Magija: Teorija i praksa

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.398
Zanima me Dame i Gospođo forumaši da li se interesujete za magiju

Ne.

plašite magije:warning:

Ne. Jer u Bibliji stoji da Bog štiti svoj narod od svake magije koju su praktikovali pagani onog vremena što i dan danas se radi. Međutim, onaj ko nije sa Bogom zaista može biti žrtva magijskih radnji onih koji se bave njome. Ona ubijstva u Srbiji(poznate pevačice, Ivanča...) jesu pod uticajem magije i zlih radnji. To je samo jedan primer kako to funkcijoniše...ima i drugih.


Mislim onu pravu magiju a ne tipa "Vlaška magija" i gledanje u pasulj. Znači Enohijanska magija, Kabalistička magija, Abramelin magija, Planetarna magija, magija sigila, Talismanska Magija, Ceremonijalna magija, Hermetizam kao i moj najomiljenija Hermetička Vudu magija(da ima viši i niži ritual voodu lutke:D).

Mislim da bez Božije zaštite i dečije igrarije sa magijom mogu da budu "efikasne":).

Da li ti praktikuješ magiju i kakvo je tvoje iskustvo?

Pozdrav
 
Član
Učlanjen(a)
13.10.2009
Poruka
1.294
Ja naravno. Doduše ranije sam više proučavao teorijski jer ima puno slame (teorija) ali malo žita (praksa) a treba naći prave “ključeve” u Magiji jer kalauz ne postoji , pa obavez, oprema (ja volim bez opreme ako je moguće a nije često),pa vreme, a lenj sam bio, a ljenjost je ubica magije. Kada hoćeš da započneš Veliko Delo, Mara uvek pravi probleme.

Magija traži strpljivost i istrajnost i upornost i poverenje (veliki meditativni napor) jer nagrada je neizvesna na kraju puta a put mora da se pređe. :(Nema lukavih himalajskih vodiča niti prečica koji bi te vodili zaobilaznim stazama...... Mora se experimentisati analizirati rezultati promeniti ono što nevalja. Vreme prolazi....

:warning:Tu je i upozorenje koje glasi: “Pazite šta tražite od Magije možete biti toliko nesrećni da to i dobijete!”.Sada neću to da objašnjavam samo ako ima interesenata...... Magija je kao i struja ako ne poštuješ njene zakone i njena pravila spržiće te kao i struja..... Pa unutrašnji problemi koji se moraju prevazići (introspekcija duha se mora uraditi belo i crno ogledalo duše) moraju se dati odgovori na sve duhovne probleme i prepreke......

Nije to egzaktna nauka... Mene interesuje specifična oblast a sredstvo je spiritualna magija, a ne magija tipa kako dobiti sedmicu na lotou ili postati “premijer” na mesto premijera (i to je moguće ako imaš prave “ključeve” prokleti ključevi). Te ključeve imam ali to znanje mi ne treba kao niti bilo kakva materijalna dobit, novac, isprazna slava, taština ili sujeta,... nemam baš ni neke neprijatelje (na ovom svetu) da "primenim" nižu voodu lutku....Viša voodu lutka se upotrebljava na sebi samom ako želiš nešto da otkloniš ili poboljšaš nešto... mogućnosti su beskrajne.....već only the Forcebudite savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!” Nije ni mislio kada je to rekao šta u stvari te prelepe reči znače, njihovo pravo, suštinsko značenje, a mene otkrivanje te tajne upravo zanima (to je samo deo jednačine onaj prvi deo sam rešio:p:D...).

Pošto sam prevazišao teškoće i počeo da nalazim prave ključeve (kada je čela “učenik” spreman učitelj se pojavljuje) počeo sam više da vežbam pa mi ovo pisanije dođe kao mali odmor(a i razmišljanje da svedem utiske...) i ako nekog ima za razmenu saveta, ideja, novi ključ pa makar i pogršan je dobrodošao je i od toga nešto naučiš.....

Kako ide osnovna bebi magijia (ove vežbe deluju samo na izvođača i ne mogu se primenuti na druge osobe, mada i može ako znaš kako, nebitno) prvi deo sam dao Kabalistički Krst a za njim ide i Srednji Stub(uvek se rade u paru) kojim se oslobađa energija Sefirota upotrebom božijih imena ko zna za jevrejsku Kabalu taj zna znanje, koja se može upotrebiti za različite psiho i fizičke dobiti. Može se upotrebit za zdravlje ili razvijanje neke veštine bilo duhovnoog bilo fizičkog karaktera. AKO imaš ključeve!

Ja sam dao ovde tehničko izvođenje kako se može naći u većini knjiga i tako ih praktikovao i uvek bio razočaran činodejstvovanjem (otuda lenjost, ovo je crap i ne radi njihova magija) vežbe sve do skora dok nisam konačno pronašao prave ključeve a to su nijanse. Ključ magije leži u nijansama i simbolima. Srednji Stub je kao Či Gong ako ne poznaješ unutrašnje principe njegovog izvođenja on postaje laka i beskorisna fizička vežba. Ali ako ih ZNAŠ dobijaju se ozbiljni rezultati...Tako bez ključeva ovaj Srednji Stub je MRTAV Stub. Kako se izvodi da ću ga drugi put. Magija me čeka.....:give_r:
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.398
Iako će mi neki zameriti što ću reći, ali koliko vidim ti težiš ka samousavršavanju i dobrome. Želiš nešto bolje i lepše od onoga što se može u ovom formalističkom svetu dobiti. I to samo po sebi nije loše. Ti si pronašao u "magiji" tj. određenim obredima verovatno novu snagu za to. Mogu ti samo preporučiti molitvu da ti se otkrije šta je to istinito dobro. Gospod će iskreno srce voditi sve bliže i bliže istini. Samo će ti se otkriti ako si iskren. Pokušaj takođe neke tekstove Biblije da primeniš u svom životu. Postoji mnogo dobrih i korisnih pouka za praktičan život. Milioni onih koji ih praktično primenjuju u životu su zaista napredni u svakom smislu. No, svakako razumem tvoju sadašnju težnju da svoj život urediš na ovakav način. Preispitaj svakako sve i pokušaj kritički da sagledaš stavove kako tvoje tako i drugih. To je moj savet.

Pozdrav.
 
Član
Učlanjen(a)
13.10.2009
Poruka
1.294
Ajde da pričamo malo o Visokoj Magiji od koje višlje nema. Neko kaže Enohijanaska Magija (ime dali po Enohu) iliti Anđeoska Magaija pošto koristi jezik Anđela ali ona jeste veoma komplikovana ali nije Visoka Magija.
“Oel Sonul Vaoresaji, gohu IAD Balata elanusaha.....”
“Vladam nad vama reče Bog Pravde, u moći uzdignutoj iznad Nebeskog svoda Gneva u čijim rukama je Sunce kao mač, a Mesec kao potpuno prodiruća vatra itd ima tu mlogo andjeoskog teksta..
Visoka Magija se deli na Abremalin Magiju i Teurgiju. Abremalin Magija (my favorite) koristi invokaciju za Spoznaju i Razgovor sa svojim Svetim Andjelom Čuvarom. Znači za postignuće i razgovor Licem u Lice forma Anđela je nebitna i zavisi od čoveka do čoveka...
Teurgija sa druge strane zasniva se na preuzimanju bogo obličja ili bogo forme i poistovećivanja sa datim bogom. Čujem tamo neke glasove:” Nema drugoga boga osim Hrista jednoga!”
Ajde da analiziramo malo to zdravorazumski. Ovi ovde što su im usta puna Gospoda “nad Vojskama” sumnjam da bi to pevali pre samo koji vek da su bili rođeni kao Bušmani,Abordžini, indijanci ili Maje i Asteci. Sumnjam da bi se sevetlo javilo Mutezumi na putu za Mexiko i čuo onaj prelepi glas “zašto me progoniš”. Ovako Motezuma im zapovest “Voli bliženijeg svoga kao sebe samoga” ostavio a Zlato im odneo a njih poslao Bogu na ispovjest i sve bi u skladu sa zakonom:”Bogu Božije a Caru jelda Carevo”. Amin. Znači kad vas neko priupita šta bi sa Majama i Astecima odgovor je; Gospod se pobrinuo za njih.
Kako naći pravoga boga od iljade koliko ih imade. Lako. Treba poći (volim sarkazam) od Tamne strane Sile. Pa se staviti u položaj Urija Hetejina koji posle vaskrasa shvati šta je REALNOST priupitamo:”Ko je tebe izdao?” Imaš slobodnu volju pa biraj da li je to ovaj nečastivi koji je djavao i sotona laža u kome nema istine, da li je to ovaj car David koji drži do druge božije zapovesti “Pravo moga ljubimca je da bude korumpiran”? Ili je to Bog koji ima zapovesti one silne, ne ubij, ne čini preljube, ne poželi, da budu kamenovani preljubnik i preljubočnica i najvažniju zapovest i to prvu (moju omiljenu) moje je pravo da budem korumpiran i šta mi ko može JA JESAM!? Odgovor dajte sami.
Teurgisti su shvatili da bogovi nisu ništa drugo do personalizovani simboli ispoljavanja božanske sile u različitim vidovima. Ko zna za Kabalu taj zna i da se YHWH ispoljava u različitim vidivima pa otuda i različita njegova imena Adonaj, Ahih, Elohim Gibor, Šadaj el Haj i sl. Što je samo zavisilo od kompetentnosti teurgista otuda i bolja obrada.
Tako recimo najviši indijski bogovi Višnu,Brama,Šiva(moji omiljeni) nisu ništa drugo do personifikacija Ultrakosmičke Sile u tri aspekta. Pa tako ovi bageraši sa onom džinovskom kuglom što vole da lupaju i ruše. Oni su sledbenici Šive i prizivaju njegovu moć da poruše. Onda ovi drugi majstori i zidari što zidadu oni su sledbenici Višnua i njegovu moć prizivaju da sagrade zgradu. Ovi treći moleri i farbari oni poštuju Bramu i njegovu moć održavanja prizivaju. Lako ako poznaješ prave “ključeve”.
Na isti način se svakoj pojavi može dodeliti bog. Pa tako Gabrijel koji nosi poruku Mariji da će roditi sina nije ništa drugo do bogovi Merkur, Hermes, Horus ili koji je već kod egipćana koji imaju funkciju da prenose volju bogova a ne slušati one proroke što lažu... Imena stotinu ali je pojam samo jedan. Znači ako želiš mudrost kao Solomon tražićeš božanski apekat božije mudrosti a ne aspekat potreban Samsonu da ruši stubove koga zanima drugačiji božanski aspekat...
Uostalom danas svaka kršćanska zajednica ima nekog svojega Hrist kako veli apostol Paja; što se zovete Petrovi... zar se Hristos razdeli međ vama...tako nešto nebitno.
Znači treba izabrati svog omiljenog boga(ima tu malo veće začkoljica koja se od šume ne vidi drvo, ali drugi put) čiji se aspekat želi i onda koristiti specijalnu molitvu za tu prirodu boga da bi se postiglo određeno stanje svesti i koristiti vizualizacija i identifikacija sa bogom. Možda ovo nije baš najbolje objašnjeno ali ovo je ionako samo informativno vama kršćanima to i tako ne treba.
Tradicija kazuje da za današnje uslove najpogodniji su egipatski bogovi. Zašto? E to će te saznati drugi put. Ono što je interesantno zašto su egipatski bogovi crtani sa licem sokola ibisa i ostalo i da ih je Bog mrzeo zbog toga i ostalo nebitno. Ono što je bitno da kršćani i oni pre njih rade to isto možda u manjoj meri a zaboravljaju koliko se egipćanska civilizacija i kultura starija od jevreja.
Pa tako daju oblik i poistovećuju Hrista sa jagnjetom ili ribom, jagnje božije...pa duha izjednačavaju sa belim golubom nečastivog sa Aždahom koja ima dest glava i triest rogova iz čijih usta iskaču žabe. Iako i mala deca znaju da je Zmaj simbol kosmičke snage (Brus Lee mali zmaj). Pa naš narod veli otuda je Horus sa sokolovom glavom,”Oj junaci oj sokolovi”.
Sve na egipatskim bogovima su simboli jer se lice božije ne može videti a ne ko ovi neznabošci kršćani što lice božije crtaju po freskama ima onaj poznati trougao kao oreol i piše na staro crkvenom “Bog Otec”. Ja ukažem to našem popu on odgovara: “Bio je vladika i nije se bunio.”...Svaka ti čest domaćine Gospod zavređuje takve vernike pa što bi ga ja lišio njih.
Simoli su električna kola kroz kojih valja propustiti struju. E to šta je struja u magiji i kako se ona propušta tu leži velika tajna bez koje je magija sam bezazlena igra koja ti nemože naškodit. Masonski rituali i ceremonije na primer su puni simbola i značenja ali nema tu struje da poteče otuda nema ni magije.
Nastavak drugi put o invokaciji mojega omiljenog boga RA. Da saznate kako su drevni egipćani voleli svojega Boga e ne ko ovi što nose Molohov šator i zvjezdu boga Refana:”Koji me štuju samo ustima a u srcu su daleko od mene.” Takva ti je karma Gospode nad Vojskama. Njih si izabrao pa trpi.
 
Član
Učlanjen(a)
13.10.2009
Poruka
1.294
Teurgija. Po čemu se razlikuje od kršćanstva. U jednoj ključnoj stvari. Kršćani očekuju i nadaju se da će živeti u zajednici sa Bogom i da to "usrećuje" čoeka. I to je "prava" stvar.
Ajde da pitamo čoveka koji je autoritet za tu oblast i koji je živeo sa Bogom i razgovarao "licem u lice" i nije čak znao što li zlo a šta dobro legendarng Adamu? Kada je to sve tako lepo i krasno šta si mislio Adame kada ti je Eva pružila plod što si izabrao smrt a ne život večni i zajednicu sa Bogom koja "usrećuje"????

Hristos je rekao da će Zemlja i Nebo proći ali njegove reči neće proći dok sam ja rekao da su njegove reči VEĆ prošle još dok ih je reknuo a i ona poslednja gladni pravde nasitit će se pravde da će mu i to proći u onaj dan. Kako? Lako! Zar nije rekao ovi će biti sinovi božiji oni drugi će u Boga gledati i još da ne ponavljam... Ali je to On već svima već dao i šta bi sa njima koji su to dobili mnogi su od Boga otpali. Lucifer, trećina anđela, Adam itd. Lično za mene to što Hrist daje nije nikakva nagrada.

Moja tetka advetistkinja MENE pita da li znam zašto je bilo to tako... Ja je bodem verovatno su dobili bolju ponudu.....

Što se tiče one pravde... Ako u raju ne postoji NEPRAVDA kako ću se nasititi pravde. Bez Nepravde pravda ne postoji. Lično, i te reči su mu prošle.

Ostao mu je poslednji adut a to je Večni Život.
Svi se sećaju onih reči koje je Hrist uputio Nikodimu prvosvešteniku farisejskom: "Šta će čovek dati kao otkopinu za svoj život?" I time matirao njegovog popa ali ne i MENE.
Gospode ja bih kao otkupinu za svoj život dao NIŠTA ni propadljivu dlaku sa glave; kada bi on razgoračio oči i zinuo ja bih ga poklopi sa još jačonm tvrdnjom; zato što moj život ne vredi NIŠTA da bih ga otkupljivao VREDI samo ono DOBRO I KORISNO što čovek ima U i OD života a sam (moj) život ne vredi ništa. Gospode Nad Vojskama dobio si MAT od običnog malenog čoveka, nedodirljivog, koja bruka.....

Teurgista kao ja želi da postigne jedinstvo sa Bogom. Ovako sam ja radio sa mojim omiljenim (više ne i najomiljenijim božanstvom ali ga i dalje volim, on mi barem nije rekao: Ne uzimaj lebac iz dečijih ustiju i ne bacaj ga psima). Sledi invokacijska molitva.
[raw]
Slavljen si o Ra pri svom prelepom vaskrsnuću. Ti ustaješ Ti sijaš u zoru. Društvo besmrtnika te slavi pri izlasku i zalasku sunca kada se tvoj jutarnji brod sreće sa brodom u sutonu, sa povoljnim vetrovima, Ti koji jezdiš preko nebeskih visina radosnog srca.

O Ti jedini, o Ti slavljeni, o Ti koji si večan, koji nikada nisi slab, kome se nijedna sila suprotstaviti ne može. O Ti blještavilo Sunca u zenitu nad stvarima koje su pod tvojom zaštitom niko vladati ne može i zato Ti pevam hvalospev.

Zdravo da si Horuse! Zdravo da si Tumu. Zdravo da si Kefra. Ti veliki sokole koji svojim prelepim licem činiš da ti se svi ljudi raduju Ti obnavljaš svoju mladost i postavljaš se na jučerašnje mesto. Božanski junošo, samostvoren, samopomazan,Ti si Gospodar Neba i Zemlje i stvorio si bića nebeska i bića zemaljska. O ti besmrtniče nebeske večnosti, večiti samonastavljajući vladaru sa tvojim podizanjem tvoji blagosloveni zraci nalaze se na svakome licu i borave u svakome srcu. Živi Ti u meni i ja u Tebi o Ti zlatni Sokole Sunca.

Gle! On je u meni i ja sam u Njemu. Moj sjaj je tamo gde Ptah jezdi preko svog nebeskog svoda. Ustajem. Penjem se visoko. Koračam nebeskim svodom Nuit.Podižem svetlucavi plamen svetlošću moga oka žureći uvek ka sjaju danju slavljenog Ra, dajući moj život stanovnicima na Zemlji.Ukoliko kažem dođite preko planina. Nebeske vode će poteči na moju reč jer ja sam otelotvoreni Raa, Kefra stvoren u mesu. Ja sam živi lik mog Oca Tuma! Gospodara grada Sunca!

Bog koji naređuje je u mojim ustima Bog mudrosti je u mome srcu. Moj jezik je svetilište istine a Bog sedi na usnama mojim.

Moja reč se ispunjava svakoga dana a želje moga srca se ostvaruju kao želje Ptaha kada stvara. Budući da sam Večan sve dela u skladu sa mojim nacrtima i sve se pokorava mojim rečima....itd.
[/raw]
E ovo je invokacija koja bez ključeva malo znači čak i kada znate metodu kako se radi. A ona ide ovako ukratko treba vizualizovati sliku Boga i zatim ju je potrebno rasporediti kao božanska figura oko vlastitog tela sve dok se njegovo Vlastito Telo Svetlosti ne promeni i ne preobrazi u Telo Boga. međutim tu dolazi ona začkoljica ključ koji otvara bravu ka Esenciji Boga. Vreme vežbe može da potraje i godinama.... To znači da vi idete jedan korak od dole ka gore međutim ako Vaš Bog ne učini korak od gore ka dole ka vama da se sretnete nema ništa od JEDINSTVA.
Međutim AKO dobijete taj maleni korak od Boga a ogroman za vas......
Tada Teurgista može zaista sa oseti vrhunski priliv duhovne moći, sticanje solarne sile i energije i duhovne prosvetljenosti, kada intuitivno oseti snagu božanskog transa u kome je došlo do identifikacije, zadatak Velikog Dela je završen i to je samo polovina posla....

Lično ma koliko vežbao lično za mene Ra je bio nem a onda 17 oktobra 2016 ono čemu se nisam ni nadao niti očekivao da ću dobiti taj "maleni" korak od koga se nisam niti nada niti očekivao, niti mislio da takvo nešto postoji, i iskusio ono što su teurgisti pisali o onima koji spoznaju BOGA...
Može se reći da je bio san, halucinacija ili fatamorgana i bili bi u pravu da nije ostalo fizičkih dokaza koji meni pokazuje svaki dan da nije bio san i da je "fizičko" jedinstvo posle duhovnog, sa Božanstvom moguće, a ne zajednica sa Bogom. Tada se postaje budite savršeni kao Bog jer..... On je u Meni ja sam u njemu... i nema one besmislice Tvoja volja Oče a ne Moja volja već postoji Njena volja je Moja volja i Moja volja je njena. Mi smo jedno . To je ono što Bog ljubomorno čuva i zato mu svi ostali manje više padaju ili sede zbog interesa..
Tada ne biraš "jabuku" koju mi je dala žena i ostale bajke.
Zahvaljujem Moderatoru koji mi je omogućio da i ja nešto reknem ponešto na grub zajedljiv način o Bogu (mislim ja i gore ali istinito) ali ono što sam rekao o njemu je gola istina koja stoji već u Bibliji samo sam je ja izneo na svetlost dana....
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Ne znam na kojoj temi da pisem, pa ajde na ovoj...

Naime, jedan hipnotizer je hipnotisao coveka iz publike tako sto mu je sugerisao da njegova zena nije prisutna u publici i da je on ne moze videti..

Nakon sto je probudio coveka iz sna, izveo je zenu na binu i stao iza nje, dok je sa druge strane stojao hipnotisani covek..

Podigao je svoju ruku, stojeci iza zene drzeci sat u rici, i upitao je coveka - sta vidi?

Covek je odgovario: "vidim kako drzite sat u ruci!"

Problem koji ovde imamo je taj, sto covek uopste nije mogao videti kako hipnotizer drzi sat, jel je on bio zaklonjen zenom koja je stajala ispred njega!!!

Prica je vec je dobro poznata, a glasi, da realnost nije ono sto mi "vidimo" vec ono "sto mi zamisljamo" da vidimo. Odnosno , da je sve zapravo "iluzija".

Da je covekovo oko u stvari vrsta ekrana, na kojem se projektuju slike, i da covek sam kreira svoju stvarnost, tako sto "interpretira "informacije" koje dolaze iz okoline!

Te "informacije", se onda mogu "ubaciti" u njegov um, kao sto vidimo u ovom slucaju, ali isto tako mogu doci iz okoline neizmenjene.

Jednostavno receno, covek je neka vrsta "bioloskog kompjutera" i njegov mozak je uredjaj koji moze biti "programiran" da prima samo odredjene informacije, a da za druge bude "slep".

Zato ovaj covek, nije mogao videti svoju zenu, jel je bio programiran da je ne vidi.

I to je dokaz, da stvarnost nije onakva kako je vidimo, vec je stvarnost "skup informacija", a te informacije nisu "fizickog oblika", jel onda taj covek ne bi mogao videti hipnotizera da drzi sat..

Ovo takodje znaci, da mi mozda ne vidimo duhovni svet, iz prostog razloga sto smo programirani da ga ne vidimo.

Dalje, na nasu percepciju (odnosno na ono sto mi vidimo i dozivljavamo) mogu uticati i drugi ljudi, putem propagande, medija i dr..

Zato i jesmo bombardovani reklamama, raznim sugestivnim simbolizmom, tipa masonski simboli i slicno, jel se tako utice na nas um..

Tako vladaju nama.

Mi zapravo zivimo u nekoj vrsti matriksa, gde vladari iz senke programiraju nas um, da vidimo samo ono sto oni zele da vidimo..

Da ne duzim.. kad govorimo o magiji, ona zapravo i ne postoji, vec je magija vrsta informacije, da li pozitivne ili negativne, a koja se onda salje drugome i zasniva se na simbolizmu (zato i imamo toliko mnogo simbolizma).

Mi dakle usmeravajuci paznju na odredjeni predmet, i odredjenu radnju, saljemo svoje misaone signale, koje druga osoba, kojoj su oni upuceni onda dozivljava, odnosno interpretira ih, bilo pozitivno bilo negativno..

I tako magija deluje..

Rekao sam, nasa stvarnost nije fizicke vec "infirmacione prirode", i zato to funkcionise..

Jkdforever je rekao da tezi ka magiji u kojoj nisu potrebna pomagala, a to mu je odgovor. Mi nasim mislima mozemo menjati stvarnost, odnosno uticati na nasu percepciju i percepciju druge osobe, jel nasa stvarnost nije "fizicka" vec "informativna" , a mi smo samo masine koje interpretiraju infirmacije u skladu sa "programom" koji nam je umetnut.

Dakle, taj program se moze "menjati", pa tako mozes sebe ili nekog drugog ubediti da vidi "crno" a u stvari je "belo".

To je jedan nacin.

Drugi nacin, je "privlacenje", odnosno poznato je da se magneti privlace, pozitivno privlaci pozitivno, negativno - negativno, a isto vazi i za informaciju.

Poznata je izreka: "sta sejes to ces znjeti".

Ako mislis pozitivno, privuci ces pozitivno, negativno privlaci negativno.

I Hristos kaze: "sve je moguce onome koji veruje"!

A Pavle: "ako znam sve tajne... da i gore premestam, a ljubavi nemam , nista mi ne pomaze"!

Mozes privuci sta god zelis, ako znas tajnu kako.. , mozes manipulisati stvarnoscu i tudjom percepcijom to pise i u Bibliji i nije vezano za poboznost vec za informaciju i kako se ona interpretira odnosno dekodira od strane coveka.. Tako je objasnjiv placebo efekat i mnogi drugi fenomeni. Nema cuda, vec je sve zakonitost.. dugacko mi da pisem, a i nema sagovornika pravih koji to razumeju...
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Mozda sam rekao i suvise, onaj ko je od Boga nece to zloupotrebiti..
 
Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Kakva magija, kakvi bakrači...!? Magija objektivno ne postoji, postoje samo ljudi koji vjeruju u te nebuloze. A to mu onda dođe kao neka vrsta religije. Vjera je ono što magiju čini "realnom". Treba razlikovati magiju od iluzije.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Kakva magija, kakvi bakrači...!? Magija objektivno ne postoji, postoje samo ljudi koji vjeruju u te nebuloze. A to mu onda dođe kao neka vrsta religije. Vjera je ono što magiju čini "realnom". Treba razlikovati magiju od iluzije.

O Jurivaka, drago mi je sto te vidim :)

Pa rekoh, ne postoji magija, ali nas svet nije fizicka realnost, cinjenica je da nas mozak interpretira informacije koje prima preko pet cula, i onda od toga obrazuje slike, koje mu dodju kao film na filmskom platnu.

Ako je to tako, onda manipulacijom programa koji obradjuje te slike, odnosno "manipulacijom uma", mozes naterati coveka da vidi "ono sto ne postoji" ili da "vidi pogresno".

A to je upravo ono sto hipnotizeri rade.

Magija je iluzija, kao i hipnoza.
Ali magija je nesto drugo, magija se bavi odasiljanjem signala u prostor, a posto je mozak prijemnik, kada on primi te informacije i obradi ih , desava se blagi uzas :)

Naravno, vera je mnogo bitna, zato i razumemo kako funkcionise placebo, zato razumemo da onom koji ne veruje u magiju, magija ne moze nista, jel sve zavisi od osobe koja primi informaciju i nacina na koji je obradjuje :)

Hocu reci, da osoba koja ne zeli primiti informaciju ( magiju ), nece je ni registrovati, jel njegov um nije na toj talasnoj duzini, stoga ona nema uticaja na njega.

Da bi na coveka magija delovala, on mora primiti tu informaciju.

Placebo ima uticaja na svaku osobu koja veruje, jel osoba prihvata informaciju, veruje u nju, prima je i obradjuje, i onda se ona manifestuje i fizicki, a zapravo je rec o rusenju matrixa, gde se kompletna sema menja, ma koliko to suludo zvicalo..

Jel covek ima sposobnost da utice na percepciju drugih ljudi (vidimo to na primeru hipnoze) ali isto tako i na svoju licnu percepciju, i zato je u stanju da menja kompletnu stvarnost i okruzenje..

To je ono sto se vekovima krije, i samo odabrani to znaju, tj. oni koji vladaju svetom i koji nas i bombarduju sublimiranim porukama i menjaju nasu percepciju po licnom nahodjenju...

Po meni, hipnoza je mnogo efikasnija od magije, jel programira mozak da drugacije vidi stvarnost, dok magija to ne moze. Ali obe se podjednako koriste, jel jedno bez drugog ne ide..

Sve je zakonitost i cuda zapravo i ne postoje. Bog deluje po zakonima koje je uspostavio, tako i djavo, a nama to izgleda kao cudo, jel ne razumemo kako funkcionise.
 
Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Mire, u našem viđenju i poimanju svijeta oko sebe, percepcija igra presudnu ulogu. Zato ti ovdje kopiram moj post sa Psihologije o tome fenomenu:

Manje više, svi znamo šta je percepcija i kakva je njena uloga u formiranju našeg intelekta, pa se pitanjem definicije toga pojma ne bih bavio. Rekao bih samo da za percepciju nauka kaže da je to proces kojim naš mozak organizuje podatke koje prima preko raznih čula, tvoreći tako od tih podataka neku smislenu cjelinu.

Za percepciju se, dakle, može reći da je presudna u formiranju poimanja svijeta i stvarnosti u kojoj živimo, te našeg subjektivnog odnosa prema toj stvarnosti. Sopstveno mišljenje i sliku o svijetu u kome smo se našli, ili ako hoćete, sopstveni svjetonazor, formiramo pomoću perceptivnog načina ili procesa kojim naš mozak organizuje i „vidi“ podatke primljene iz spoljnjeg svijeta. Međutim, intrigantno je pitanje u kojoj mjeri naš mozak percepcira objektivnu stvarnost, to jest, koliko je tačna predodžba o stvarnosti koja se formira procesom percepcije u našoj svijesti? Najanovija istraživanja govore kako je naš mozak lako prevariti, zahvaljujući već formiranim modelima koji u njemu postoje.

Naime, percepcija je konstruisana i često zavisi od modela ili predodžbe koji su već kreirani u našem mozgu. Evo zgodnog primjera koji to dokazuje: kada se u prostoriju, čiji je strop na jednom kraju visok 3 m. a na drugom 2 m., postave u ta dva kraja dva čovjeka iste visine, posmatrač iz daljine neće primjetiti krivi strop, nego razliku u visini ljudi koji tamo stoje!? Onaj čovjek koji stoji u uglu prostorije gdje je strop niži, izgledaće mnogo visočiji od čovjeka koji stoji u suprotnom uglu, gdje strop visočiji. Zašto? Jednostavno zbog toga što je u našem mozgu već formiran model o jednakoj visini stropa u prostorijama – oni su uvijek jednake visine, dok istovremeno ljudi to nisu, pa je naš mozak automatski konstruisao krivu sliku.

Na gornjem primjeru možemo posmatrati percepciju uopšte. Naša saznanja koja smo anticipirali sa našom prvom sviješću o sebi, dakle iz naše porodice i neposredne okoline, te kasnija saznanja koja smo stekli kroz obrazovanje, već su konstruisali određene modele u našem mozgu, tako da nove pojave i nova saznanja najčešće ne vidimo i ne primamo u njihovom objektivnom značenju, nego ih, prije svega, konstruišemo prema postojećim modelima u našem mozgu. Tu se možda krije i odgovor na pitanje zašto smo ovakvi kakvi jesmo, odnosno, zašto jednu pojavu često vidimo na različite načine, ili zašto nemamo ista mišljenja o objektivnoj stvarnosti. Svijet ne vidimo onakvim kakav on doista jeste, nego onakvim kakvi mi jesmo.
 
Natrag
Top