoljna
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
MNOGOBROJNE KORISTI OD PEPELA: Ukoliko Se Grijete Na Drva, Ne Bacajte Prirodni Produkt Sagorijevanja

802_1949_pepeo-iste-srijede4112be145a5acda1.jpg


Pepeo od ogrijevnog drveta toliko je korisna stvar da može da se upotrijebi na mnogo načina, tako da ukoliko se grijete na drva, nipošto nemojte da ga bacate.

Poljoprivrednici odlično znaju koliko drveni pepeo može da bude odličan za zemlju, pa ga često koriste kao prihranu i za poveće kiselosti zemljišta. Naročito prija biljkama koje vole kalcijum kao što su paradajz, spanać, bijeli luk, ali i ruže. Prije nego što posijete ove biljke, dodajte četvrt šolje drvenog pepela u zemlju.

Takođe, kada pepeo pomiješate sa vodom i ostavite nekoliko dana da odstoji, a potom procijedite, dobili ste ceđ. Ona je odlična za čišćenje odjeće, podova, srebrnine, hrđe sa mermernih površina.

Malo gušća varijanta pepela i vode u vidu paste može da skine mrlje sa namještaja. Takođe, sapun od ceđi odličan je za one koji imaju masnu kosu.

Pepeo dobro uklanja neprijatne mirise u stanu, ali i u frižideru, a djeluje slično kao sirće koje ostavite da “povuče” aromu neke ubuđale namirnice.

Pojedine štetočine, poput puževa i raznih insekata, ne podnose pepeo, pa ćete ih se vrlo lako riješiti uz pomoć ovog “otpatka”. Isto važi i za mrave – pospite mravinjak pepelom i mravi će odmah da odu.

Korisno je da i u ćoškove podruma pospete po malo pepela, jer ćete na taj način oterati miševe, bubašvabe i druge napasnike.

Pepeo može da pomogne i u čišćenju vaših kućnih ljubimaca od buva. Napravite pastu od pepela i sirćeta i namažite svoje životinje. Računajte da ćete poslije ovog tretmana morati i da ih okupate.

(globalniportal.news)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
NIKO OVO NE ZNA, A SVI GA IMAMO U KUĆI: Evo Šta Sve Može Omekšivač Za Veš

873x400-1-750x424ee5b0698cfc6ada7.jpg


Omekšivač za veš čini da naša odeća posle pranja bude meka i da lepo miriše, zbog čega ga svi mi i koristimo.

Međutim, omekšivačem se još mnogo toga može postići.

Evo za šta sve možete iskoristiti omekšivač za veš.

Uklanjanje starih tapeta

Pomoću omekšivača, stare tapete možete skinuti sa zidova bez poteškoća. Rastvorite jedan puni čep tečnog omekšivača u jedan litar vode i nanesite ovaj rastvor na zidove pomoću sunđera. Sačekajte 20 minuta da tapete upiju rastvor, a potom ih lagano sastružite sa zidova. Potrebno je da uradite sledeću stvar.

Ukoliko tapete imaju površinski vodootporni sloj, pre nego što nanesete rastvor sa omekšivačem, uzmite žičanu četku i napravite ogrebotine po tapetama.

Smanjenje naelektrisanja na tepihu

Da biste sprečili pojavu statičkog naelektrisanja prilikom hodanja po tepihu, naprskajte tepih rastvorom sa omekšivačem. Dodajte jedan puni čep omekšivača u 2,5 l vode, sipajte rastvor u bocu sa raspršivačem i blago poprskajte tepih.

Ne smete da natopite tepih rastvorom, to može da ga ošteti. Tepih naprskajte uveče da bi tokom noći mogao da se osuši. Dejstvo rastvora će trajati nekoliko nedelja.

Uklanjanje tragova spreja za kosu

Kada često nanosite sprej za oblikovanje frizure, tragovi spreja završe na zidovima i kupatilskom nameštaju. Nakon nekog vremena, tragovi spreja se osuše i nakupe, i teško ih je skinuti.

Da biste rešili ovaj problem, samo napravite rastvor od omekšivača i vode u razmeri 1:2. Dobro promešajte rastvor, sipajte ga u bocu sa raspršivačem, naprskate zaprljanu površinu i ispolirajte suvom tkaninom.

Čišćenje tvrdih površina

Stakleni stolovi, vrata na tuš-kabinama i druge tvrde površine se mogu očistiti rastvorom sa omekšivačem. Ovaj rastvor će pomoći da se prašina ne zadržava na površinama. Potrebno je da pomešate jednu meru omekšivača sa 4 mere vode.

Rastvor čuvajte u flašici, na primer, onoj od deterdženta za pranje posuđa koja omogućava kontrolisano sipanje tečnosti. Nanesite rastvor na čistu krpu, prebrišite željene površine i na kraju ispolirajte suvom krpom.

Čišćenje tepsija

Zaboravite na struganje i grebanje. Zagorele naslage na tepsijama nakon pečenja možete lako ukloniti pomoću tečnog omekšivača. Napunite tepsiju vodom i u vodu dodajte malo omekšivača. Neka tepsija tako stoji oko sat vremena, odnosno do momenta kada se naslage mogu s lakoćom ukloniti.

Održavanje četki za bojenje

Nakon upotrebe četke za bojenje, temeljno je očistite od boje i isperite u posudi punoj vode u koju je dodata kap tečnog omekšivača. Nakon toga, obrišite četku i odložite je do sledeće upotrebe. Tako će vaše četke zadržati svoju elastičnost.

Čišćenje tragova kamenca

Kada perete prozore vodom koja je puna kamenca, tragovi kamenca će sigurno ostati na površini. Nanesite omekšivač na fleku i sačekajte 10 minuta. Nakon toga prebrišite površinu i isperite je.

Napravite sopstvene omekšavajuće listiće

Omekšavajući listići se dodaju vešu prilikom mašinskog sušenja veša. Efekat koji se postiže kupovnim listićima, može se postići i ako neku staru krpicu nakvasite jednom supenom kašikom omekšivaća i ubacite je u mašinu za sušenje zajedno sa opranim vešom.

(espresso)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kako Ukloniti Oštećenja Sa Obuće I Kožnog Nameštaja

shoepolish_5-650x4302aa02c3bbae736bc.jpg


Ogrebotine na kožnoj obući, tašnama i nameštaju nastaju neočekivano.

Ne sekirajte se ako ste oštetili omiljenu stvar, jer ako se potrudite da je popravite, to ćete sigurno i uspeti uz pomoć nekoliko saveta koje ćemo vam dati u ovom tekstu. Zapamtite ih, sigurno će vam biti od koristi.

Kako otkloniti oštećenja sa kože? Postoje razne metode:

„Ekstremne metode“

Koriste se samo u slučaju kada su oštećenja sitna i treba ih brzo otkloniti. U tu svrhu možete koristiti:

– Ženski lak za nokte. Odgovara, kako providni, tako i lak crne boje.

– Marker. Dovoljno je samo izabrati boju markera, tako da odgovara boji obuće, i obojiti ogrebotinu.

– Imalin. Treba precizno naneti na mesto oštećenja. On je idealan za male, sitne ogrebotine, boji ih i čini ih neprimetnima.

KAKO UKLONITI OŠTEĆENJE POMOĆU VOSKA

Duboku ogrebotinu na kožnoj obući možete otkloniti pomoću voska ili parafina.

– Zagrejte vosak ili parafin i pažljivo nanesite na oštećenu kožu.

– Kada se vosak osuši, dobro izglancajte taj deo flanelskom krpom i obojite oštećeno mesto imalinom.

Šta raditi ako se na kožnoj obući pojavi prava poderotina? Uz pomoć laka za nokte ili super lepka problem se otklanja neverovatno lako.

KAKO UKLONITI PODEROTINU SA OBUĆE

– Nanesite na šibicu ili četkicu za zube lak ili super lepak.

– Premažite oštećeno mesto sa unutrašnje strane.

– Pritisnite komadom tkanine zalepljenu oblast, pridržite tako 3-4 minuta da bi se koža koja se odvojila dobro zalepila.

Ako je ostala ogrebotina popunite je super lepkom još jednom. Zatim nanesite na oštećenu površinu nekoliko slojeva boje koja odgovara boji obuće. U ove svrhe je najbolje koristiti akrilne boje.

Gotovo, nema ni traga od oštećenja!

KAKO UKLONITI OŠTEĆENJE SA KOŽNOG NAMEŠTAJA

– Nanesite na ogrebotinu i na površinu oko same ogrebotine malo maslinovog ulja. Važno je ovo raditi kružnim pokretima, glatko i postepeno.

– Ostavite da koža upije masnoću i da se potpuno osuši.

Ako ogrebotina nije iščezla primenite sledeći trik: prvo nanesite na oštećeni deo kože maslinovo ulje. Zatim umočite pamučnu tkaninu u malo vode i stavite tkaninu na ogrebotinu.

Na pamučnu tkaninu prislonite toplu peglu. Dejstvo toplote će pomoći ulju da prodre duboko u kožu i da „izleči“ ogrebotinu.

Da biste zamaskirali oštećeno mesto, na kraju nanesite štapićem za uši imalin odgovarajuće boje na problematičnu zonu. Skinite ostatak kreme sunđerom.

(femina)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Stavite iskorišćene kesice čaja u sudoperu sa prljavim posuđem i posmatrajte šta se dešava

BeFunky-collage-1692dc28b139f9fd01.jpg


Pre nego što bacite kesicu čaja, isprobajte novi trik! Jednostavno je stavite u sudoperu sa gomilom prljavog posuđa. Kesice za čaj odlične su za čišćenje, a ukoliko imate dosta posuđa za koje znate da će vam zatrebati dosta deterdženta, ovaj trik može biti dobra ideja!

Čaj predstavlja sjajno sredstvo za čišćenje zbog svog visokog stepena adstrigentnosti koje mu pomaže da se izbori sa masnoćom. To je zahvaljujući taninima ili prirodnim jedinjenjima koja se nalaze u lišću i koja doprinose adstrigentnosti čaja. Preporučuje se da svoje posuđe preko noći ostavite u vrućoj vodi sa kesicom iskorišćenog čaja kako biste ujutru olakšali uklanjanje masnoće. Ako imate malo prljavog posuđa, dovoljna će vam biti jedna kesica, ali ukoliko ga ima dosta, onda slobodno stavite veći broj kesica.

akođe, ti čarobni tanini u čaju mogu biti jednako efikasni i za čišćenje prozora. Samo utrljajte vlažnu vrećicu čaja preko bilo kog prozora, ogledala ili para naočara kojima je potrebno čišćenje i obrišite krpom ili papirnim ubrusom.
Crni čaj takođe može biti odličan za čišćenje drvenih podova. Skuvajte litar vode, a zatim tu dodajte pet do šest kesica čaja i ostavite da odstoji 10-ak minuta. Zatim tom mešavinom pomoću krpe ili zogera obrišite podove. A za najbolji efekat, na kraju sve pređite suvom krpom. I voila – vaši podovi će zablistati!

Izvor: Mashed
 
Natrag
Top