Vječno mučenje ili uništenje grešnika?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Koji mi? Nato je Antonijina organizacija tj. Njene crkve.

Vi ste, vas je Nato!

Pa tako vi pisete mrzeci srbe, govoreci kako su oni teski zlotvori i zlocinci! A amerika i nemci su vam andjeoski narodi, i imaju bolji rod! Toliko bolji, da su prvi izvrsili genocid i glume kauboje a drugi su uzrokovali II svetski rat!
 
UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.325
Koji mi? Nato je Antonijina organizacija tj. Njene crkve.
ne-u-nato-ruka.jpg
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Vi ste, vas je Nato!

Pa tako vi pisete mrzeci srbe, govoreci kako su oni teski zlotvori i zlocinci! A amerika i nemci su vam andjeoski narodi, i imaju bolji rod! Toliko bolji, da su prvi izvrsili genocid i glume kauboje a drugi su uzrokovali II svetski rat!

Mire, da li sam ja ikada ovo tvrdio o čemu pišeš?

Hajde sada lepo ti nama navedi poimenice "KO SU TI AMERIKANCI ILI NEMCI - OBIČNI LJUDI, KOJI SU UČINILI BILO KAKAV GENOCID NAD BILO KIM"

Dakle, navedi poimenice svakog pripadnika Američkog i Nemačkog naroda.

Naravno da ne možeš, jer ti upućuješ osudu celom narodu za odluke koje donosi grupica ljudi okupljena oko državne administracije, koju opet vode neki skriveni vladari iz senke.

I sada konačno, kakve veze sa tim ima jedan pripadnik Rimokatoličke, Zapadno pravoslavne, Protestantske, Muslimanske, Budističke, Hunduističke, ili bilo koje druge veroispovesti?

Moj Mire, moj Mire..
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Gore sam dao izjave tvojih teologa da ce biti vjecne muke. Oborena ti je nauka.
Crkva kaže vječno.

оспод је јасно рекао какав крај очекује непокајане грешнике: Идите од Мене, проклети, у огањ вечни који је припремљен ђаволу и анђелима његовим, … , и ови ће отићи у муку вечну (Мт. 25.41,46); … , у огањ вечни и пакао огњени (Мт. 18.8-9); … , који се неће гасити ни ноћу ни дању, до вијека ће се дизати дим њезин, пророкује пророк Исаија (Иса. 34.1-10). Дакле, за такве непокајане грешнике чува се мрак таме занавијек (2Пт. 2.17 ; Јуд. 1.13); и: Такви ће бити осуђени на вечну погибао од лица Господњег … (2Сол. 1.9).

Znam ja da tebe ovo sablažnjava jer ti se protivi tvom razumu.


Evo i Justina glavnog dogmatičara.

Вечна судба грешника биће у свему супротна вечној судби праведника. Сваки ће од њих према своме моралном стању суделовати у вечним мукама. Вечно мучење њихово долазиће од тога што ће они вечито живети у царству зла и у друштву твораца зла: ђавола. Отоме сведоче Спаситељеве речи, које ће на дан Суда бити упућене грешницима: "Идите од мене, проклети, у огањ вечни, приправљени ђаволу и слугама његовим".52 И "ови ће отићи у муку вечну".53 Заљубљени у зло, они ће, по свеправедном суду Божјем, такви ући и у вечни живот, и том љубављу према злу живети кроз сву вечност као што су њоме добровољно живели на земљи. Јер би Бог престао бити Богом љубави и правде, када би их насилно отргао од слободно изабраног им зла и греха.

Вечно мучење грешника неће бити подједнако; оно ће зависити од каквоће и степена грешникове грешности. Степен вечних мука биће за сваког грешника сразмеран степену његове моралне искварености.54

Justin Ćelijski o zagrobnom životu.


Ovo je klasično izvrtanje riječi Božje, kaže da će vječni život dobiti i grešnici i to u mukama.

Na moje ovo pozamašno davanje dokaza. Mire je samo rekao ovo.



I to je sve što je rekao.
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Kada bi Bog mučio vjecnim mukama duse u paklu, onda bi svakako bio nepravedan, međutim, jasno je da će svako da primi kaznu po Bozjem principu koji je otkriven u vreme Starog zavjeta, a koji glasi "oko za oko, zub za zub" a ne glasi "vjecna kazna za oko". Dakle, kazna će biti pravedna, a ne vjecno mucenje u paklu. Pismo to jasnije objašnjava kada kaže:

"I more dade mrtve koji su u njemu, i smrt i pakao dadoše mrtvace koji bijahu u njima, i biše suđeni SVAKI PO DJELIMA SVOJIM." (Otkrivenje 20,13)

Treba razlikovati pojam ognjenog jezera gde će nepravednici izgoreti prema svojim grijesima, i pojam pakla koji u originalu ima znacenje groba. Zato prethodni stih zapravo znači da će grobovi dati mrtvace kojima će tek onda biti sudjeni i koji će tek onda otici u ognjeno jezero.

"I smrt i pakao biše bačeni u jezero ognjeno. Ova smrt je druga smrt. I ko se ne nađe zapisan u knjizi života bačen bi u jezero ognjeno." (Otkrivenje 20,14-15)

Vjecna kazna znaci vjecnu smrt, a to je ta "druga smrt".

Ona se ne desava po nasoj prvoj (prirodnoj) smrti, već po nasem vaskrsenju iz prve smrti, kada ponovo dobijamo svoju svijest i tek onda odlazimo na sud:

"Jer ide cas u koji će svi koji su u grobovima cuti glas sina
Bozjega, i izici će koji su cinili dobro u vaskrsenje zivota, a koji
su cinili zlo u vaskrsenje suda." (Jovan 5,28-29)

Pojam vječne muke mnoge zbunjuje.

Objasnjenje je u tome sto biblijski pojam "dovijeka" (zauvijek) nema bukvalno znacenje doveka (zauvijek) već ima znacenje vremena koje je potrebno da se ispuni radnja o kojoj je riječ.

To se može videti iz mnostva primera.

Na primer, kada bi neki rob dobio slobodu, ali bi zeleo da ostane da sluzi gospodara kod kojega je bio "onda neka ga dovede gospodar njegov pred sudije i postavi na vratima ili kod dovratka, i onde neka mu gospodar probusi uvo silom, pa neka mu robuje doveka" (2.Mojsijeva 21:6). Ocigledno, rob može da bude rob samo dok je ziv, ali ne i bukvalno zauvijek.

Kada je Isus Navin spalio grad, izvjestaj kaže: "I obrati ga u gomilu vecnu" (Navin 8,28).

Kada je Isus Hristos prokleo nerodnu smokvu (simbol naroda koji "leprsa svojim liscem", ali nema nikakvog duhovnog roda) tada izvjestaj kaže: "Da nikad na tebi ne bude roda doveka. I odmah usahnu smokva." (Matej 21,19)

Slično imamo u 2.Carevima 5;27: "Zato guba neka tvoja prione za tebe dovijeka." (Pojam dovijeka ima isto znacenje koje ima i pojam zauvijek, i koji se upotrebljava na istom mjestu u drugim prevodima Biblije.)

Takođe, apostol Pavle kaže da postoji nauka o "sudu vecnom" (Jevrejima 6:2), ali je jasno da se nikome neće suditi vjecno.

Posljedice suda su vjecne, ali se on neće odvijati vjecno.

Isto tako Hrist je Svojom žrtvom omogućio "vjecni otkup" (Jevrejima 9:12) za ljude. On ne umire stalno na krstu da bi tako cinio "vjecni otkup" onih koji su zasluzili vjecnu smrt, već je učinio to jednom za vjecnost.

Hristos ne treba "da mnogo puta prinosi sebe; inače bi on morao mnogo puta stradati od postanja sveta; a sad jednom na svrsetku vijeka javi se da svojom žrtvom satre greh" (Jevrejima 9:25,26).

Posljedice žrtve otkupljenja su vjecne, ali se otkup ne vrsi stalno. Isti tako treba da razumemo pojam "oganj vecni". "Oganj njihov neće se ugasiti", dok se izgori ono sto treba da izgori. U 1.Mojsijevoj 19,24-25 čitamo da su Sodom i Gomor unisteni vatrom, a Juda piše: "Kao sto i Sodom i Gomor, i okolni njihovi gradovi, koji su se prokurvali onako kao i oni, i hodili za drugim mesom, postavise se za ugled i muce se u vecnom ognju." (Juda 7). Sodom i Gomor ne gore i danas. Ta vatra se davno ugasila, ali je gorela dok nije unistila ove gradove.

Ovakve će biti i "vjecne muke". Ali posledice ovog ognja će biti vjecne.

Da će nepravednici goreti dok ne izgore, jasno je iz biblijskih izvestaja da će oni izgoreti kao strnjika (Isaija 5,24. Jovan 15,6).

Istopice se kao da su od voska (Psalam 68,2).

Oganj će ih pojesti (Otkrivenje 20,9).

Pismo kaže: "Vise neće biti nikakve prokletinje." (Otkrivenje 22,3)

Pojmom smrti on govori o odlasku od muka ovoga života, a zatim se podrazumeva da će biti oživljen vaskrsenjem jer nema druge nade za umrle nego vaskrs, jer sam kaže:

1. Korinćanima

15:16 Jer ako mrtvi ne ustaju, ni Hristos ne usta.
15:17 A ako Hristos ne usta, uzalud vera vaša; još ste u gresima svojim.
15:18 Dakle, i oni koji pomreše u Hristu, izgiboše.
 
Natrag
Top