Hardware Chat arhiv - {rešeni problemi}

Ko je bolji?

  • ATI

    Votes: 67 45,9%
  • Nvidia

    Votes: 79 54,1%

  • Total voters
    146
Učlanjen(a)
22.04.2013
Poruka
728
Ja sam jednom pivo prosuo na laptop tastaturu dok sam prico na skype odma sam ga okreno naopacke bez gasenja i krpom obriso i uzeo fem i osusio ga i nije bilo problema
 
Član
Učlanjen(a)
10.11.2009
Poruka
1.654
Ja sam jednom pivo prosuo na laptop tastaturu dok sam prico na skype odma sam ga okreno naopacke bez gasenja i krpom obriso i uzeo fem i osusio ga i nije bilo problema

al ti nisi dijete :) otkud je dijete moglo razmisljati u tom momentu sta raditi, uostalom noviji laptopovi su bolje zasticeni, kod mene je vodootporna tastatura, ima neku gumu ispod tastature :)
 
Član
Učlanjen(a)
16.11.2009
Poruka
205
Koristim i ja godinama NOD/ESS i nikada nisam imao problema, a sređivao sam komp ljudima kojima stalno nešto uleće u računar.

Problem su adware programi koji se instaliraju sa gotovo svime što je besplatno, a neretko i automatski kada se poseti neki sajt – naravno, kod instalacija uvek ima "Custom" opcija gde može da se skine selekcija sa odabranih "dodataka", dok pri poseti nekim sajtovima korisnik je uvek upitan da li želi da se instalira to i to jer "mnogo bolje, brže, tra-la-la-la-la....", i naravno, oni uvek kliknu YES bez čitanja šta ih pita.

Jednom su ljudi imali problem jer su ESET 5.2 nadogradili na 6.2 (ne znajući šta rade, tako ih pitao program i oni rekli "YES"), i više im nije radio internet.
Ja sam potpuno isključivao sve zaštitne funkcije i NET nije radio (na poslu nam se dešavalo da kod ESET-a moraju da se isključe neke opcije, tipa "DNS poison attack" ili tako nešto i još neke sitnice, ali kod 6.x toga uopšte nema kao opcija!).

Kad sam uklonio ESS, NET je proradio normalno, te jedino razmišljam da Web filtering nije poludeo, ali tad nisam ni znao gde se nalazi kod 6.2 verzije.


Uglavnom, sad "trećim licima" instaliram M$ Security Essentials, jer mi je tako neuporedivo lakše nego da jurim poslednje verzije ESS i da ih krekujem ili da im instaliram nešto besplatno pa da oni mogu da čačkaju i nešto zeznu.


Inače, Firewall uvek sebi namestim da radi u interaktivnom modu, jer neke pokušaje konekcija moram da blokiram, a neke želim da pustim, dok kod automatskog moda program neretko odradi suprotno od onog što mi treba.
Onima koji se ne razumeju mnogo u računare veliki je problem šta namestiti. Automatski mod im često blokira nešto što im treba, a interaktivni ne razumeju pa često kliknu pogrešnu opciju.

Da ne pominjem tek zaštitu izmene Registry ključeva. Čak i kad se redovnim aplikacijama dozvoli buduće menjanje registry-a, uvek se pojavi nešto novo, a ti korisnici koji se ne razumeju mnogo u računare uglavnom ne znaju šta da odaberu, pa kliknu šta im padne na pamet.
 
Član
Učlanjen(a)
16.11.2009
Poruka
205
Inaše, može biti i da imaš nekog video materijala sa kodekom koji na tvom računaru pravi problem - npr. meni Adobe Bridge zakuje čim otvorim folder koji ima nekih MPEG fajlova.

Drugo, moguće je da ti je zeznut drajver, kod mene na poslu nije mogao da podrži dva uređaja na prednjoj strani kućišta, odmah bi svi USB uređaji postajali nevidljivi, a po restartovanju bi uključio monitor do momenta podizanja Win-a i zatim ga ponovo isključio.
 
Član
Učlanjen(a)
16.11.2009
Poruka
205
Kao što možeš videti na Wiki: Intel HD Graphics - Wikipedia, the free encyclopedia
HD je najslabiji model, koji nema podršku za hardversko dekodovanje videa, mada i za ove koji imaju, verovatno se radi samo o podršci nekih funkacija.
Dakle, pravo hardversko dekodovanje pojedinih formata (najčešće MPEG2 i MPEG4) videa je rezervisano samo za skuplje modele grafičkih kartica, dok su nekada to mogli i najjeftiniji modeli (npr. kartice sa S3 Trio 64+ čipom).
 
Učlanjen(a)
22.04.2013
Poruka
728
To mi se desilo prije pet godina na starom laptopu ovi novi laptopovi su bas osetljivi i lagani sama plastika cim padne rasturise posebno ekrad a stari cesto ispada i dalje radi
 
Član
Učlanjen(a)
16.11.2009
Poruka
205
Moze da bude pregrevanje procesora (Linux obicno izbaci temperaturu procesora i napise da gasi sistem, kod Win-a se samo ugasi), ali tada bi se sistem potpuno ugasio.

Kod mene na poslu je komp prvih par godina imao obicaj da pri restartovanju na kratko ukljuci monitor i iskljuci ga cim krene Win da se podize, cini se da bi sve i dalje radilo normalno, samo sto nisam video HDD aktivnost zbog podizanja Win-a, sto bi znacilo da je negde zastao.

Mislio sam da je zbog USB-a posto se to desavalo samo kad ostane fles/HDD/skener utaknut, ali sam ukapirao da je zbog memorije.
To sam primetio tek kad su mi dodali jos jedan 1GB modul (ali stavili dvostrani pa je neko vreme sve kotrljalo, ali je racunar tek normalno proradio kad su stavili 1x2GB modul. Kad sam dodao jos 2GB, opet su poceli problemi.

Naime, taj procesor (E6300 iz 2006 na 1.86GHz, noviji radi na 2.8GHz) zahteva 667MHz module (jer ploca trazi takve da bi radio dual-channel) iako oni u stvari rade na 533MHz (posto je 1066 FSB), pa je to bio problem, jer su mi stavljali jeftinije 533MHz ili cak 400MHz module, a mnozilac budzili da racunar radi na 9.33x200MHz umesto 7x266MHz - medjutim, kad se stave 2 modula, CPU prihvata da radi samo na 7x200MHz, na svim drugim setovanjima pisti i odbija da podigne sistem, ili pri podizanju nakon prikaza BIOS-a odmah ISKLJUCI MONITOR!

Da li bi se nesto postiglo promenom napona CPU-a ne znam, ali u principu je najbolje kupiti plocu koja normalno podrzava CPU (ta sa 945 cipsteom ne podrzava taj E6300 na njegovoj native brzini, vec samo na 1.4GHz, a svako budzenje mnozioca zavisi od memorije i moze se izgleda uraditi samo kad ime JEDAN modul).

Dakle, probaj lepo da li ti je sve u redu sa podesavanjima memorije i da li je memorija ispravna.

Drugo sto moze biti je i da je neki od kondenzatora poceo da popusta, proveri da li je neki od elektrolita (ako ih ima) na ploci naduvan na vrhu. Ako jeste, onda je to najverovatniji razlog.
 
Član
Učlanjen(a)
21.06.2013
Poruka
2
A da li laptopu koji ima integrisanu grafiku moze da se doda neka jaca graficka?
 
Član
Učlanjen(a)
16.04.2010
Poruka
71
Pregrevanje racunara

Moj problem je sledeći. Računar se sam gasi ubrzo nakon paljenja, čak i kad nijedna aplikacija nije pokrenuta, a tastatura ostaje upaljena. Uspeo sam na brzinu da uđem u bios i proverim temperature
System temperature 110 stepeni
CPU temperature 90 stepeni
CPU FAN speed 1748 RPM
Očigledno je da dolazi do pregrevanja a zbog čega nemam pojma jer jedva izgura 2 minuta rada i to bez pokretanja bilo kog programa. Molim za pomoć i savet kako da to rešim.:n_klanja::n_klanja::n_klanja: Da napomenem da sam ga skroz očistio od prašine i to radim bar jednom mesečno
 
Natrag
Top